Dogma

Νέες φωτιές στα Βαλκάνια: το εκκλησιαστικό έριξε την Κυβέρνηση του Μαυροβουνίου

Τα θρησκευτικά ζητήματα στο Μαυροβούνιο, το οποίο ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σερβία το 2006, είναι μια από τις κύριες αιτίες της ανατροπής των τελευταίων δύο κυβερνήσεων.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας», που κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη πανελλαδικά

Λίγες μέρες μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου με την σερβική Εκκλησία, ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Ντρίταν Αμπάζοβιτς κατέρρευσε. Η συμφωνία ισχυροποιούσε τη θέση του Πατριαρχείου της Σερβίας και προστάτευε την περιουσία της ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ωστόσο, ο  πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, που έχει κατηγορηθεί ότι θέλει να εθνικοποιήσει την εκκλησιαστική περιουσία, χρησιμοποίησε τη συμφωνία για να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση και να πιέσει για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές.

Το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, φέρνοντας νέα πολιτική αναταραχή στη χώρα.

Η πρόταση μομφής υπερψηφίστηκε από 50 βουλευτές, 30 μποϊκόταραν τη διαδικασία και μόλις ένας καταψήφισε.

«Χρειαζόμαστε εκλογές και μια σταθερή κυβέρνηση», δήλωσε ο εμπνευστής της πρότασης μομφής, Ντανιέλ Ζίφκοβιτς.

O  κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Ντρίταν Αμπάζοβιτς είχε ανέλθει στην εξουσία μόλις τον περασμένο Απρίλιο και έγινε ο πλέον βραχύβιος στην ιστορία της χώρας.

Η πολιτική ένταση είχε κορυφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με αφορμή μια αμφιλεγόμενη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για το καθεστώς ιδιοκτησίας εκατοντάδων μοναστηριών και ιερών ναών στη βαλκανική χώρα. Πολλοί θεωρούν ότι δεν προστατεύει τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Αρχιτέκτονας της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου, ο Τζουκάνοβιτς, θέλει πάση θυσία να μειώσει την επιρροή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη χώρα και να εδραιώσει μια ξεχωριστή εθνική ταυτότητα, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει τη δημιουργία μιας άλλης ανεξάρτητης Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Τα θρησκευτικά ζητήματα στο Μαυροβούνιο, το οποίο ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σερβία το 2006, είναι μια από τις κύριες αιτίες της ανατροπής των τελευταίων δύο κυβερνήσεων.

Το ένα τρίτο των 620.000 κατοίκων της χώρας αυτοπροσδιορίζονται ως Σέρβοι. Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, που είναι πανίσχυρη στο Μαυροβούνιο, κατηγορείται από τους επικριτές της ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Βελιγραδίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Αυγούστου, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου με την σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία υπέγραψαν  συμφωνία, με την οποία ρυθμίζονται οι σχέσεις μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας, της μεγαλύτερης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο με σημαντική ακίνητη περιουσία, και του κράτους. Ο Αμπάζοβιτς έχει δηλώσει ότι η συμφωνία με τη σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη διατήρηση της πολιτικής ομαλότητας και την αποφυγή πολιτικών τριβών μεταξύ συντηρητικών και οπαδών του ανοίγματος προς την Ε.Ε. και τη Δύση.

To φιλορωσικό και φιλοσερβικό Δημοκρατικό Μέτωπο της αντιπολίτευσης εξήρε την υπογραφή ως απόρροια του πολιτικού αγώνα του κόμματος για τα δικαιώματα των Σέρβων και της σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη χώρα. Στον αντίποδα, κάποια κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, και συγκεκριμένα το φιλοδυτικό DPS του προέδρου Μίλο Ντουκάνοβιτς, ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με αφορμή την υπογραφή του συμβολαίου με το σερβικό πατριαρχείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Τζουγκάνοβιτς ήταν και είναι υπέρ της αυτοκεφαλίας του Μαυροβουνίου, στα πρότυπα της Ουκρανίας, και επί σειρά ετών βρίσκονταν σε σύγκρουση με τους ορθόδοξους, επιδιώκοντας να περιορίσει την επιρροή της σερβικής Εκκλησίας και κατ᾿ επέκταση του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Η κρίση στο Μαυροβούνιο έρχεται σε μία δύσκολη περίοδο για την ορθόδοξη κοινότητα στα Βαλκάνια, η οποία δοκιμάζεται και πάλι.

Ο Μαυροβούνιος πρόεδρος ποτέ δεν ήθελε να έχει σχέσεις με την σερβική Εκκλησία. Για τον λόγο αυτό, πολλές φορές προσπάθησε να αρπάξει με τη βία την περιουσία ναών και μοναστηριών. Μάλιστα, πολλές φορές με βίαιο τρόπο προσπάθησε να περιορίσει τους ορθόδοξους ως προς την άσκηση των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων.

Το κακό είναι ότι η νέα κρίση έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα με το Κόσσοβο, όπου τα πνεύματα είναι τεταμένα στην περιοχή όπου ζουν Σέρβοι ορθόδοξοι. Η κυβέρνηση του Κοσσόβου έχει καταστρέψει πολλά μοναστήρια και έχει συγκρουστεί άγρια με τη σερβική κοινότητα.