Καλμούκος Θεόδωρος
Τον θαυμασμό του για την Ομογένεια και πιο ειδικά για τους ομογενείς Κρητικούς, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο οποίος επισκέφθηκε πριν λίγες ημέρες τις Ηνωμένες Πολιτείες με την ευκαιρία των εορτασμών της εκατοστής επετείου της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα».
Οπως είπε ο κ. Ειρηναίος, «κομίζω στους ομογενείς Κρήτες αδελφούς μας την αγάπη μου, τον σεβασμό, την εκτίμησή μου και την ενότητά μας μαζί τους. Εκείνοι έφυγαν από την Κρήτη, ήλθαν εδώ, ζουν, προοδεύουν κι εμείς χαιρόμαστε που τους βλέπουμε και τους συγχαίρουμε που εορτάζουν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα».
Ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος είπε επίσης ότι «εκείνο που θα μεταφέρω και πάλι στους Κρήτες της Κρήτης είναι ότι οι Κρήτες της Αμερικής φυλάσσουν την παράδοση της Κρήτης, την ορθόδοξη παράδοση της Εκκλησίας και λέγω και στους ανθρώπους στην Κρήτη να σέβεστε και να φυλάγετε κι εσείς την παράδοσή μας».
Οσο για το αν υπάρχει πρόβλημα διαφύλαξης της παράδοσης εκεί και αν την φυλάγουν πιο πολύ εδώ ή εκεί, ο κ. Ειρηναίος απάντησε: «Εδώ, εδώ πιο πολύ, διότι στην Κρήτη οι άνθρωποι έχουν πάρει άλλους δρόμους. Οι απλοί άνθρωποι ξέχασαν την ορθόδοξη παράδοση και ακολουθούν άλλη παράδοση που είναι του χρηματισμού, της φιλοχρηματίας γι’ αυτό και φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο το οποίο φτάσαμε διότι αγαπούν πολύ τα χρήματα και αυτό δεν είναι καλό, δεν βοηθά. Τους λέγω ελάτε να μιμηθούμε τους εν Αμερική αδελφούς μας».
Κρήτης Ειρηναίος, Αμερικής Δημήτριος, Ολύμπου Ανθιμος (φωτο Ε. Κήρυκας)
Στην ερώτηση μιας που αναφερθήκατε στην κρίση Σεβασμιότατε, σε τι κατάσταση αφήνει το 2013 που εκπνέει σε λίγο την Κρήτη, είπε ότι «υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι υποφέρουν πάρα πολύ και γι’ αυτούς έχω μεγάλη αγωνία. Οι άνεργοι, οι άνθρωποι που δεν έχουν χρήματα, δεν έχουν τρόπο να σταθούν στα πόδια τους να πληρώσουν το ενοίκιο τους, γι’ αυτούς τους ανθρώπους αγωνιούμε πάρα πολύ. Υπάρχουν και οι άλλοι οι οποίοι μπορούν να σταθούν στα πόδια τους λίγο, αλλά ανησυχούν και υπάρχουν και εκείνοι που δεν έχουν πρόβλημα». Και συμπλήρωσε πως «είναι λίγοι όμως αυτοί», ενώ όταν τον ρωτήσαμε σε πόσους ανέρχονται αυτοί που υποφέρουν, είπε πως «δεν έχω αριθμούς».
Για το πώς έφτασαν τα πράγματα πολιτικά και οικονομικά στο σημερινό τους σημείο, πού θα εντοπίζατε τους υπεύθυνους και τα γενεσιουργά αίτια, ο Αρχιεπίσκοπος απαντά ότι «δεν θέλω να κατακρίνω κανέναν. Δεν είμαι ο άνθρωπος και γενικότερα η Εκκλησία που κρίνει και κατακρίνει, γιατί ο Χριστός λέγει μην κρίνετε, αλλά η Εκκλησία είναι εκείνη που αγκαλιάζει και ενώνει και βοηθά τους ανθρώπους κι εγώ αυτό θέλω να κάνω, γι’ αυτό δείχνω το πρόβλημα για να το λύσουμε και να προχωρήσουμε».
