Ο Αρχιεπίσκοπος στο νέο μουσείο της Πέλλας
Με μεγάλο ενδιαφέρον ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, μαθητής ο ίδιος του Ορλάνδου, γνώρισε το μεσημέρι της Παρασκευής τους θησαυρούς του Αρχαιολογικού Μουσείου στην Πέλλα, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο και τον Μητροπολίτη Εδέσσης Ιωήλ.
Στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας, που υπήρξε γενέτειρα σπουδαίων Μακεδόνων, ο Μέγας Αλέξανδρος έχει κυρίαρχη θέση. Ένας δυναμικός κόσμος αναδύεται μέσα από τα χιλιάδες ευρήματα αυτής της αρχαίας πόλης που σηματοδοτεί την ακμή και το μεγαλείο του μακεδονικού βασιλείου. Είναι αντικείμενα που μιλούν για τους θεσμούς, τη γλώσσα, την οικονομία, τα μεγαλόπνοα οικοδομικά προγράμματα, τα οποία ανέδειξαν την Πέλλα ως τη«μεγίστη των εν Μακεδονία πόλεων», τη λατρεία των θεών και τα ταφικά έθιμα, την καθημερινή ζωή των ανθρώπων αλλά και για τις τέχνες και τα γράμματα, που άνθησαν με ξεχωριστή ορμή σε αυτή την πόλη από τον 4ο αιώνα π.Χ.
Περισσότερα από 2.000 είναι τα ευρήματα που εκτίθενται στο μουσείο. Το νέο κτίριο 6.000 τ.μ. στις υπώρειες του λόφου όπου βρίσκεται το ανάκτορο των βασιλέων, σε περιοχή που αποτελεί τη φυσική κατάληξη της επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο, διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στην ανάδειξη της μακεδονικής ιστορίας και του πολιτισμού.
Κτισμένο σε τρία επίπεδα και προσαρμοσμένο στη μορφολογία του εδάφους, το Μουσείο ολοκληρώθηκε το διάστημα 2006-2009 σε σχέδια του αρχιτέκτονα κ. Κωστή Σκρουμπέλου. Πρόκειται μάλιστα για ένα κτίριο, το οποίο κατασκευάστηκε γι΄ αυτήν ακριβώς την έκθεση που βλέπει ο επισκέπτης, αφού η μουσειογραφική και η μουσειολογική μελέτη έγιναν ταυτόχρονα με την αρχιτεκτονική.
Το αποτέλεσμα έτσι είναι η απόλυτη εναρμόνιση των διαφόρων ενοτήτων της έκθεσης με τους χώρους που ανασκάπτονται και βρίσκονται γύρω από το κτίριο.
Το παραπάνω κείμενο είναι αναδημοσίευση από το website της Εκκλησίας της Ελλάδος