Κύπρος- Αρχιεπισκοπικές εκλογές: Αυτές είναι οι εισηγήσεις για αλλαγές στη διαδικασία
Με εισηγήσεις για αλλαγές στην διαδικασία εκλογών νέου Αρχιεπισκόπου πάνε στην Ιερά Σύνοδο της Δευτέρας συνοδικοί – Ποιες δύο προτάσεις προορίζονται για «αξιόπιστες και πιο εύκολες» εκλογές – Την Δευτέρα αναμένεται να αποφασιστεί και η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών
Με εισηγήσεις για συγκεκριμένες αλλαγές στην εκλογική διαδικασία του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου αναμένεται να πάνε στην Ιερά Σύνοδο της Δευτέρας συγκεκριμένοι συνοδικοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β’ δεν έχει ενταφιαστεί ακόμη, εντούτοις οι διεργασίες συνοδικών στο παρασκήνιο έχουν εντατικοποιηθεί, ενώ ήδη γίνονται διάφορες σκέψεις για συμμαχίες.
Μάλιστα κάποιοι έχουν ετοιμάσει και προτάσεις που θα θέσουν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, η οποία θα συνέλθει το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας.
Η Ιερά Σύνοδος αναμένεται να αποφασίσει για την ημερομηνία εκλογών και θα ζητήσει από τους ιερείς να ετοιμάσουν τους εκλογικούς καταλόγους, ωστόσο φαίνεται ότι οι συζητήσεις δε θα μείνουν μέχρι τα διαδικαστικά, αφού αναμένονται και άλλες προτάσεις που «ξεφεύγουν» από τον καταστατικό χάρτη.
Ψηφοδέλτια αντί λευκό χαρτί – Επιτήρηση εκλογών από δημόσια υπηρεσία και όχι ενορίες
Συνοδικοί ήδη σκέφτονται την διαδικασία των εκλογών η οποία είτε γίνει πριν, είτε μετά τα Χριστούγεννα, αυτή θα καταδείξει το τριπρόσωπο που θα πάει στην Ιερά Σύνοδο για να εκλεγεί ακολούθως ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι το καταστατικό της εκκλησίας προνοεί αυτές να γίνουν εντός 40 ημερών από την χηρεία του Αρχιεπισκοπικού θρόνου – δηλαδή πριν τα Χριστούγεννα- ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει με απόφαση της Ιεράς Συνόδου ώστε να μην συμπέσει η εκλογική διαδικασία με το δωδεκαήμερο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι ιεράρχες αφοσιώνονται στα θρησκευτικά τους καθήκοντα και απέχουν από διοικητικές πράξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι προτάσεις που ετοιμάστηκαν από συγκεκριμένους συνοδικούς είναι με σκοπό -όπως διαμηνύουν- να γίνουν πιο εύκολες οι εκλογές και πιο αξιόπιστες.
Οι δύο προτάσεις:
Πρώτον, αντί οι ενοριακές επιτροπές να έχουν την ευθύνη των εκλογών αυτές να ανατεθούν στο κράτος, ώστε να τοποθετηθούν δημόσιοι υπάλληλοι που θα επιβλέπουν την διαδικασία, προκειμένου αυτή να είναι πιο αξιόπιστη και άμεμπτη. Βέβαια μία τέτοια απόφαση θα έχει και οικονομικό κόστος στην εκκλησία η οποία θα κληθεί να πληρώσει περί το ένα εκατομμύριο ευρώ για τον σκοπό αυτό.
Και δεύτερον, αντί ο λαός να αναγράφει όνομα σε λευκό χαρτί για τον εκλεκτό του, να δημιουργηθούν ψηφοδέλτια, για να βάζει σταυρό ο πιστός στον υποψήφιο που στηρίζει. Στη βάση αυτής της πρότασης, ο ψηφοφόρος θα έχει ταυτόχρονα και τη δυνατότητα να αναγράψει σε κάποιο σημείο και οποιοδήποτε όνομα μπορεί να μην συμπεριλαμβάνεται στους υποψήφιους. Αυτό όπως αναφέρουν εκκλησιαστικές πηγές θα βοηθήσει και στην καταμέτρηση.
Πάντως, ο καταστατικός χάρτης της εκκλησίας μπορεί να διαφοροποιηθεί ως προς τις διαδικασίες, μόνο με πράσινο φως από την πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου.
Με πληροφορίες από: Cyprus Times