Dogma

Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν θα παίξω το παιχνίδι της έντασης – Δεν έκοψα εγώ τους διαύλους επικοινωνίας με τον Ερντογάν

Με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής να αποδοθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία, ξεκίνησε την συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Τι είπε για Τουρκία, φυσικό αέριο, ακρίβεια και εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι εκείνος θέλει διάλογο με την Τουρκία και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, υπενθύμισε πως δεν έκοψε εκείνος τις γέφυρες επικοινωνίας με τον Τούρκο πρόεδρο και χαρακτήρισε ανυπόστατη τη ρητορική έντασης που ακολουθεί η Άγκυρα, η οποία, εν πολλοίς, είναι εσωτερικής κατανάλωσης. Κάλεσε την Τουρκία σε αποκλιμάκωση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μέτρων σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποκλιμάκωση.

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε επίσης ότι σε περίπτωση που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέσει, όπως διαρρέεται από την Τουρκία, ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών ή οποιοδήποτε άλλο ζήτημα κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ «θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι απαντήσεις».

«Επαναλαμβάνω ότι καλυπτόμαστε απόλυτα από τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν ομόφωνα και τα οποία εκφράζουν την ανησυχία τους για τις προκλήσεις της Τουρκίας. Την καλούν επίσης να σεβαστεί κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών και να αποκλιμακώσει την ένταση, που καλλιεργεί στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να προαχθεί στην ευρύτερη περιοχή η ειρήνη και η σταθερότητα», είπε αναφερόμενος στα συμπεράσματα.

Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης

Σε ερώτηση για την Τουρκία και το αν η Αθήνα είναι ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Με τα συμπεράσματα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφή όλα. Υπάρχουν δυο δρόμοι: Της αποκλιμάκωσης και της κλιμάκωσης που θα οδηγήσει την Τουρκία σε περεταίρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια και κρατά ανοιχτή τη λήψη περαιτέρω μέτρων κατά της Τουρκίας.

Το ζητούμενο είναι να σταματήσει αυτή η ακραία επιθετική ρητορική που είναι παντελώς νομικά ανυπόστατη. Η Ελλάδα έχει απαντήσει σε όλα τα φόρα και θα εξακολουθώ να καλώ την Τουρκία σε έναν καλόπιστο διάλογο για να λύνουμε με τους κανόνες καλής γειτονίας τα θέματα που έχουμε, ωστόσο είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας με αποφασιστικότητα. Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης, που έχει ως στόχο το εσωτερικό ακροατήριο. Θα φερόμαστε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είπε πως ότι δεν είναι εκείνος που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν είμαι εγώ αυτός που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον κ. Ερντογάν. Το έχω πει ανά πάσα στιγμή ότι πρέπει να συναντιόμαστε και να συζητάμε. Από εκεί και πέρα άλλη είναι η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Και προφανώς αν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις», σημείωσε.

Οι εκλογές

Όταν ρωτήθηκε για τις εκλογές, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. «Δεν έχω να πω τίποτα. Έχουμε πλούσιο έργο να κάνουμε και η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά και απερίσπαστη την δουλειά της από την όλη φιλολογία που αναπτύσσεται γύρω της. Θα εισέλθουμε στον τέταρτο χρόνο και θα είναι δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές ή ανασχηματισμός. Είναι τα δυο αγαπημένα θέματα όταν δεν έχετε κάτι άλλο να με ρωτήσετε».

Η ακρίβεια

«Δεν υπάρχει μια ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας. Η κάθε χώρα στηρίζει τις κοινωνίες σε μια πρωτοφανή αύξηση τιμών. Θα τονίσω μόνο ότι τα μέτρα αυτά είμαστε σε θέση να τα πάρουμε γιατί είχαμε δημοσιονομική ισορροπία. Θα εξακολουθούμε να αποφασίζουμε μέτρα στοχευμένα σε όσους έχουν ανάγκη. Η σύσταση της κας Λαγκάρντ ήταν αυτή», τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα δεν θα περιμένει την Ευρώπη να αποφασίσει για μέτρα.