Οταν του υπενθυμίσαμε ότι ήλθαν στιγμές που κι ο ίδιος ο Χριστός είπε εκείνα τα περίφημα «ουαί» κι όταν έπρεπε να πάρει θέση, πήρε εναντίον των Αρχόντων της εποχής του, αλήθεια ποιοι είναι υπεύθυνοι για το κατάντημα της Ελλάδος, είπε: «Ολοι οι άνθρωποι σ’ αυτό τον Κόσμο έχουμε ευθύνες, άλλοι μεγαλύτερες κι άλλοι μικρότερες, αλλά πάντως δεν νομίζω ότι είναι ούτε ένας ανεύθυνος. Πιστεύω ότι μερικοί, ιδιαίτερα οι πολιτικοί, έχουν μεγαλύτερες ευθύνες, αλλά όχι ότι κι εμείς οι άλλοι δεν έχουμε». Και τόνισε ότι «θα πρέπει να πορευτούμε όλοι μαζί ενωμένοι κι αγαπημένοι». Είπε ακόμα ότι «δεν πρέπει ο ένας να κατακρίνει τον άλλον ούτε οι πολιτικοί τον λαό, ούτε ο λαός τους πολιτικούς, πρέπει να αγαπούμε ο ένας τον άλλον».
Στην ερώτηση πώς κυβέρνησαν επί 40 χρόνια η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και απεδείχθησαν ολετήρες και σήμερα εμφανίζονται σωτήρες, τι σας λένε οι άνθρωποί σας στην Κρήτη, απάντησε πως «εγώ δεν είμαι πολιτικός, δεν ασχολούμαι με την πολιτική. Η ασχολία η δική μου είναι όπως η μητέρα η οποία προσπαθεί να ενώνει τα παιδιά της και να μην τα διχάζει, έτσι και εγώ και η Εκκλησία μας γενικότερα θέλει να φέρνει μαζί τους ανθρώπους, να μετανοούμε, να συγχωρούμε ο ένας τον άλλον και να πορευόμαστε μαζί. Εμείς δεν πρέπει να λέμε εσείς φταίτε ή εσείς και να κάνουμε τους δικαστές. Εμείς θέλουμε ως Μητέρα Εκκλησία πρέπει να ενώνουμε και να αγαπούμε τους ανθρώπους». Παρότρυνε εκείνους που κυβερνούν σήμερα «να αγαπούν τον λαό μας και να θυσιάζονται γι’ αυτόν».
Είπε ακόμη, ότι ο κλήρος και η ιεραρχία βοηθούν με δύο τρόπους τους ανθρώπους που υποφέρουν στην Κρήτη και τόνισε πως «ο ένας τρόπος είναι ότι μιλούμε και αγαπούμε όλους τους ανθρώπους, δεν τους βλέπουμε σαν ξένους, αλλά σαν παιδιά μας, σαν αδέλφια μας και το δεύτερον ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τις ανάγκες τους. Κάνουμε φαγητά, δίνουμε τρόφιμα, ό,τι μπορούμε».
Δεν κάνουν διάκριση για κανένα, για μετανάστες ή ντόπιους. «Δεν κάνουμε διάκριση, αγαπούμε όλους τους ανθρώπους ως παιδιά του Θεού, αλλά βεβαίως οφείλουμε να δίνουμε κάποια προτεραιότητα στους ντόπιους ανθρώπους, τους αδελφούς μας», σημείωσε.
«Δεν απορρίπτουμε κανέναν άνθρωπο, δεν θεωρούμε κανέναν εχθρό και κακό, αλλά νιώθουμε ότι οι άνθρωποι που είναι εκεί πρέπει να ξεκινούμε από εκείνους και να προχωρούμε σε όλους», τόνισε.