Ο Μητροπολίτης Ντένβερ Ησαΐας «σκεπάζει» τους ιερείς για τις οικονομικές τους δράσεις

  • Dogma

Ο Μητροπολίτης Ντένβερ Ησαΐας με επιστολή του, με ημερομηνία 8 Αυγούστου 2013, επιπλήττει το κοινοτικό συμβούλιο της κοινότητας του Καθεδρικού Ναού του Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα, το οποίο τόλμησε και έκανε οικονομικό έλεγχο στους λογαριασμούς «φιλανθρωπίας».

Καλμούκος Θεόδωρος

Ο Μητροπολίτης Ντένβερ Ησαΐας με επιστολή του, με ημερομηνία 8 Αυγούστου 2013, επιπλήττει το κοινοτικό συμβούλιο της κοινότητας του Καθεδρικού Ναού του Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα, το οποίο τόλμησε και έκανε οικονομικό έλεγχο στους λογαριασμούς «φιλανθρωπίας» (benevolent funds) που διαχειρίζονταν οι ιερείς Ματθαίος Γκίλμπερτ και Μιχαήλ Κουρεμέτης τους οποίους συγκαλύπτει πλήρως, ενώ απειλεί με αποπομπή το κοινοτικό συμβούλιο το οποίο κατηγορεί για «κυνήγι μαγισσών».

Διερωτάται μάλιστα εάν η επιτροπή ελέγχου των οικονομικών έχει «καμία αίσθηση ηθικής».

Ο Μητροπολίτης Ησαΐας στην επιστολή του της 8ης Αυγούστου 2013 αναφέρει ανάμεσα στα άλλα πως, «από τις φωτοτυπίες που μου στείλατε, αντιλαμβάνομαι ότι η ελεγκτική επιτροπή έχει υπερβεί τις αρμοδιότητές της σε δύο σημεία:

1) συμπεριέλαβε τα χρήματα των λογαριασμών φιλανθρωπίας των ιερέων (benevolent fund) τα οποία δεν είναι ποτέ μέρος του ετήσιου οικονομικού προϋπολογισμού, λόγω του γεγονότος ότι θεωρούνται απόρρητοι για να βοηθούν αυτούς που έχουν ανάγκη και

2) συμπεριλαμβανόταν εξαργυρωμένες επιταγές και πληροφορίες πληρωμών για τα έτη 2009, 2010 και 2011». Προσθέτει ότι «επί τη βάσει αυτών των πληροφοριών, θα έλεγα πως αυτό δεν είναι τίποτε περισσότερο παρά ένα κυνήγι μαγισσών να εκθέσετε τους ιερείς σας».

Συνάμα διερωτάται «άραγε η επιτροπή ελέγχου των οικονομικών δεν έχει καμία αίσθηση ηθικής. Ποιος είναι ο σκοπός αυτός της διαδικασίας; Και εάν αυτοί οι λογαριασμοί είναι απόρρητοι καθότι έχουν μία μόνο υπογραφή στις επιταγές τους, δεν είναι οι Τράπεζες Zions και Chase του Σολτ Λέικ Σίτι υπόλογες για αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών; Μπορεί κάτι παρόμοιο να συμβεί και σε άλλους ανθρώπους που έχουν συναλλαγές με αυτές τις τράπεζες;».

Ο Μητροπολίτης Ησαΐας όχι μόνο επικαλύπτει πλήρως τις οικονομικές δράσεις των ιερέων Γκίλμπερτ και Κουρεμέτη, αλλά επιχειρεί να τους δικαιολογήσει χρησιμοποιώντας πάντοτε τη «φιλανθρωπία». Αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ζήτησα επιμόνως και από τους δύο ιερείς για τα θέματα που αναφέρονται στις πληροφορίες που έχετε απαριθμήσει.

Για τον λογαριασμό φιλανθρωπίας της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία έλαβα συνοπτική πληροφόρηση από τον ιερέα αναφορικά για δραστική κατάσταση στην οποία βρέθηκε η λήπτης λόγω σοβαρών προβλημάτων που είχαν εγερθεί» και συμπληρώνει πως «έχοντας σκεφθεί γύρω από τις πληροφορίες που είχα λάβει, μπορώ να πω πολύ ρητά ότι η βοήθεια η οποία δόθηκε σ’ αυτό το άτομο ήταν αληθώς φιλανθρωπικής φύσεως».

