Λαβρόφ για Ελληνόφωνες Εκκλησίες: «Βρίσκονται υπό κολοσσιαία πίεση»
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Θανάση Αυγερινού και του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, σχετικά με την κρίση που επικρατεί παγκόσμια στην Ορθοδοξία, απάντησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Ρώσος υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων, ότι στην κρίση της Ορθοδοξίας ευθέως συμμετείχαν οι ΗΠΑ και ανέφερε ότι οι ελληνόφωνες Εκκλησίες, η Ελλαδική, η Κυπριακή και άλλες, βρίσκονται υπό κολοσσιαία πίεση, ανάμεσα στα όσα συμβαίνουν.
«Και στη σημερινή κρίση στην Ορθοδοξία ευθέως συμμετείχαν οι ΗΠΑ. Διαμόρφωσαν ειδικό μηχανισμό, τον ειδικό αντιπρόσωπο για τις θρησκευτικές ελευθερίες, ο οποίος στην πραγματικότητα ασχολούνταν όχι με την ελευθερία, αλλά με τον πλέον δραστήριο τρόπο προδιάθετε και χρηματοδοτούσε τον πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο έτσι ώστε να ακολουθήσει τη γραμμή της διάσπασης, πρώτα απ’ όλα στην Ουκρανία, με τη δημιουργία εκεί σχισματικής, μη κανονικής ορθόδοξης εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία προκάλεσε σοβαρότατες διαφωνίες συνολικά στον ορθόδοξο κόσμο. Και δυστυχώς οι ελληνόφωνες Εκκλησίες, η Ελλαδική, η Κυπριακή και άλλες, βρίσκονται υπό κολοσσιαία πίεση, μεταξύ άλλων, εξ όσων καταλαβαίνω και υπό την πίεση της ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε μεταξύ άλλων ως απάντηση ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, στην ερώτηση του δημοσιογράφου Θανάση Αυγερινού.
Η ερώτηση του Έλληνα δημοσιογράφου στον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, αφορούσε την κρίση που επικρατεί εδώ και τρία στην Ορθοδοξία και είχε ως εξής:
«Συμπληρώνονται 3 χρόνια από τότε, που η παγκόσμια Ορθοδοξία αντιμετωπίζει το πρώτο νομίζω στην ιστορία της γεωπολιτικό τέτοιου είδους σχίσμα. Η κατάσταση επιδεινώνεται, το σχίσμα διευρύνεται. Μήπως θα μπορούσε η διπλωματία με κάποιο τρόπο να βοηθήσει τις Εκκλησίες, ώστε να μην καταστρέψουν περαιτέρω την κοινή τους παράδοση και ιστορία, να αναζητήσουν και να βρουν συμβιβασμούς;»
Στην συγκεκριμένη ερώτηση ο Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε:
»Σε ό,τι αφορά στην Ορθοδοξία, όντως είναι σοβαρότατο πρόβλημα. Λέτε ότι θα μπορούσε κάπως η διπλωματία να βοηθήσει.
Η διπλωματία καταρχήν δεν πρέπει να εμπλέκεται στις εκκλησιαστικές υποθέσεις, το κράτος δεν πρέπει να εμπλέκεται στις εκκλησιαστικές υποθέσεις. Όμως πάντοτε υπάρχουν καταστάσεις, όπου η ζωή είναι πιο περίπλοκη.
Και στη σημερινή κρίση στην Ορθοδοξία ευθέως συμμετείχαν οι ΗΠΑ. Διαμόρφωσαν ειδικό μηχανισμό, τον ειδικό αντιπρόσωπο για τις θρησκευτικές ελευθερίες, ο οποίος στην πραγματικότητα ασχολούνταν όχι με την ελευθερία, αλλά με τον πλέον δραστήριο τρόπο προδιάθετε και χρηματοδοτούσε τον πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο έτσι ώστε να ακολουθήσει τη γραμμή της διάσπασης, πρώτα απ’ όλα στην Ουκρανία, με τη δημιουργία εκεί σχισματικής, μη κανονικής ορθόδοξης εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία προκάλεσε σοβαρότατες διαφωνίες συνολικά στον ορθόδοξο κόσμο.
Και δυστυχώς οι ελληνόφωνες Εκκλησίες, η Ελλαδική, η Κυπριακή και άλλες, βρίσκονται υπό κολοσσιαία πίεση, μεταξύ άλλων, εξ όσων καταλαβαίνω και υπό την πίεση της ελληνικής κυβέρνησης.
Συζητήσαμε αυτό το ζήτημα εμπιστευτικά, αλλά είναι γεγονότα, τα οποία είναι διαθέσιμα σε ανοιχτή πρόσβαση.
Και εάν συμφωνήσουμε με τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών, με τους διπλωμάτες των χωρών, στο έδαφος των οποίων έχουν την έδρα τους κανονικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, να μην εμποδίζουμε τις Εκκλησίες να ζουν τη ζωή τους, σύμφωνα με τους νόμους και τους κανόνες τους, νομίζω ότι θα είναι η πλέον άριστη συμβολή της διπλωματίας και των λοιπών κρατικών υπηρεσιών στην εξασφάλιση εκείνης της ελευθερίας του θρησκεύεσθαι».