Dogma

Ο Κύπρου στο 1ο Ετήσιο Διεθνές συνέδριο με θέμα τον αυτισμό

Ξεκίνησε την Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Νοεμβρίου, τις εργασίες του στην Πάφο, το 1ο Ετήσιο Διεθνές συνέδριο με θέμα τον αυτισμό (διάγνωση, θεραπεία και έρευνα) το οποίο διοργανώνει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Magic Always Happens», παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου διακεκριμένοι, διεθνούς φήμης καθηγητές από όλο τον κόσμο μιλούν για θέματα που αφορούν: Τεχνολογία και Αυτισμός, Ψυχολογία, Ρομποτική, Χορός, Αρχιτεκτονική, Νομική, Θεραπείες και Αυτισμός, Εργοδοτικά, Εκπαίδευση, Αθλητισμός, Τοξίνες και Εμβόλια, και άλλα. Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε το απόγευμα της Παρασκευής ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, καλωσορίζοντας τους σύνεδρους είπε ότι «η Εκκλησία της Κύπρου στο πλαίσιο της έμπρακτης αγάπης της προς τον κάθε πάσχοντα συνάνθρωπό μας, έκρινε ότι επιβάλλεται να συμπαρασταθεί ηθικά και οικονομικά στην επιστημονική πρωτοβουλία  που ανέλαβε ο κύπριος επιστήμονας Δρ Νεόφυτος Παπανεοφύτου, ο οποίος ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Κάτι μαγικό πάντα συμβαίνει» που αποσκοπεί στο να θέσει επιστημονικά θεμέλια για θεραπεία των παιδιών με αυτισμό».

«Οραματιζόμεθα τη δημιουργία ενός διεθνούς διεπιστημονικού κέντρου παροχής υπηρεσιών με διπλή λειτουργία», είπε ο Μακαριώτατος και πρόσθεσε ότι το κέντρο αυτό «Θα χρησιμεύει ως κέντρο για τη διάγνωση και τη θεραπεία των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού, προσφέροντας θεραπεία, εκπαίδευση και φροντίδα με βάση τις τελευταίες διεθνώς καθιερωμένες βέλτιστες πρακτικές. Το κέντρο θα βοηθήσει το κάθε παιδί στην επίτευξη των δυνατοτήτων του, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανεξαρτησία, η ενσωμάτωσή του στο σπίτι, στο σχολείο και αργότερα στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Ήδη με βαθύτατη χαρά πληροφορούμεθα από διακεκριμένους επιστήμονες ότι ο αυτισμός είναι ασθένεια που θεραπεύεται».

Ένα τέτοιο κέντρο υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, «θα χρησιμεύει επίσης ως ένα διεθνές ερευνητικό κέντρο, για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων εφαρμογών και στρατηγικών για να φιλοξενήσει και να εφαρμόσει  αυτές τις μορφές θεραπείας». «Επιπλέον οι ερευνητές, οι κλινικοί γιατροί, γενετιστές, θα οργανώνουν τακτικά διεθνή επιστημονικά συνέδρια προκειμένου να ανακοινώνονται τα τελευταία επιστημονικά επιτεύγματα στο τομέα αυτό και να μελετώνται τρόποι εφαρμογής των νέων επιστημονικών μεθόδων θεραπείας του αυτισμού».

Κατά την τελετή έναρξης του συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας η κ. Λεοντία Παυλίδου, επιθεωρήτρια ειδικής εκπαίδευσης  Λεμεσού και Πάφου. «Το Υπουργείο Παιδείας», είπε η κ. Παυλίδου, «προσπαθεί να προσφέρει πάντοτε το καλύτερο στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, περιλαμβανομένων και των αυτιστικών παιδιών και για όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως τα οποία παρουσιάζουν κάποιες ιδιαιτερότητες. Το υπουργείο πρόθυμα προσφέρει πάρα πολλές υπηρεσίες όσον αφορά τα σχολεία, τις ειδικές μονάδες και τα ειδικά σχολεία. Πάντοτε σε στενή συνεργασία με τους γονείς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».