«Τα οριζόντια μέτρα», είπε, «δεν αποδίδουν και οι μειώσεις στα καύσιμα δεν περνούν στον καταναλωτή άρα θα συνεχίσουμε να κινούμαστε στην κατεύθυνση που έχουμε χαράξει. Το Power Pass, το Fuel Pass μειώνουμε τις τιμές σε βενζίνη ανακουφίζουμε στο ρεύμα. Να επαναλάβω ότι το διαθέσιμο εισόδημα των ελλήνων έχει στηριχθεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την αύξηση των φόρων.

Γνωρίζω τις δυσκολίες και στρέφουμε την προσοχή μας σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Θα είμαστε πολύ αυστηροί στους ελέγχους στην αγορά. Είδαμε μια αποκλιμάκωση στις τιμές του πετρελαίου. Αυτή πρέπει να περάσει στην αντλία. Είμαι σαφής εδώ. Θα ελέγξουμε και θα επιβάλλουμε τα πρόστιμα όπου χρειάζεται. Δεν γίνεται να αυξάνονται αμέσως οι τιμές και να μην πέφτουν αμέσως όταν μειώνονται».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια ήταν η αντίδραση των ομολόγων του στην κοινή πρόταση με την Ιταλία για πλαφόν στο φυσικό αέριο και αν εκφράστηκαν αντιρρήσεις απάντησε: «Η επίτευξη ευρωπαϊκής συμφωνίας για την αγορά ενέργειας είναι εξαιρετικά σύνθετη. Κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και αρκεί μια χώρα για να μπλοκάρει μια ευρωπαϊκή απόφαση. Βλέπετε το πόσο ευμετάβολες είναι οι αγορές στο φυσικό αέριο. Μικρές αναταραχές μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες αυξομειώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου.

Θα εξακολουθούμε να επιμένουμε σε μια τέτοια πρόταση ως μια πιθανή επιλογή αλλά θα στρέψουμε ταυτόχρονα την προσοχή μας στην αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από της ηλεκτρικής ενέργειας. Το 70% του φυσικού αερίου που εισάγουμε στην χώρα μας κατευθύνεται στην ηλεκτροπαραγωγή. Αν καταφέρουμε να ξεκλειδώσουμε αυτό το πρόβλημα θα δούμε αποκλιμάκωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε παρεμβάσεις της έκτασης που έχουμε ήδη δρομολογήσει άρα με μικρότερη τελικά επιβάρυνση για τους προϋπολογισμούς μας».

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου

Το φυσικό αέριο

Σε ερώτηση για τη δήλωσή του πως η Ελλάδα είναι έτοιμη σε περίπτωση που η Ρωσία, όπως απειλεί, κόψει την παροχή φυσικού αερίου και στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Το χειρότερο σενάριο είναι η διακοπή της τροφοδοσίας και γι’ αυτό χρειάζεται συντονισμός ευρωπαϊκός. Πρέπει αν συντονιζόμαστε και να συνεργαζόμαστε. Η Ελλάδα τώρα βοηθάει την Βουλγαρία και με την ολοκλήρωση του αγωγού IGB θα τροφοδοτηθεί με αζέρικο αέριο. Έχουμε ήδη εκπονήσει με την ΡΑΕ σενάρια έτσι ώστε να μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια και από άλλες πηγές πριν φτάσουμε σε ακραία σενάρια περιορισμού της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο. Η χώρα μας οφείλει να είναι έτοιμη και για το χειρότερο σενάριο. Δεν εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί αλλά έστω και μικρές πιθανότητες να υπάρχουν να βρεθούμε αντιμέτωποι πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Ουκρανία και δυτικά Βαλκάνια

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ειδικά για την Ουκρανία, η ΕΕ με την απόφαση που πάρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής έστειλε μήνυμα σημαντικό αισιοδοξίας στο Κίεβο.

«Μετά τη συζήτηση που έγινε για την Ουκρανία χθες είχαμε την ευρωπαϊκή Σύνοδο με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και υπάρχει δικαιολογημένη καχυποψία για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν. Επανέλαβε ότι τα δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι οι χώρες αυτές πρέπει να προβούν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Φωτογραφίες: Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος

Πηγή: newsit.gr