Ο Φθιώτιδος Νικόλαος με Ιερείς και προσκυνητές σε Ιεροσόλυμα και Σινά
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και ιδιαίτερη ευλογία η επταήμερη Ιερά αποδημία των 100 πιστών προσκυνητών από την Λαμία και άλλα μέρη της Μητροπόλεώς Φθιώτιδος στους Αγίους Τόπους και στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά που πραγματοποίησε η Ιερά Μητρόπολις μας από τις 5 έως τις 11 Ιουνίου υπό την αιγίδα και την Πνευματική καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου.
Την πρώτη μέρα Τετάρτη 5 Ιουνίου, τον Σεβασμιώτατο , τους 10 Ιερείς και τους 90 προσκυνητές εδέχθη με εγκαρδιότητα και περισσή αγάπη η Α.Θ.M. ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος ο Γ’, ο οποίος τους καλωσόρισε στην αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχείου και για αρκετή ώρα τους ωμίλησε για τα Ιερά προσκυνήματα, τα οποία ακολουθούν την πορεία τους μέσα στην ιστορία και σημαδεύεται από την παρουσία της Εκκλησίας και μάλιστα του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο τον Χριστιανικό κόσμο. Οι εκεί υπηρετούντες Πατέρες προσφέρουν ανεκτίμητο έργο στην Εκκλησία και στην Ελλάδα και είναι έτοιμοι αντί παντός τιμήματος ακόμη και αυτής της ζωής τους, να υπερασπιστούν τα δίκαια του Πατριαρχείου. Παντού κυματίζει η Ελληνική σημαία. Σε όλα τα Μοναστήρια και τα προσκυνήματα υπάρχουν Έλληνες κληρικοί. Σε όλες τις Ιερές ακολουθίες χρησιμοποιείται η Ελληνική γλωσσά. Στα Ιεροσόλυμα, στην έρημο, στην Παλαιστίνη, στο Ισραήλ βλέπεις παντού την Ελλάδα. Οι δυσκολίες είναι πολλές, η αγάπη τους όμως είναι μεγάλη και υπερπηδά τα εμπόδια. Η ανησυχία του Πατριάρχου και όλων των Πατέρων της Αγιοταφικής Αδελφότητος, είναι το μέλλον των Προσκυνημάτων και των Μονών, διότι οι θεματοφύλακες Πατέρες μεγαλώνουν στην ηλικία και η καθημερινή προσευχή τους είναι να στείλει ο Θεός ανθρώπους με αγάπη και Θείο ζήλο, ώστε να επανδρωθούν οι Μονές και έτσι να συνεχίσουν τα Ιερά Προσκυνήματα την πορεία τους μέσα στο χρόνο, συνεχίζοντας την σωτήριο προσφορά τους.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν, να ξεναγηθούν και να θαυμάσουν το Ναό της Αναστάσεως, το προσφάτως ανακαινισμένο Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου, τον Φρικτό Γολγοθά, την Ιερά Αποκαθήλωση και όλα τα προσκυνήματα, τα οποία ευρίσκονται στην Οδό του Μαρτυρίου. Επίσης επισκέφθηκαν και προσεκύνησαν στις Ιερές Μονές, του αγίου Γεωργίου στη Λύδδα, του Τιμίου Προδρόμμου στην Ορεινή, του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, του αγίου Γεωργίου του Χοζεβίτου, του αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου. Το σπήλαιο της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ. Το όρος των Ελαιών, τον Τάφο της Παναγίας στη Γεσθημανή, το σπίτι του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, την Μονή του Προφήτου Ελισαίου, όπου υπάρχει η συκομορέα του Ζακχαίου, τον Ιορδάνη Ποταμό, όπου στο πραγματικό σημείο που Βαπτίσθηκε ο Κύριος, ο Σεβασμιώτατος εβάπτισε προς ευλογία τους προσκυνητές, τη Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Θαβώρ, την Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Ναζαρέτ, την λίμνη της Τιβεριάδος, την Κανά της Γαλιλαίας, καθώς και την Ιερά Μονή της Παναγίας Σεϊδανάγιας της θαυματουργού.
Τους προσκυνητές συνόδευε και ο τ. Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και νυν Πατριαρχικός Επίτροπος Ιορδανίας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ραφαήλ Γρίβας, ο οποίος τους ξενάγησε λεπτομερώς στο σπήλαιο της Βηθλεέμ, όπου και ανέγνωσε το Ιερό Ευαγγέλιο της Γεννήσεως του Χριστού.
