Ο ιερέας που γοήτευσε το National Geographic (φωτο)
Η ιστορία ενός κληρικού που αγαπά την φωτογραφία και έχει γίνει γνωστός σε όλο τον κόσμο από τα καρέ του
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΙΖΟΥΛΗΣ | Ενα έντομο «αναπαύεται» σε ένα μισοφαγωμένο πράσινο φύλλο στο Δέλτα του Εβρου. Ετοιμάζεται να απολαύσει την τροφή του χωρίς τίποτα να ταράζει την ηρεμία του.
Πολλά μέτρα μακριά, ένας φωτογράφος καταγράφει τη στιγμή του μεγαλείου της φύσης, ζουμάροντας στα μάτια και στο στόμα του εντόμου.
Θα μπορούσαν να είναι εικόνες από ντοκιμαντέρ του National Geographic! Κι όμως πρόκειται για το αποτέλεσμα της δουλειάς ενός ιερέα, του εφημέριου στον Αγιο Νικόλαο της Καμπέρα στην Αυστραλία π. Πέτρου Κηπουρού, ενός ιερέα που φιλοξενήθηκε σε διεθνή περιοδικά και κατέκτησε μεγάλες διακρίσεις για τις σπάνιας ομορφιάς φωτογραφίες του.
Ξεκίνησε το αγαπημένο του χόμπι από τα φοιτητικά του χρόνια στην Αθήνα και ασχολείται συστηματικά με τη δημιουργική φωτογραφία πάνω από 25 χρόνια.
Εχει συμμετάσχει σε φωτογραφικούς διαγωνισμούς, όπως ο World Press Photo, και έχει πραγματοποιήσει πέντε ατομικές εκθέσεις. Διακρίθηκε στον φωτογραφικό διαγωνισμό του National Geographic το 2006 με τη δεύτερη θέση και το 2007 έλαβε το πρώτο βραβείο της ελληνικής έκδοσης του N.G., έχοντας δημοσιεύσει δικά του άρθρα και φωτογραφίες.
«Τις κανονικές μου άδειες τις διαθέτω σε ταξίδια που μου αρέσουν πολύ, γιατί έτσι βρίσκω νέα φωτογραφικά ερεθίσματα σε άλλους τόπους και πολιτισμούς» λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο π. Πέτρος.
Ο ιερέας (που μας παραχώρησε σε αποκλειστικότητα ορισμένες από τις βραβευμένες φωτογραφίες του) έχει επισκεφθεί έως σήμερα 44 χώρες, από το Περού, την Κούβα, το Μάλι και την Αιθιοπία ως το Θιβέτ, τη Σουμάτρα και την Παπούα Νέα Γουινέα. «Μου αρέσει να φωτογραφίζω όλα τα θέματα.
Από στρατιωτικές ασκήσεις και Formula 1 έως τη φύση του Δέλτα του Εβρου. Με ενδιαφέρουν όμως ιδιαίτερα ο ανθρώπινος πόνος και η κακουχία που βιώνουν οι άνθρωποι» προσθέτει ο κληρικός, που μέχρι πριν από λίγο καιρό ζούσε στη Θράκη και είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Φωτογραφικού Κέντρου της περιοχής που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη.
Το τελευταίο διάστημα ζει οικογενειακώς στην Αυστραλία και έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει με την καλλιτεχνική του δράση. Αυτές τις μέρες η ελληνική λέσχη της Καμπέρα φιλοξενεί την έκθεση φωτογραφιών του παπα-Πέτρου με τίτλο «Τέσσερις εποχές στους υδρότοπους του ακριτικού Εβρου, Ελλάδα».
Η τοπική εφημερίδα «Νέος Κόσμος» έγραψε ότι «ο παπα-Πέτρος είναι ένας από τους λίγους ορθόδοξους ιερείς που καταφέρνουν να παντρέψουν με θαυμαστό τρόπο τα εκκλησιαστικά καθήκοντα και την τέχνη.
Οι φωτογραφίες του αποπνέουν κάτι από το στιλ των ιμπρεσιονιστών και τη διάθεσή τους να καταγράψουν τη φύση σε όλο της το μεγαλείο, στις διάφορες στιγμές της ημέρας αλλά και των εποχών».
Η Αυστραλία υπήρξε για τον π. Πέτρο ονειρικός προορισμός, αφού, όπως λέει, «ήθελα από μικρό παιδί να έρθω στην Αυστραλία, αλλά δεν τολμούσα να κάνω αυτό το βήμα.
Με τις ευλογίες του σεβασμιοτάτου με κάλεσαν στην Καμπέρα να υπηρετήσω την τοπική κοινότητα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου».
Ο αιδεσιμότατος π. Πέτρος Κηπουρός είναι έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών. Στην Αυστραλία τον αγαπούν ιδιαίτερα και οι ενορίτες του φροντίζουν με κάθε τρόπο να του δείχνουν την αγάπη τους, ακόμα και μέσω του facebook.