Είναι εξάλλου γνωστό, και το μόνο που απομένει είναι να καταγραφεί και στην κάλπη της ερχόμενης Κυριακής, ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, θα είναι αυτός που θα καταφέρει να κόψει πρώτος το νήμα της ψηφοφορίας των πιστών και θα αναμένει για να δει ποιος από τους αδελφούς του στην Ιερά Σύνοδο θα τον ακολουθήσουν στην ψηφοφορία του τριπρόσωπου. Η μάχη έτσι όπως αποτυπώνεται και από τις δημοσκοπήσεις, δίδεται μεταξύ του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, του Μητροπολίτη Κωνσταντίας Βασίλειου και του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου.
Οι τέσσερις αυτοί μητροπολίτες, είναι αυτοί που διεκδικούν τις δύο θέσεις για το τριπρόσωπο και αναλόγως των αποτελεσμάτων, δεδομένων και των συσχετισμών, ενδεχομένως να μπορούν να εξαχθούν και ασφαλή συμπεράσματα από τις 18 Δεκεμβρίου για το ποιος θα είναι ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος, αφού λίγο πολύ είναι γνωστές οι προτιμήσεις και των υπόλοιπων συνοδικών.
Οι λεπτές ισορροπίες, οι εύθραυστες δυναμικές και οι ιδιάζουσες συνθήκες κάθε υποψηφίου, συνθέτουν και το προεκλογικό σκηνικό που αυτή την εβδομάδα κορυφώνεται, ενόψει και των εκλογών της Κυριακής. Κάθε υποψήφιος μαζί με τα επιτελεία και τις ομάδες στήριξης που δημιουργήθηκαν, κορυφώνουν την ένταση του προεκλογικού, με ένα και μοναδικό στόχο να βρεθεί ο δικός τους υποψήφιος στο τριπρόσωπο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κάθε Μητροπολίτης κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση, με βασική επιδίωξη να κερδίσει κάτι από εκεί που θεωρεί πως υστερεί, αλλά υπάρχει έδαφος για να αλλάξει τα δεδομένα. Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος για παράδειγμα, ο οποίος χαίρει της εκτίμησης του λαού, ειδικά στην περιφέρειά του αλλά και γενικότερα Παγκύπρια, γνωρίζει πως παρά το γεγονός ότι θα αναδειχθεί πρώτος από τη ψηφοφορία, τα δεδομένα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου θα είναι εναντίον του. Κι αυτό διότι, εάν απέναντι του βρίσκεται ένας εκ των Πάφου Γεώργιου ή Κωνσταντίας Αμμοχώστου, γνωρίζει πως θα υπάρξει συσπείρωση στην άλλη πλευρά, η οποία είναι τέτοια που δημιουργεί πλειοψηφία υπέρ του ανθυποψηφίου του.
Σε αυτό το πλαίσιο, το επιτελείο του αλλά και ο ίδιος εργάζονται προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, έτσι ώστε η διαφορά του από τα υπόλοιπα δύο πρόσωπα που θα αναδειχθούν από το τριπρόσωπο, να δημιουργεί τέτοιες συνθήκες που να καθιστά πιο δύσκολο για τα υπόλοιπα μέλη της Ιεράς Συνόδου να στηρίξουν τον δεύτερο ή τον τρίτο.
Άλλωστε και ο ίδιος έχει υποδείξει σε δημόσιες παρεμβάσεις του πως η Ιερά Σύνοδος θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη την άποψη του λαού στον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσει το ζήτημα του νέου Αρχιεπισκόπου, αφού σε περίπτωση που επιλέξει a priori ποιον θα στηρίξει η πλειοψηφία, θα δημιουργείται, σύμφωνα με τον ίδιο, θέμα καταφρόνησης των πιστών, αφού δεν θα λάβει υπόψη το γεγονός πως ενδεχομένως ο ίδιος, όπως καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις, να λάβει τριπλάσιο ποσοστό από τον τρίτο που ενδεχομένως να είναι ο εκλεκτός της Ιεράς Συνόδου.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μητροπολίτης Λεμεσού και οι υποστηρικτές του, επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα ρεύμα νίκης, που θα μεγιστοποιήσει τη στήριξη και θα αποτελεί ένα σημαντικό πρόσκομμα για τους Συνοδικούς, σε περίπτωση που επικρατήσει με συντριπτικά ποσοστά, διπλάσια ή και τριπλάσια από τους ανθυποψηφίους του. Το μεγάλο όπλο του σε αυτή τη μάχη, είναι οι πιστοί της Επαρχίας Λεμεσού που επίσης όπως καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις, είναι και αποφασισμένοι και ένθερμοι υποστηρικτές του, γνωρίζοντας πολύ καλά τα όσα ο ίδιος πρόσφερε στην Εκκλησία.
Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες που φέρουν υποστηρικτές της υποψηφιότητας του, να εργάζονται υπέρ της πριμοδότησης άλλου υποψηφίου, έτσι ώστε να αποκλειστούν οι Μητροπολίτες Πάφου και Κωνσταντίας από το τριπρόσωπο, όχι μόνο διαψεύδονται αλλά κατηγορηματικά απορρίπτονται από τον ίδιο. Σημειώνεται πως αυτό είναι κάτι που συζητείται σε επίπεδο πιστών, αφού θεωρείται πως ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος θα έχει πολύ πιο εύκολο έργο στο τριπρόσωπο, εάν απέναντι του είναι ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαίας και ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος. Κι αυτό διότι, ο μεν πρώτος είναι πολύ νεαρός σε ηλικία, συνεπώς εάν τον επιλέξει η Ιερά Σύνοδος αυτόματα καταρρίπτει τις φιλοδοξίες των νεότερων μελών της, ότι ενδεχομένως σε μια μελλοντική εκλογή θα ήταν αυτοί υποψήφιοι, ενώ ο μεν δεύτερος δεν υφίσταται για τη πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου ως επιλογή, λόγω των ακραίων θέσεων που κατά καιρούς εξέφρασε για θρησκευτικά και κοινωνικά ζητήματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ζήσαμε δέκα χρόνια με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο… Τιμή να συνεχίσω το έργο του»
Πηγαίνοντας στην υποψηφιότητα του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, τα δεδομένα είναι αρκετά διαφορετικά. Παρά το γεγονός ότι ο Μητροπολίτης Ταμασού, αντλεί υποστήριξη από σημαντικές προσωπικότητες και άτομα που επηρεάζουν μέρος του λαού, για πολλούς θα αποτελέσει τεράστια έκπληξη, εάν καταφέρει να εκλεγεί επόμενος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Κι αυτό διότι, αφενός η νεαρή ηλικία του, σε σχέση με τους ανθυποψηφίους του και αφετέρου τα διάφορα ζητήματα για τα οποία προέκυψαν διαφορές, και με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και με άλλους Συνοδικούς, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για κάτι τέτοιο.
Ωστόσο, ο Μητροπολίτης Ησαίας αντλεί σημαντική στήριξη, τόσο από τους πιστούς της περιφέρειας του όσο και από πιστούς σε άλλες επαρχίες, που είναι τέτοια, που αν δεν υπάρξει ανατροπή, θα του εξασφαλίσει μια θέση στο τριπρόσωπο. Προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο, είναι να μην λειτουργήσει εναντίον του η λογική της χαμένης ψήφου, που συχνά βλέπουμε για τους υποψηφίους που δεν είναι φαβορί στις Προεδρικές Εκλογές αλλά και για τα κόμματα που καταγράφουν χαμηλά ποσοστά, μικρότερα του 3% στις βουλευτικές.
Σε ό,τι αφορά τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο, αυτός επιλέγει έναν διαφορετικό δρόμο από τους υπόλοιπους Ιεράρχες και στον δρόμο για τις εκλογές. Ο Μόρφου Νεόφυτος επέλεξε να μην παραχωρήσει συνεντεύξεις σε κυπριακά μέσα, ενώ απευθύνεται στους πιστούς χρησιμοποιώντας τα μέσα που του παρέχει η τεχνολογία. Αυτά είναι εξάλλου που τον έκαναν γνωστό και εκτός Κύπρου για τις θέσεις του και του εξασφάλισαν φανατικούς υποστηρικτές που όσοι ζουν στην Κύπρο και έχουν δικαίωμα ψήφου θα σπεύσουν να τον στηρίξουν την ερχόμενη Κυριακή.
