Ο απόηχος της επίσκεψης Ιερώνυμου στις Η.Π.Α. – Δεν ήταν όλα «ρόδινα»

  • Dogma

Λίγες ώρες πριν ο Αρχιεπίσκοπος επιβιβαστεί στο αεροσκάφος της επιστροφής για την Αθήνα, ήρθαν στο φως οι πρώτες «γκρίνιες».

Dogma Newsdesk

Λίγες ώρες πριν ο Αρχιεπίσκοπος επιβιβαστεί στο αεροσκάφος της επιστροφής για την Αθήνα, ήρθαν στο φως οι πρώτες «γκρίνιες» σχετικά με το αν η επίσκεψη ήταν επιτυχημένη και αν της δόθηκε η ανάλογη βαρύτητα.

Η πρώτη επίσκεψη Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας στις Η.Π.Α. εδώ και μισό αιώνα ήταν «είδηση» από μόνη της. Ωστόσο όπως δημοσιεύει η μεγαλύτερη ομογενειακή εφημερίδα της Αμερικής, ο «Εθνικός Κήρυξ» «όφειλαν τα πράγματα να είχαν αποκτήσει άλλες διαστάσεις και δυναμικές και να είχε γίνει καταλληλότερη προετοιμασία και χρήση του χρόνου».

Μάλιστα ο γνωστός δημοσιογράφος κ. Θεόδωρος Καλμούκος κάνει λόγο για «ταπείνωση» του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου στη Βοστώνη σημειώνοντας πως «Είναι ακατανόητο πώς σπαταλήθηκαν δύο μέρες στη Βοστώνη περιφέροντας τον άνθρωπο από εδώ κι από εκεί, όπως στο σημείο του τρομοκρατικού πλήγματος του Μαραθωνίου δίχως καμία προετοιμασία με τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης, στο Μουσείο, στον δήμαρχο Μενίνο και στο Χάρβαρντ ως είδος απλής περιήγησης».

Το γεγονός μάλιστα της υποβαθμισμένης εκπροσώπησης της ηγεσίας του διάσημου αμερικανικού Πανεπιστημίου κατά την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου σχολιάστηκε αρκετά στους κύκλους της Ομογένειας.

Το dogma.gr αναδημοσιεύει ολόκληρο το σχετικό ρεπορτάζ – σχόλιο που υπογράφει ο κ. Θ. Καλμούκος στον «Εθνικό Κήρυκα» το οποίο είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό της «επίγευσης» που άφησε η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου στις Η.Π.Α. και ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε.

«Τετάρτη σήμερα 22 Μαΐου ολοκληρώνεται η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου κοντά μας.

Τον είχε προσκαλέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος έπραξε λαμπρά με έναυσμα την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα από τη Θεολογική Σχολή Βοστώνης.

Ούτε μιας εβδομάδας επίσκεψη δεν ήταν κανονικά, αφού ήλθε αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης και αναχωρεί σήμερα.

Οπως εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στη συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» που δημοσιεύθηκε στην έκδοσή μας της Δευτέρας 20 Μαΐου «ήταν μία επίσκεψη όμως η οποία δεν ήταν του τύπου επισκέψεως Προκαθημένου σε Αυτοκέφαλη Εκκλησία διότι αυτό διαφέρει.

Ηταν επίσκεψη που συνδυάστηκε με απονομή τιμητικού διπλώματος και γι’ αυτό τον λόγο αυτού του είδους οι επισκέψεις είναι πιο περιορισμένες διότι δεν μπορούν να έχουν τα στοιχεία που έχουν οι θρονικές επισκέψεις».

Αυτό ενδεχομένως να χρήζει περαιτέρω διευκρίνισης, πλην όμως εκείνο το οποίο ενδιαφέρει εν προκειμένω είναι ότι την Ομογένεια την επισκέφθηκε έπειτα από μισό αιώνα ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, πράγμα που σημαίνει ότι όφειλαν τα πράγματα να είχαν αποκτήσει άλλες διαστάσεις και δυναμικές και να είχε γίνει καταλληλότερη προετοιμασία και χρήση του χρόνου.

Είναι ακατανόητο πώς σπαταλήθηκαν δύο μέρες στη Βοστώνη περιφέροντας τον άνθρωπο από εδώ κι από εκεί, όπως στο σημείο του τρομοκρατικού πλήγματος του Μαραθωνίου δίχως καμία προετοιμασία με τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης, στο Μουσείο, στον δήμαρχο Μενίνο και στο Χάρβαρντ ως είδος απλής περιήγησης.

Το γεγονός ότι αναμείχθηκε ο Μητροπολίτης Μεθόδιος σαν ξεναγός και σοφέρ, αν και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ήταν προσκεκλημένος της Σχολής, αυτό εξηγεί και το ότι κρατήθηκε μακριά από την πλήθουσα Ομογένεια.

Κατανοητό ότι η Βοστώνη ούτε Ελληνικά Ημερήσια Σχολεία έχει – ένα έχει στο Λόουελ κι αυτό βρίσκεται στην επιθανάτια κλίνη του δυστυχώς – ούτε κοινότητες ελληνοπρεπείς και σφριγηλές διότι τις έχει απονευρώσει ή κι ακόμα διαλύσει η αυτοδέσποτη μανία του Μεθόδιου, οπότε πού θα τον πήγαινε;

Θα μπορούσε βέβαια να πρωτοστατήσει ο Δημήτριος και να διοργανωθεί μία ανοιχτή δεξίωση στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο και να προσκληθεί η Ομογένεια να δει και να ακούσει τον Αρχιεπίσκοπο της Ελλάδος, ο οποίος μάλιστα έχει ζωτική πρόταση. Κι ακόμα, από την τελετή της αναγόρευσης σε επίτιμο διδάκτορα η απουσία των ίδιων των ιερέων της Μητρόπολης Βοστώνης ήταν κραυγαλέα.

Αν ήταν υπαρκτή και ικανή η ηγεσία θα είχαν κινητοποιηθεί οι ιερείς και ο λαός των ενοριών της Νέας Αγγλίας και θα είχαν κατακλύσει τη Σχολή να δουν και να ακούσουν τον Πνευματικό Πατέρα και Ηγέτη της Ελλάδος.

Γι’ αυτό η Βοστώνη εμφάνισε για μία ακόμα φορά σημάδια αποσύνθεσης. Ηταν ταπείνωση για τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Αλλά και στη Νέα Υόρκη θα μπορούσε να είχε διοργανωθεί μία ευρεία δεξίωση από χίλιους ομογενείς να δουν εκ του συστάδην και να γνωρίσουν τον Αρχιεπίσκοπο της Ελλάδος, ο οποίος μάλιστα έκανε μισό αιώνα να μας επισκεφθεί, πράγμα το οποίο οφείλει να προβληματίσει βαθιά την Ομογένεια».

TOP NEWS