Dogma

ΝΑΤΟ: Πως διαβάζει η Αθήνα τον «συμβιβασμό» της Τουρκίας για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας

Ανακούφιση και στην Αθήνα από το «ναι» Ερντογάν και Τουρκίας στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ποια στάση θα κρατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τυχόν προκλήσεις του «σουλτάνου» σήμερα στη Σύνοδο της Συμμαχίας.

Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε την παραμονή της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, με την Τουρκία να αλλάζει γραμμή πλεύσης και να συναινεί στην ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, προκάλεσε “ανακούφιση” στους συμμάχους.

Ο “λευκός καπνός”, μετά από ένα μπαράζ διαβουλεύσεων μπρος και πίσω από τα παρασκήνια, είναι, όπως όλα δείχνουν και ο λόγος που ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. συμφώνησε να έχει σήμερα στη Μαδρίτη κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο.

Η ελληνική κυβέρνηση βλέπει θετικά αυτή την εξέλιξη. Όπως εξηγούν στο newsit.gr κυβερνητικοί παράγοντες, η Αθήνα θέλει την Άγκυρα “συστημική” και όχι στο περιθώριο, καθώς “μια απομονωμένη Τουρκία είναι μια επικίνδυνη Τουρκία”, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η συναίνεση του Τζο Μπάιντεν να συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας.

Αυτοί είναι οι όροι που έβαλε η Τουρκία για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ – Τι κερδίζει από την συμφωνία

Και πάντως η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα τυχόν “ανταλλάγματα” που μπορεί να έχει ζητήσει ο Ερντογάν για να μην προχωρήσει σε βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν “αγγίζουν” τα εθνικά μας θέματα.

“Δεν θα μείνει τίποτα αναπάντητο”
Τα βλέμματα είναι στραμμένα σήμερα στη παρέμβαση του Ερντογάν στη Σύνοδο και στο αν θα “ξεδιπλώσει” τις αναθεωρητικές του βλέψεις στην Ανατολική Μεσόγειο ή και τις αξιώσεις του για συνεκμετάλλευση των φυσικών πόρων στο Αιγαίο ή ακόμη και τους παράλογους ισχυρισμούς του περί υπόθαλψης από την Ελλάδα, τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν σε βάρος της χώρας του.

Η ελληνική αποστολή είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο και δεν θα αφήσει κανένα ζήτημα αναπάντητο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει μαζί του έναν πλήρη φάκελο με στοιχεία και ντοκουμέντα για να αποκρούσει μία προς μία όλες έωλες τουρκικές αξιώσεις για αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών και αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους που ενδεχομένως να θέσει έκτος ατζέντας ο Ερντογάν. Και όσον αφορά σε τυχόν αίτημα για συνεκμετάλλευση αναμένεται να δείξει προς την πλευρά της… Χάγης. Οι θαλάσσιες ζώνες και η υφαλοκρηπίδα είναι οι μόνες διαφορές με την Τουρκία που αναγνωρίζει η Ελλάδα.

Η κυβέρνηση και η ελληνική διπλωματία συστηματικά ενημερώνουν τους εταίρους και συμμάχους μας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για τις τουρκικές προκλήσεις και για τα ελληνικά δίκαια και προτάσσοντας το Διεθνές Δίκαιο αποδομούν κάθε παράλογο, ανιστόρητο και έωλο τουρκικό ισχυρισμό. Αυτό αναμένεται να κάνει και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Πρωθυπουργός, εφόσον ο Τούρκος Πρόεδρος θέσει οποιοδήποτε ζήτημα κατά της Ελλάδας, δηλώνουν κυβερνητικές πηγές.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν στη Μαδρίτη
Χθες στο δείπνο που παρέθεσε ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος προς τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για το πρόσφατο ταξίδι του στις Η.Π.Α., με τις δύο πλευρές να εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την επιτυχημένη, όπως τη χαρακτήρισαν, επίσκεψη, και να επαναβεβαιώνουν, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων των χωρών.

Το μήνυμα Μητσοτάκη…
Επί της ουσίας της Συνόδου, ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή έχει δηλώσει τη στήριξη της χώρας μα στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία. Η Ελλάδα εκτιμά ότι η ένταξή τους θα ενισχύσει τη Συμμαχία. “Όταν υπάρχει σύρραξη στην καρδιά της Ευρώπης το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή είναι η ένταση σε άλλα σημεία της. Η Ελλάδα είναι υπέρ της ενίσχυσης της Συμμαχίας και διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και ως μέλος της Ε.Ε. με σειρά πρωτοβουλιών που ενισχύουν την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο” σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.