Η υποψηφιότητα Μόρφου Νεόφυτου, έχει ένα βασικό μειονέκτημα, αλλά και ένα παράγοντα που χαρακτηρίζεται από κάποιους ως άγνωστος χ. Το βασικό μειονέκτημα, είναι πως επέλεξε έναν δρόμο και σε πνευματικά αλλά και σε κοινωνικά ζητήματα που τον απομάκρυναν και σε μεγάλο βαθμό τον απομόνωσαν από τα υπόλοιπα μέλη της Ιεράς Συνόδου, κάτι που καθιστά την εκλογή του, ακόμα και αν μπει στο τριπρόσωπο, μη δυνατή. Είναι κάτι που και ο ίδιος το γνωρίζει και το παραδέχεται δημόσια, αφού έχει ήδη προειδοποιήσει πως εάν γίνει το ατύχημα και εκλεχθεί θα φέρει ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα.
Την ίδια ώρα οι απόψεις του, που από πολλούς χαρακτηρίζονται ακραίες, βρίσκουν έρεισμα σε ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, όχι μόνο στη περιφέρεια του, που είναι ικανό να του εξασφαλίσει, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μια θέση στο τριπρόσωπο. Ο άγνωστος παράγοντας, είναι αν αυτό το κομμάτι εκπροσωπείται ορθά στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ή αν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κρύβεται και δεν θέλει να εκφράσει δημόσια τη συμπάθεια του προς τον Άγιο Μόρφου. Είναι η λεγόμενη κρυφή ψήφος, που αν τη διαθέτει κάποιος υποψήφιος στις επικείμενες Αρχιεπισκοπικές εκλογές, αυτός είναι ο Μόρφου Νεόφυτος.
Πάντως, η γενική εκτίμηση που υπάρχει, είναι πως για την τρίτη θέση για να συμπληρωθεί το τριπρόσωπο, θα συμπληρωθεί, όχι από τον Μητροπολίτη Μόρφου, αλλά από ένα εκ των Μητροπολιτών Πάφου και Κωνσταντίας. Αμφότεροι έχουν εργαστεί σκληρά τις τελευταίες εβδομάδες μαζί με τα επιτελεία τους, για να καλύψουν το χαμένο έδαφος και να δημιουργήσουν εκείνες τις συνθήκες που θα τους βάλει στο τριπρόσωπο. Άλλωστε και οι δύο γνωρίζουν πως αυτός που θα τα καταφέρει, έχει τις περισσότερες πιθανότητες για να διαδεχθεί τον Χρυσόστομο τον Β, λόγω και των δυναμικών που έκαστος διατηρεί εντός της Συνόδου.
Τα σενάρια ωστόσο και εδώ είναι πολλά. Κι αυτό διότι οι υπολογισμοί γίνονται στη βάση πως δεν θα υπάρξουν μετακινήσεις Ιεραρχών εντός της Ιεράς Συνόδου. Με τις ισορροπίες ήδη να είναι λεπτές μια ή δύο μετακινήσεις Ιεραρχών ενδεχομένως να αντιστρέψουν το κλίμα. Ειδικότερα τα πράγματα εκτιμάται ότι θα είναι πιο ξεκάθαρα εάν μπει στο τριπρόσωπο, μαζί με τους Μητροπολίτες Λεμεσού και Ταμασού ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος. Σε ένα τέτοιο σενάριο, θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως η πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου, πλην των δύο ανθυποψηφίων και των άλλων τεσσάρων ή πέντε μητροπολιτών που τους στηρίζουν, ή θα τους στηρίξουν θα αναδείξει τον Μητροπολίτη Βασίλειο. Θα υπάρξει δηλαδή μια πλειοψηφία εννέα ατόμων που είτε στην πρώτη, είτε στη δεύτερη ψηφοφορία θα επικρατήσει. Εάν όμως στο τριπρόσωπο βρεθεί ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, τότε υπάρχει εκτίμηση πως τα πράγματα θα γίνουν πιο σύνθετα και το ισχυρό και πλειοψηφικό μπλοκ των λεγόμενων Αρχιεπισκοπικών θα υποστεί πλήγμα και θα υπάρξουν μετακινήσεις προς άλλους υποψήφιους.
Όλα αυτά, βέβαια, είναι σενάρια και τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, πριν αναδειχθεί σε πρώτη φάση το τριπρόσωπο και πριν τοποθετηθούν οι χαμένοι των εκλογών της 18ης Δεκεμβρίου, η στάση των οποίων είναι αυτή που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό ποιος θα είναι ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος.