Dogma

Με Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία επισφραγίστηκε η ιστορική Α’ Παναυστραλιανή Ιερατική Σύναξη

Η Α’ Παναυστραλιανή Ιερατική Σύναξη πέρασε στην ιστορία ως ένα βαρυσήμαντο γεγονός στη ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της πέμπτης ηπείρου, καθώς μέσα από τις εμπνευσμένες  θεολογικές διαλέξεις και τον εποικοδομητικό διάλογο που ακολούθησε, απέφερε πνευματική ωφέλεια και ανακαίνιση του Ιερού Κλήρου, των μοναχικών αδελφοτήτων και πάντων των συμμετεχόντων στις εργασίες της.

Η επισφράγιση της καθ’ όλα επιτυχημένης διοργάνωσης της Συνάξεως συντελέστηκε πανηγυρικά την Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου, με την τέλεση του κορυφαίου λατρευτικού γεγονότος στην Ορθόδοξη Εκκλησία, του Μυστηρίου των Μυστηρίων.

Συγκεκριμένα, στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Κολλεγίου του Αγίου Σπυρίδωνος στο Σύδνεϋ, σε χαρμόσυνο και πανηγυρικό κλίμα, τελέστηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου και συνιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα, υψηλού εκπροσώπου της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και των Κληρικών που διακονούν στις ελληνορθόδοξες ενορίες της πέμπτης ηπείρου.

Τα ιερά αναλόγια κόσμησαν με την παρουσία τους τα μέλη Βυζαντινής Χορωδίας, υπό τη διεύθυνση του Διευθυντή του Παραρτήματος Σύδνεϋ της Σχολής Βυζαντινή Μουσικής Αυστραλίας, κ. Βασιλειου Ψιλάκου.

Παρόντες, ανάμεσα στο πολυπληθές εκκλησίασμα, ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ, κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, καθηγητές και σπουδαστές της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου, καθώς και πολλοί νέοι και παιδιά από τα ελληνορθόδοξα Κολλέγια Αγίου Σπυρίδωνος Kingsford, Αγίων Πάντων Belmore και Αγίας Ευφημίας Bankstown.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση και ευόδωση των σκοπών της Παναυστραλιανής Ιερατικής Συνάξεως, ενώ δήλωσε ευγνώμων προς όσους συνέβαλαν προς αυτήν την κατεύθυνση, κάνοντας ειδική αναφορά στη συνδρομή που προσέφεραν οι Ενορίες Αναστάσεως του Χριστού Kogarah και Αγίου Σπυρίδωνος Kingsford, καθώς και στην τιμητική παρουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σαράντα Εκκλησιών και Λαρίσης και Τυρνάβου. Ειδικότερα, απευθυνόμενος με αδελφικούς και φιλόφρονες λόγους προς τους δύο Ιεράρχες, τους ευχαρίστησε αφενός για τις εξαιρετικές εισηγήσεις που προετοίμασαν και παρουσίασαν κατά την Ιερατική Σύναξη, αφετέρου για το γεγονός ότι υποβλήθηκαν σε ένα κοπιαστικό ταξίδι προς τους Αντίποδες. Σημείωσε, ταυτόχρονα, τη μεγάλη χαρά που προξένησε σε όλους η παρουσία τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Επειδή η Αυστραλία είναι ένας μακρινός τόπος, όταν έρχεται κάποιος αδελφός Ιεράρχης από μακριά, αισθανόμαστε όχι μόνο ότι φιλοξενούμε έναν αδελφό, αλλά έχουμε τη χαρά που έχει ο Αβραάμ όταν φιλοξένησε την Αγία Τριάδα».

Ακολούθως έλαβε τον λόγο ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, ο οποίος εξέφρασε καταρχάς την ευγνωμοσύνη του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την ευκαιρία που του έδωσε, να Τον εκπροσωπήσει στη μακρινή Αυστραλία, σε έναν τόπο τόσο μακρινό αλλά και τόσο κοντινό, όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε, αφού «μας ενώνουν οι καρδιές μας, η κοινή μας πίστη και η εν Χριστώ αγάπη». Στη συνέχεια, μετέφερε στον Κλήρο και τον Λαό της τοπικής Εκκλησίας τις ευχές, την αγάπη και την πατρική στοργή του Παναγιωτάτου κ.κ. Βαρθολομαίου, επισημαίνοντας πως «ο Πατριάρχης μας και η Μητέρα η Εκκλησία καυχώνται για τη μεγάλη αυτή επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, διότι αυξάνεται πνευματικά χάρη στους κόπους και τις αγωνίες του Ποιμενάρχου σας, του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων και των ιερέων σας».

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, κατά τον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, επικέντρωσε στην αξία της ενότητας του Ελληνισμού, εγγυητής της οποίας αποτελεί διαχρονικά η Εκκλησία. «Όταν μας λείπει η ενότητα, οδηγούμαστε σε καταστροφές», τόνισε εμφαντικά, παραπέμποντας και στα τραγικά για τον Ελληνισμό γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ωστόσο, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το ενωτικό κλίμα που διέκρινε στους κόλπους της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ομογένειας κατά την παρουσία του στην Αυστραλία, όσο και για το ενωτικό πνεύμα με το οποίο διακονεί ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος. «Αυτήν την ενότητα, που φαίνεται ότι την υπουργείτε συνειδητά», ανέφερε, απευθυνόμενος στον Σεβασμιώτατο, «μπορούμε να καυχόμαστε κι εμείς ότι την έχετε ήδη επιτύχει και την απολαμβάνουμε, και γι’ αυτό θεωρούμε ότι η διακονία σας στην Εκκλησία της Αυστραλίας είναι ήδη επιτυχημένη και διακεκριμένη. Και γι’ αυτό θεωρούμε ότι, υπό την πεπνυμένη ποιμαντορία σας, η τοπική Εκκλησία έχει να βιώσει πολλές ακόμα χαρές».

Κατακλείοντας τον λόγο του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου εξέφρασε την αγάπη, την εκτίμηση και τον σεβασμό του προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, ενώ παρακάλεσε τους πιστούς να συμπεριφέρονται ομοίως προς τον Ποιμενάρχη τους, δηλώνοντας βέβαιος ότι αυτό θα ωφελήσει πρωτίστως τους ίδιους. «Στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου να βλέπετε τον κοινό σας πατέρα», παρότρυνε, «και να τον αγαπάτε, να τον εκτιμάτε, να τον σέβεστε, για να σας στηρίζει κι αυτός με όλη του την καρδιά, όπως το κάνει. Για να πορεύεται η Εκκλησία της Αυστραλίας σε ημέρες δόξας, με διαρκείς επιτυχίες και κατακτήσεις πνευματικές».

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, o Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος, μαζί με τους προσκεκλημένους Ιεράρχες, τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους, τους κληρικούς και τους πιστούς που εκκλησιάστηκαν, παρακάθησαν σε γεύμα που παρατέθηκε από την Ενορία Αγίου Σπυρίδωνος Kingsford.