Kύπρος: Η επόμενη ημέρα της Εκκλησίας-Ο κλειδοκράτωρ των εξελίξεων στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές
Ότι υπόγεια η προεκλογική εκστρατεία των επίδοξων διαδόχων, είναι σε εξέλιξη εδώ και καιρό είναι γνωστό. Μετά την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ χθες, πλέον αυτή η προεκλογική αναμένεται να επισημοποιηθεί και να κορυφωθεί πολύ περισσότερο μετά και την κηδεία του, το ερχόμενο Σάββατο.
Οι ισορροπίες μεταξύ των υποψηφίων, τόσο ανάμεσα στους ορθοδόξους όσο ανάμεσα και στα μέλη της Ιεράς Συνόδου, είναι λίγο πολύ γνωστές, αφού ήδη έχουν τρέξει αρκετές μετρήσεις της κοινής γνώμης με μια σειρά από σημαντικά συμπεράσματα. Το πρώτο είναι πως το ενδιαφέρον των πολιτών είναι μειωμένο και το δεύτερο πως κανείς δεν μπορεί με σιγουριά από σήμερα να προβλέψει με ασφάλεια ποιοι τρεις θα αποτελούν το τριπρόσωπο. Ποιοι τρεις δηλαδή θα τεθούν ενώπιον των δεκαέξι μελών της Ιεράς Συνόδου για να εκλεχθεί ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος.
Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που φέρουν τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο και τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα να καταλαμβάνουν τις δύο από τις τρεις θέσεις του τριπροσώπου, τότε αποκτά τεράστια σημασία το ποιος θα είναι ο τρίτος Ιεράρχης που θα εισέλθει στο τριπρόσωπο. Κι αυτό διότι αμφότεροι οι δύο επικρατέστεροι Μητροπολίτες, δεν εκπροσωπούν την στενή ομάδα συνεργατών του μακαριστού Αρχιεπισκόπου. Υπενθυμίζεται πως τόσο με τον Λεμεσού όσο και με τον Ταμασού και γενικότερα με τους Κυκκώτες ο Αρχιεπίσκοπος είχε βρεθεί σε ουκ ολίγες περιπτώσεις σε αντιπαράθεση, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το ουκρανικό ζήτημα.
Η στενή ομάδα του Αρχιεπισκόπου ωστόσο η οποία μπορεί να μην διατηρεί πλειοψηφία ανάμεσα στο λαό, φαίνεται να διατηρεί ωστόσο, ισχυρότατη πλειοψηφία εντός της Ιεράς Συνόδου. Για αυτό είναι κρίσιμο το ποιος θα είναι τελικά ο τρίτος στην κούρσα του τριπρόσωπου. Τα πράγματα γίνονται πολύ πιο εύκολα για τα δύο φαβορί να βρουν συμμαχίες από μέλη αυτής της ομάδας, που πολλοί ονομάζουν αρχιεπισκοπικοί, αν ο τρίτος Ιεράρχης που εκλεχθεί στο τριπρόσωπο, είναι ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος. Κι αυτό διότι, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, αυτός να στηριχθεί από οποιοδήποτε άλλο μέλος της Συνόδου. Συνεπώς τα υπόλοιπα μέλη της Συνόδου θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ Αθανασίου και Ταμασού, χρησιμοποιώντας ενδεχομένως ως κριτήριο, πλέον, την ηλικία.
Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή δεν εισέλθει στο τριπρόσωπο ο Μόρφου, αλλά οι Ιεράρχες που ακολουθούν στην κούρσα, είτε αυτός είναι ο Πάφου Γεώργιος, είτε ο Κωνσταντίας Βασίλειος, είτε ο Καρπασίας Χριστοφόρος, είτε ακόμα και ο Κιτίου Νεκτάριος, τότε με βάση και τις ισορροπίες της Συνόδου, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό αυτός να εκλεγεί επόμενος Αρχιεπίσκοπος, διαδεχόμενος τον Χρυσόστομο Β΄. Εδώ κρύβεται για πολλούς και το κλειδί για την επόμενη ημέρα της Εκκλησίας της Κύπρου.
Μάλιστα ακόμα και πριν κοιμηθεί ο Αρχιεπίσκοπος, πολλοί ήταν αυτοί που ασκούσαν πιέσεις, έτσι ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους της αρχιεπισκοπικής τάσης, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ισχυρή δυναμική, που θα της εξασφαλίσει μια θέση στο τριπρόσωπο. Προς αυτή την κατεύθυνση, δεν αποκλείεται η παρουσία κληρικών από το εξωτερικό στην Κύπρο, για να παραστούν στην κηδεία το ερχόμενο Σάββατο, να συντελέσει προς την κατεύθυνση της συνεργασίας και της συνεννόησης μεταξύ της ομάδας των συγκεκριμένων επισκόπων. Να υπάρξει δηλαδή αποχώρηση κάποιων εκ των ενδιαφερόμενων κληρικών από την κούρσα διαδοχής, προς επίρρωση του στόχου για να εισέλθει ένας εκ των αντιπροσώπων των »αρχιεπισκοπικών» στο τριπρόσωπο.
Το σκηνικό για το ποιοι θα είναι τελικά οι υποψήφιοι και πότε ακριβώς θα διεξαχθούν οι Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά την κηδεία το ερχόμενο Σάββατο. Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας, κεντρικό ρόλο στην όλη διαδικασία, έχει να διαδραματίσει ο τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος. Πάντως θεωρείται δεδομένο πως η καταληκτική ημερομηνία των εκλογών, θα είναι πριν από τα Χριστούγεννα, συνεπώς στενεύουν και τα χρονικά περιθώρια των ίδιων των Ιεραρχών για να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.
Πάντως χθες στις πρώτες τους δηλώσεις μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου, τοποθετήθηκαν σε ΜΜΕ σχεδόν όλοι οι ενδιαφερόμενοι Ιεράρχες, πλην του Μόρφου Νεόφυτου. Όλοι περιορίσθηκαν να δηλώσουν τη θλίψη τους και να στείλουν ισχυρά μηνύματα ομόνοιας και αδελφοσύνης , ενώ κάποιοι εξ αυτών έστειλαν το μήνυμα η προεκλογική περίοδος που θα ακολουθήσει, να μείνει μακριά από τα κακά παραδείγματα του παρελθόντος, τις προστριβές και τον υπόγειο πόλεμο των περασμένων ετών.
Τα δείγματα γραφής, ωστόσο, των προηγούμενων του θανάτου του Αρχιεπισκόπου ημερών, σε συνδυασμό με το τεράστιο διακύβευμα, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για έναν προεκλογικό χαμηλών τόνων. Αντιθέτως αναμένεται πως ειδικά μετά από την κηδεία του Χρυσοστόμου, οι τόνοι θα ανεβούν και οι υποψήφιοι θα χρησιμοποιήσουν τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για αυτή τη μάχη, από τα οποία δεν πρέπει να αποκλείονται τα κόμματα, αλλά και οι υποψήφιοι για τις Προεδρικές Εκλογές που παρακολουθούν από στενά τις εξελίξεις.