Σε κάποια μάλιστα από αυτά, όπως της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, παρουσιάζεται σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, όπως ήταν πριν υπογραφεί το διάταγμα από τον Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 που την μετέτρεπε σε μουσείο (Ayasofya myzeli). Την περίοδο που για 481 χρόνια από το 1453 με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης έως και το 1934 η Αγιά Σοφιά λειτουργούσε ως Τζαμί.
Με την δημοσίευση αυτών των φωτογραφιών τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας με τις ευλογίες της Κυβέρνησης αποσκοπούν στο να ξυπνήσουν θύμησες στον τούρκικο λαό από την μια και από την άλλη να σκορπίσουν την θλίψη στους απανταχού Χριστιανούς για το πως θα μοιάζει σε λίγες ημέρες το εσωτερικό της εκκλησίας όλων των εκκλησιών καθώς θα χρειαστούν τουλάχιστον 14 χιλιάδων τ.μ σε χαλί για να καλύψουν το μαρμάρινο πάτωμα και μια σειρά από τεχνολογικά τρικ προκειμένου να καλυφθούν αγιογραφίες και ψηφιδωτά.
Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις στο κανάλι Α Χαμπέρ, του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς δεν τίθεται θέμα αλλαγής ονόματος το λατρευτικού χώρου καθώς από το 1453 οι Τούρκοι την Αγιά Σοφιά την γνωρίζουν ως “Μεγάλο Τζαμί Αγιάς Σοφιάς”.
Αναφορικά με τις σπάνιες αγιογραφίες και τα μοναδικής καλλιτεχνικής αισθητικής ψηφιδωτά ο Αλί Ερμπάς ανέφερε: “Από τις 24 Ιουλίου και μετά που θα ξεκινήσει η μουσουλμανική προσευχή θα κλείσουν αυτές οι εικόνες είτε με μια κουρτίνα είτε με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα συσκοτιστούν με τη χρήση φωτός. Μετά την προσευχή η κουρτίνα θα ανοίγει και πάλι ή θα σταματά η συσκότιση προκειμένου να γίνονται επισκέψεις. Μακάρι να το λύσουμε με ένα ωραίο σύστημα”.
Ανακοίνωσε επίσης πως για την λειτουργία του τζαμιού θα διοριστούν δύο ιμάμηδες και 4 μουεζίνηδες για να ασκούν καθήκοντα θρησκευτικά, με βασικό κριτήριο την καλή φωνή.