Ο τελικός αριθμός των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν μια θέση στο τριπρόσωπο για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, αναμένεται να κλειδώσει μέχρι το μεσημέρι, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων, από τους ενδιαφερόμενους Ιεράρχες. Τόσο σε επίπεδο Εκκλησίας όσο και σε επίπεδο πολιτείας, οι διαδικασίες τρέχουν με εντατικούς ρυθμούς, έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα στην ώρα τους και να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην όλη διαδικασία.
Το αξιοσημείωτο στις επικείμενες αρχιεπισκοπικές εκλογές, είναι πως πλέον η πολιτεία αναλαμβάνει ενεργό ρόλο, διασφαλίζοντας το αδιάβλητο της διαδικασίας. Μπορεί σήμερα να μοιάζει αυτονόητο ότι μια εκλογική διαδικασία θα πρέπει να είναι αδιάβλητη, ωστόσο ειδικά για τέτοιου είδους εκλογές, όπως οι Αρχιεπισκοπικές, στο παρελθόν είχαν καταγγελθεί διαδικασίες, με κάλπες που πριν φτάσουν για καταμέτρηση, περνούσαν από φιλτράρισμα και μετέβαλλαν το αποτέλεσμα.
Ξεκινώντας από την ουσία της σημερινής ημέρας, σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίστηκε, οι ενδιαφερόμενοι Ιεράρχες, με επιστολή τους προς τον τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού θρόνου, θα πρέπει να κοινοποιούν το ενδιαφέρον τους και να καταθέτουν ουσιαστικά την υποψηφιότητα τους. Αυτό συμβαίνει κατά παρέκκλιση του Καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, ο οποίος προβλέπει πως οι πολίτες γράφουν σε ένα λευκό χαρτί το όνομα του Ιεράρχη που επιθυμούν να μπει στο τριπρόσωπο.
Ωστόσο η Ιερά Σύνοδος κατ΄ οικονομία και θέλοντας να βοηθήσει τη διαδικασία αλλά και τους ίδιους τους πολίτες, ειδικά τους πιο ηλικιωμένους, αποφάσισε όπως δημιουργηθεί ψηφοδέλτιο με το όνομα και τη φωτογραφία των ενδιαφερόμενων, έτσι ώστε και η διαδικασία να είναι πιο εύκολη αλλά και το αποτέλεσμα να μπορεί να εξάγεται και να επεξεργάζεται με πιο γοργούς ρυθμούς. Σε αυτό το πλαίσιο θα λάβει χώρα και η σημερινή διαδικασία της κατάθεσης των ψηφοδελτίων, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό, αφού περάσουν οι απαραίτητες ημέρες για τυχών ενστάσεις, να δουλέψουν οι μηχανές του κρατικού τυπογραφείου που θα αναλάβει την εκτύπωση των ψηφοδελτίων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανάληψη του 2006 ή ανατροπή; Τα επικρατέστερα σενάρια για τις Αρχιεπισκοπικές
Οι ενδιαφερόμενοι Ιεράρχες, σύμφωνα με τη διαδικασία που αποφασίστηκε, θα πρέπει να αποστείλουν ενυπόγραφη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς την Αρχιεπισκοπή, έτσι ώστε να θεωρηθούν κι επίσημα υποψήφιοι. Με βάση τις εξαγγελίες που έγιναν μέχρι τώρα, σίγουρη για την κούρσα των Αρχιεπισκοπικών, θεωρούνται ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαίας, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος και ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος.
Ακόμα δεν εκδήλωσαν τουλάχιστον δημόσια το ενδιαφέρον τους, άλλοι Μητροπολίτες το όνομα των οποίων ακούστηκε τις τελευταίες εβδομάδες ότι ενδιαφέρονται, όπως ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος, ενώ υπάρχει εκτίμηση πως μέχρι το τέλος της σημερινής διαδικασίας, ενδεχομένως να υπάρξουν και αποχωρήσεις από τη διεκδίκηση, σε μια προσπάθεια να μην διασπαστούν «συμμαχίες», που στο τέλος ίσως και να κοστίσουν την είσοδο στο τριπρόσωπο από συγκεκριμένες τάσεις ανάμεσα στην Ιερά Σύνοδο.
Κι αυτό αφορά κυρίως το στρατόπεδο των λεγόμενων «αρχιεπισκοπικών ιεραρχών». Των Ιεραρχών δηλαδή που βρίσκονταν εντός της ομάδας επιρροής του μακαριστού Χρυσόστομου Β΄ όπως ο Μητροπολίτης Πάφου, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας και ο Επίσκοπος Καρπασίας.
Με βάση και τις δημοσκοπήσεις, αν οι συγκεκριμένοι Ιεράρχες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, συνασπίζονταν γύρω από έναν υποψήφιο, τότε θα διασφάλιζαν σε μεγάλο βαθμό την είσοδο του στο τριπρόσωπο, δημιουργώντας αυτόματα επιλογή για τα μέλη της Ιεράς Συνόδου που δεν θα ήθελαν ένα τριπρόσωπο με τον Λεμεσού Αθανάσιο, τον Ταμασού Ησαΐα και τον Μόρφου Νεόφυτο.
Εξάλλου αυτό που προκύπτει, μέσα κι από τις δημοσκοπήσεις, είναι πως τουλάχιστον οι δύο πρώτοι, δηλαδή ο Λεμεσού και ο Ταμασού θα πρέπει να θεωρούνται ως δεδομένοι για το τριπρόσωπο και αυτό που απομένει είναι να κλειδώσει από τη ψηφοφορία η τρίτη θέση, για την οποία θέτει ισχυρή υποψηφιότητα ο Μόρφου και από εκεί και πέρα ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος και πιο πίσω ο Κωνσταντίας Βασίλειος.
Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, πέραν από το κομμάτι των υποψηφίων και της τύπωσης των ψηφοδελτίων, ολοκληρώθηκε χθες και η διαδικασία που ζητήθηκε από την υπηρεσία εκλογών, σε σχέση με τους εκλογικούς καταλόγους. Από αυτούς αφαιρέθηκαν όλοι οι αλλόθρησκοι πολίτες πλην των ορθοδόξων χριστιανών, που θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις Αρχιεπισκοπικές.
Στη συνέχεια αναμένεται να ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο οι ξένοι ορθόδοξοι χριστιανοί που πληρούν τα κριτήρια, θα μπορούν να αιτηθούν ένταξη τους στον εκλογικό κατάλογο. Το ενδιαφέρον των ξένων, είναι αυτό που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει και την παραπέρα διαδικασία, αφού είναι ορατός ο κίνδυνος, εάν αυτό είναι πολύ αυξημένο, να συμβεί αυτό για το οποίο προειδοποίησε ο τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου, για αναβολή των εκλογών και διεξαγωγή τους τον Ιανουάριο του 2023.
Σε αντίθετη περίπτωση η διαδικασία αναμένεται να τρέξει με γοργούς ρυθμούς, και αφού ολοκληρωθεί και η πρόσθεση των υπηκόων άλλων χωρών να δημοσιοποιηθούν στις αρχές του Δεκέμβρη οι εκλογικοί κατάλογοι, έτσι ώστε να υπάρξει το ανάλογο χρονικό περιθώριο για τυχών ενστάσεις.
Σύμφωνα με τον έχοντας το γενικό πρόσταγμα των Αρχιεπισκοπικών εκλογών, Γιάννο Χαριλάου, εκτιμάται ότι για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές θα λειτουργήσουν περί των 1000 εκλογικών κέντρων.
Πηγή: https://www.reporter.com.cy/