Dogma

Μητροπολίτης Αυστρίας: Η Ευρώπη μας απογοήτευσε

Aπορρίπτοντας το επιχείρημα ότι οι πολίτες της Βόρειας Ευρώπης καλούνται να πληρώσουν τα χρέη των Ελλήνων, o μητροπολίτης Αυστρίας επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει λάβει δάνεια για τα οποία πληρώνει επιτόκια μεταξύ 4% και 6% και η Γερμανία κερδίζει από τα δάνεια.

ΑΠΕ- ΜΠΕ

Οι Έλληνες και ο ίδιος προσωπικά ένιωσαν απογοητευμένοι από την Ευρώπη πριν από δύο χρόνια, γιατί αυτή η Ευρώπη δεν ήταν εκείνη που ονειρεύτηκαν, εκείνη που δημιούργησαν και επιθυμούσαν οι ιδρυτές της και που θα πρέπει να είναι μια κοινότητα, μια οικογένεια, όπου ο ένας θα είναι εδώ για τον άλλο, μια Ευρώπη που θα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια χρηματοπιστωτική ομάδα με διαφορετικά συμφέροντα, τονίζει ο ελληνορθόδοξος μητροπολίτης Αυστρίας, Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ».

Aπορρίπτοντας το επιχείρημα ότι οι πολίτες της Βόρειας Ευρώπης καλούνται να πληρώσουν τα χρέη των Ελλήνων, o μητροπολίτης Αυστρίας επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει λάβει δάνεια για τα οποία πληρώνει επιτόκια μεταξύ 4% και 6% και η Γερμανία κερδίζει από τα δάνεια.

Αυτό δεν έχει να κάνει με αλληλεγγύη και συνιστά έναν επιπλέον λόγο για να είναι οι Έλληνες απογοητευμένοι από την Ευρώπη, διότι αλληλεγγύη θα ήταν και η Ελλάδα να πληρώνει 2% επιτόκιο για τα ομόλογά της, όπως συμβαίνει με τη Γερμανία. Και η Ευρώπη έχει κερδίσει χρήματα από την κρίση στην Ελλάδα, ενώ κανένας Έλληνας δεν θέλει να πληρώσουν τα χρέη του οι Ευρωπαίοι, συμπληρώνει.

Στη συνέντευξή του, ο Έλληνας ιεράρχης -ο οποίος πρόσφατα είχε συνοδεύσει μια αποστολή Αυστριακών δημοσιογράφων στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη- αναφέρεται στη λιτότητα που επιβλήθηκε με την κρίση, στη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες – πολλοί από τους οποίους έχουν χάσει την εργασία τους- στην αύξηση της ανεργίας ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, στις περικοπές σε μισθούς, στην αδυναμία των ανθρώπων να εξοφλήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια.

Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει, η οικογένεια και η κοινωνία συνιστούν μια μεγάλη βοήθεια, συγγενείς, όπως και φίλοι, αποτελούν στηρίγματα και χωρίς αυτή την αλληλεγγύη η κατάσταση θα ήταν δραματικά χειρότερη.

Όπως επισημαίνει, αυτή η κρίση που περνά η Ελλάδα είναι και ηθική, καθώς το χρήμα και η υλική επιτυχία ήταν πολύ σημαντικά, είχαν προτεραιότητα για τους Έλληνες που ξέχασαν τις άλλες πτυχές της ζωής, τη συνύπαρξη και την αλληλεγγύη, θέτοντας στην πρώτη θέση τον εγωισμό, την προσωπική επιτυχία και τον πλουτισμό.

Οι Έλληνες αντιμετώπισαν, λέει ο μητροπολίτης, τις προηγούμενες δεκαετίες πολύ δύσκολες εποχές, έχοντας πόλεμο και γερμανική κατοχή και ξαφνικά απέκτησαν πολλά χρήματα και αγνόησαν πως το χρήμα δεν είναι το σημαντικότερο στη ζωή αλλά είναι οι ηθικές αξίες που εμπλουτίζουν και ισορροπούν τον άνθρωπο.

Σε αυτή την κρίση η Εκκλησία προσπαθεί να συμπαρασταθεί στους ανθρώπους, με οικονομική βοήθεια και ηθική υποστήριξη, δίνοντας ελπίδα και προοπτική.

Ο μητροπολίτης Αρσένιος επισημαίνει ακόμη ότι οι Έλληνες είναι πρόθυμοι να εργαστούν από κοινού με την Ευρώπη, η οποία από την πλευρά της υποδεικνύει τα λάθη που έγιναν και που πρέπει να διορθωθούν.