Με τη δέουσα εκκλησιαστική ιεροπρέπεια και σεμνότητα οι εκτοπισμένοι του προαστίου Τράχωνα εκκλησιάστηκαν στο παρεκκλήσι της Παναγίας Τραχωνίτισσας στο Στρόβολο και τέλεσαν Μνημόσυνα των Τραχωνιτών που έπεσαν κατά την Τουρκανταρσία του 1963-64 και κατά την Τουρκική Εισβολή του 1974.
Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, τον οποίον πλαισίωσαν ο Οικονόμος π. Γεώργιος Χρυσοστόμου και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.
Επίσης, παρέστη ο έντιμος Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, ο οποίος στο τέλος της Θείας Λειτουργίας εκφώνησε τον επιμνημόσυνο λόγο. Επίσης, παρέστησαν και άλλοι εκπρόσωποι οργανωμένων συνόλων.
Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμα του θείου λόγου ερμήνευσε το πρώτο αναστάσιμο στιχηρό των αίνων του γ΄ ήχου: «Δεῦτε πάντα τὰ ἔθνη, γνῶτε τοῦ φρικτοῦ μυστηρίου τὴν δύναμιν﮲ Χριστὸς γὰρ ὁ Σωτὴρ ἡμῶν, ὁ ἐν ἀρχῇ Λόγος, ἐσταυρώθη δι’ ἡμᾶς, καὶ ἑκὼν ἐτάφη, καὶ ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, τοῦ σῶσαι τὰ σύμπαντα. Αὐτὸν προσκυνήσωμεν». Αυτή είναι η απέραντη χαρά και ο παράδεισος που ζει ο χριστιανός, μέσα στις ταλαιπωρίες και τις δοκιμασίες της καθημερινότητας. Συμμετέχοντας στις αγιαστικές πράξεις της Εκκλησίας, και ιδιαίτερα στο Μέγα Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, κοινωνεί με το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και έτσι βιώνει την εκπλήρωση των λόγων του Κυρίου: «ὁ τρώγων μου τὴν σάρκα καὶ πίνων μου τὸ αἷμα ἔχει ζωὴν αἰώνιον, καὶ ἐγὼ ἀναστήσω αὐτὸν ἐν τῇ ἐσχάτῃ ἡμέρᾳ … ὁ τρώγων μου τὴν σάρκα καὶ πίνων μου τὸ αἷμα ἐν ἐμοὶ μένει, κἀγὼ ἐν αὐτῷ» (Ιω. στ΄ 54-56). Η χαρά αλλά και η τεράστια ευθύνη του χριστιανού βρίσκεται και στο ότι καλείται συνεχώς, δια των έργων, των λόγων και των λογισμών, να αγιάσει τη ζωή του. Ο προορισμός του ανθρώπου, και δη του χριστιανού, είναι η αγιότητα. Γι΄ αυτό πριν τη Θεία Κοινωνία ακούμε τον Επίσκοπο ή των ιερέα να εκφωνεί: «Πρόσχωμεν. Τά Ἅγια τοῖς ἁγίοις».
Επίσης, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος αναφέρθηκε στην πολύ γνωστή παραβολή του πλουσίου και του φτωχού Λαζάρου, η οποία διαβάστηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα. Από την παραβολή διδασκόμαστε ότι ούτε ο πλούτος μάς εμποδίζει για να σωθούμε αλλά ούτε η πτωχεία, εκ των προτέρων, μάς βοηθά να μπούμε στη Βασιλεία των Ουρανών. Αυτό που έχει σημασία είναι η στάση μας απέναντι στον κάθε συνάνθρωπό μας αλλά και ο τρόπος διαχείρισης των ποικίλων καταστάσεων στη ζωή μας. Καλούμαστε, από τη μια, να είμαστε φιλάνθρωποι και οικτίρμονες «καθὼς καὶ ὁ πατὴρ ὑμῶν οἰκτίρμων ἐστί» (Λκ. στ΄ 36). Από την άλλη, καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και τα βάσανα με υπομονή, καρτερικότητα και εμπιστοσύνη στη θέλημα του Θεού, όπως έκανε ο Λάζαρος της παραβολής.
Τέλος, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε προς όλους την πατρική αγάπη και τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, εξ ονόματος του οποίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.
Στο τέλος της Ακολουθίας τελέστηκε Δέηση υπέρ υγείας πάντων των εκτοπισμένων του προαστίου Τράχωνα και υπέρ ανευρέσεως των αγνοουμένων. Ακολούθως, τελέστηκαν τα Μνημόσυνα των πεσόντων κατά την Τουρκανταρσία του 1963-64 και κατά την Τουρκική Εισβολή του 1974 καθώς και πάντων των κληρικών, διδασκάλων, κοινοταρχών, ιεροψαλτών, εκκλησιαστικών επιτρόπων, ηρώων, ευεργετών, πατέρων και αδελφών Τραχωνιτών.
Ακολούθως, ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Νίκος Νουρής εκφώνησε τον επιμνημόσυνο λόγο. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων Τραχωνιτών στον περίβολο του παρεκκλησίου, τα αποκαλυπτήρια του οποίου τελέστηκαν στις 13 Νοεμβρίου 2011.
Διάκονος Ανδρέας Ματέι
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας