Κύπρος – Αρχιεπισκοπικές εκλογές: Η σημασία των αλλοδαπών για τους 6 «μνηστήρες» και η επένδυση στο παρασκήνιο
Σε θέσεις μάχης βρίσκονται κι επίσημα από χθες (22/11) οι υποψήφιοι για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, που θα διεκδικήσουν μια θέση στο τριπρόσωπο στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 18 Δεκεμβρίου.
Οι έξι υποψήφιοι των Αρχιεπισκοπικών εκλογών, εισέρχονται στην κούρσα διαδοχής από διαφορετικές αφετηρίες, έχοντας ωστόσο κοινό στόχο να λάβουν μια εκ των τριών πρώτων θέσεων που θα γράψει το όνομα τους στη μικρή λίστα που θα έχει ενώπιον της η Ιερά Σύνοδος για να αποφασίσει τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο.
Στο οργανωτικό κομμάτι των εκλογών, αυτό που απομένει είναι η εκτύπωση των ψηφοδελτίων την οποία θα αναλάβει το τυπογραφείο του κράτους και η πρόσθεση στους εκλογικούς καταλόγους των αλλοδαπών ορθοδόξων χριστιανών. Αυτό το δεύτερο είναι ένα ζήτημα, που πέραν από υψηλό βαθμό δυσκολίας, εμπεριέχει και αρκετό παρασκήνιο, αφού ο αριθμός των αλλοδαπών που θα εγγραφούν θα κρίνει ουσιαστικά, για το αν μπορούν να μεταβληθούν λίγο ή πολύ οι δυναμικές των υποψηφίων, δεδομένου και του μικρού ενδιαφέροντος από την κοινή γνώμη.
Αν για παράδειγμα γίνουν χιλιάδες εγγραφές αλλοδαπών στους εκλογικούς καταλόγους και σε περίπτωση που αυτοί κινηθούν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, τότε θα δημιουργούνται νέα δεδομένα για το ποιοι τρεις θα βρεθούν στο τριπρόσωπο. Επιπλέον υπάρχει και η δυσκολία πως όσο περισσότεροι είναι οι ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί, άλλο τόσος χρόνος θα χρειαστεί για τις αρμόδιες υπηρεσίες να τους συμπεριλάβουν στους εκλογικούς καταλόγους και να τους κατανέμουν στις ενορίες που θα έχουν δικαίωμα ψήφου.
Κάποιοι στα επιτελεία των υποψηφίων αρχιεπισκόπων, άρχισαν να απασχολούνται με το θέμα εγγραφής των αλλοδαπών, σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν εκείνους τους μηχανισμούς, που θα επιτρέψει την εγγραφή αλλοδαπών που θα στηρίξουν τη δική τους υποψηφιότητα. Εξάλλου για την κατεύθυνση που θα κινηθούν οι συγκεκριμένες ψήφοι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουροι, αφού το πρόσφατο σχίσμα που προέκυψε μεταξύ του Φαναριού και του Πατριαρχείου της Μόσχας, μοίρασε σε δύο στρατόπεδα την ορθοδοξία. Δίχασε άλλωστε και την ίδια την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου στο πρόσφατο παρελθόν.
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως οι ρωσόφωνοι αλλοδαποί που θα αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου και οι οποίοι παραμένουν πιστοί στον Πατριάρχη Μόσχας, θα κινηθούν προς την κατεύθυνση του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα και λιγότερο προς τον Λεμεσού Αθανάσιο και τον Μόρφου Νεόφυτο. Αντιθέτως οι Ουκρανοί προς τον Πάφου Γεώργιο ή και τον Κωνσταντίας Βασίλειο, ενώ οι υπόλοιποι Σλάβοι, αναλόγως και τον Μητροπόλεων που κατοικοεδρεύουν και εκκλησιάζονται.
Σημειώνεται πως για τη διαδικασία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους για τους αλλοδαπούς θα υπάρξει ενημέρωση στις αρχές Δεκεμβρίου. Ακολούθως, οι ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί θα ενημερωθούν για τους τρόπους εγγραφής, ενώ όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, όσοι πολίτες θέλουν να ψηφίσουν θα μπορούν μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα ανέβει στο διαδίκτυο, που θα πρέπει να πάνε για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την ημέρα των εκλογών.
Εξάλλου την περασμένη Κυριακή, σε κάποιες εκκλησίες συγκεκριμένων Μητροπόλεων πριν το δι’ ευχών των Αγίων κάποιοι Ιερείς δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στο ζήτημα των Αρχιεπισκοπικών εκλογών και να καταδείξουν δια άμβωνος τον δικό τους εκλεκτός, που ως επί το πλείστο ήταν ο Μητροπολίτης της περιφέρειας τους, και να καλέσουν τους πιστούς να πράξουν το ίδιο. Ανάλογες εικόνες, όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών, αναμένεται ότι θα πυκνώσουν.
Αν και στις δημόσιες παρεμβάσεις τους οι ίδιοι οι Ιεράρχες διατηρούν χαμηλούς τόνους, σε ένα δεύτερο επίπεδο, ξεκίνησαν ήδη τα μέλη των επιτελείων τους να εργάζονται πυρετωδώς και σε πολλές περιπτώσεις να προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες, σπιλώνοντας ονόματα και υπολήψεις ανθυποψηφίων τους.
Ο στόχος των Ιεραρχών, είναι όσο το δυνατό είναι εφικτό να μην υπάρξουν, ούτε τα γεγονότα, ούτε οι εμπρηστικές δηλώσεις προηγούμενων εκλογικών διαδικασιών που πλήγωσαν την Εκκλησία και την εικόνα της Ιεράς Συνόδου. Αν και μέχρι στιγμής τα προσχήματα τηρούνται, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως αυτό θα διατηρηθεί μέχρι την 18η Δεκεμβρίου ή καλύτερα μέχρι την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου.
Πάντως, χθες κατά τη διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων, όλα κύλησαν ομαλά, με τρεις ενδιαφερόμενους να παρουσιάζονται αυτοπροσώπως για να κοινοποιήσουν το ενδιαφέρον τους στον Έφορο Εκλογών Γιάννη Χαριλάου και τρεις να το πράττουν δια αντιπροσώπου. Αυτοπροσώπως παρουσιάστηκαν οι Μητροπολίτες Πάφου, Κυρηνείας και Κωνσταντίας και δια αντιπροσώπου οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Ταμασου και Μόρφου. Στις δηλώσεις τους οι τρεις Μητροπολίτες που παρέστησαν ερωτήθηκαν για διάφορα ζητήματα.
Ο Κωνσταντίας Βασίλειος αναφέρθηκε στο Ουκρανικό και υπέδειξε πως το πλέον κρίσιμο ζήτημα είναι η Εκκλησία της Κύπρου να παραμείνει πιστή στην απόφαση της υποστηρίζοντας το Φανάρι. Το ίδιο είπε και ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο οποίος ανέφερε πως το όραμα του είναι να συνεχίσει και να ενισχύσει το φιλανθρωπικό έργο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου. Αναφέρθηκε επίσης και στο Εθνικό Ζήτημα, τονίζοντας την ανάγκη η Εκκλησία να συνεχίσει να έχει φωνή αλλά και στα ζητήματα βιοτεχνολογίας και την ανάγκη η Εκκλησία να δώσει απαντήσεις. Τέλος ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος ευχήθηκε να διατηρηθεί το κύρος του θεσμού, όπως αρμόζει σε μια αποστολή Εκκλησία, όπως η Εκκλησία της Κύπρου.
Πηγή: reporter.com.cy