Στην Ιερά Μονή του αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, ο Καθηγούμενος π. Ευδόκιμος επεφύλαξε θερμή υποδοχή στον Σεβασμιώτατο και στους Προσκυνητές και μετά το προσκύνημα και την ξενάγηση, κατά την διάρκεια του κεράσματος στο Αρχονταρίκι, ο π. Ευδόκιμος εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψή τους αυτή και ωμίλησε για την προσωπική του εμπειρία περί της αγιότητος του οσίου Γέροντος του Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, όταν το έτος 1973 ο π. Βησσαρίων με τους άλλους Πατέρες της Μονής Αγάθωνος μετέβησαν προσκυνηματικώς και διέμειναν στην αγία γη των Ιεροσολύμων για περίπου ένα μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλα τα προσκυνήματα οι Πατέρες ωμιλούσαν για την αγιότητα του οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος.
Ιδιαίτερη ευλογία για τους προσκυνητές απετέλεσε η επίσκεψη τους στο Θεοβάδιστο Όρος Σινά όπου προσεκύνησαν στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης, ασπαστήκαν τα Ιερά της λείψανα και συμμετείχαν στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στο Καθολικό προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου και συλλειτουργούντων όλων των εκ Φθιώτιδος Ιερέων.
Με πολύ χαρά και αγάπη, ο Δικαίος π. Συμεών εξέφρασε την χαρά του Καθηγουμένου της Μονής, Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Σινά Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανού, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Αταλάντη της Φθιώτιδος και ο οποίος ευρισκόταν στην Ελλάδα λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και τους καλωσόρισε.
Ο π. Συμεών έκανε αναφορά στην τόσο γενναία απόφαση του Σεβασμιωτάτου, των Ιερέων και των προσκυνητών, ώστε να επισκεφθούν την Ιερά Μονή, και ευχαρίστησε εκ μέρους του αγίου Καθηγουμένου και των Πατέρων της Αδελφότητος τον Ποιμενάρχη μας, τους Ιερείς και τους πιστούς της Φθιωτικής Εκκλησίας για την αγάπη και το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν στην κατασκευή και ολοκλήρωση του Ευρωσιναϊτικού Κέντρου του Ιδρύματος Μελετών του όρους Σινά, το οποίο ευρίσκεται στην Τραγάνα Λοκρίδος, όπου θα φιλοξενούνται οι Πνευματικοί θησαυροί των χειρογράφων της Ιεράς Μονής προς διαφύλαξη, μελέτη και διευκόλυνση των ερευνητών.
Ο Ποιμενάρχης μας, οι Ιερείς και οι πιστοί και τις δύο ημέρες της παραμονής τους στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά εδέχθησαν την Αβραμιαία φιλοξενία των Πατέρων και εθαύμασαν τα σπάνια χειρόγραφα, τις αρχέτυπες εκδόσεις και τις περίφημες Βυζαντινές εικόνες, τα οποία φυλάσσονται στην Μονή, μεταξύ άλλων προσκύνησαν την Αγία Βάτο του Μωυσέως και το κοιμητήριο των Πατέρων και γενικά έζησαν στιγμές πνευματικής έξαρσης και ψυχικής ανάτασης από το ασύγκριτο μεγαλείο της Μονής με τα 1500 χρόνια Ιστορίας κάτω από τη σιωπή της Ερήμου.
Το βράδυ της Τρίτης 11 Ιουνίου, οι προσκυνητές επέστρεψαν στην πόλη της Λαμίας γεμάτοι πνευματικές εμπειρίες και θεία ευλογία από τη γνωριμία τους με τους Θεοβάδιστους αγίους Τόπους, την αγία Γή όπου Γεννήθηκε, Έζησε, Θαυματούργησε, Σταυρώθηκε και Ανέστη ο Κύριός μας.
Ευχή όλων μας είναι ο Θεάνθρωπος Κύριός μας, να ευλογεί τούς Αγίους Τόπους και να στηρίζει τούς Αγιοταφίτες Κληρικούς και λαϊκούς πού φυλάττουν πνευματικές Θερμοπύλες σε μια περιοχή αγία, αλλά βασανισμένη και εύφλεκτη.