Ο κ. Ησαΐας αναφέρει επίσης πως «εξακολουθώ να μην μπορώ να καταλάβω πώς η ελεγκτική επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για τον προϋπολογισμό του 2012 της κοινότητας έχει πληροφορίες από την Τράπεζα Zions για τα έτη 2009 και 2010. Εάν αυτό δεν είναι κυνήγι μαγισσών, τι είναι;».

Αναφερόμενος στον λογαριασμό «φιλανθρωπίας» του ιερέα Γκίλμπερτ, ο κ. Ησαΐας γράφει, πως «μίλησα εκτενώς με τον ιερέα καθότι δόθηκαν χρήματα σε μέλη της οικογένειας του» και σημειώνει ότι «είδα ότι έξι έξοδα αναφέρονται σε καθηγητή της Θεολογικής Σχολής και σε ιεροσπουδαστές που σπουδάζουν για την ιεροσύνη… Επίσης για ψάλσιμο και βοήθεια στη λατρεία» και καταλήγει ότι «θεωρώ τέτοιες πληρωμές ως κανονικές όπως συμβαίνουν σε όλες τις κοινότητες της Αρχιεπισκοπής μας».

Ο Μητροπολίτης Ησαΐας ωστόσο δεν αναφέρθηκε στις επιταγές επ’ ονόματι του γιου του ιερές Γκίλμπερτ για επιδιορθώσεις αυτοκινήτου, ούτε για το γεγονός ότι οι ιεροσπουδαστές της Σχολής ήταν οι γιοι του ιερέα».

Ο Μητροπολίτης Ησαΐας σε άλλο σημείο της επιστολής του επανέρχεται και πάλι για τρίτη φορά στον οικονομικό έλεγχο των λογαριασμών «φιλανθρωπίας» των ιερέων γράφοντας, πως, «τελικά δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική σας να ερευνήσετε τους δύο ιερείς σας σχετικά με την απόρρητη φιλανθρωπική βοήθεια για περίοδο τριών ετών που αφορά περίπου $25.000, τη στιγμή που η κοινότητά σας δεν έχει καταβάλλει την ετήσια οικονομικής της συνεισφορά προς την Αρχιεπισκοπή το έτος 20121 ποσού ύψους $100.000 τα οποία έχουν πληρώσει άλλες κοινότητες της Μητρόπολης. Η πληρωμή σας για το έτος 2012 είναι καθυστερημένη καθώς επίσης και για το τρέχον έτος».

Αναγράφει επίσης πως «φαίνεται ότι κατά τους δέκα πέντε περασμένους μήνες το κοινοτικό συμβούλιο έκανε ελάχιστα ή τίποτε για να επιφέρει ενότητα και αύξηση του εισοδήματος στην κοινότητα. Είστε μία από τις πλουσιότερες κοινότητες στην Αρχιεπισκοπή με δύο εκατομμύρια δολάρια σε ξεχωριστούς λογαριασμούς και κλαίτε για φτώχεια».

Προσθέτει απειλητικά, γράφοντας πως «φαίνεται ότι πλησιάζει ο καιρός στο σημείο που ο Αρχιεπίσκοπος μπορεί να ανακηρύξει κανονική ανωμαλία με αποπομπή του σημερινού συμβουλίου».

Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είναι έντονα προβληματισμένος για τα αποκαλυφθέντα στη Γιούτα, το κλείσιμο των ναών, και τις οικονομικές δράσεις των ιερέων Γκίλμπερτ και Κουρεμέτη, ενώ μέλη της Νομικής Επιτροπής της Αρχιεπισκοπής βρίσκονται σε επικοινωνία με το συμβούλιο της κοινότητας προσπαθώντας να προλάβουν τα χειρότερα και παρέμβαση του IRS.

Επίσης, αποκαλύπτουμε ότι ο ιερέας Κουρεμέτης προσπαθεί εναγωνίως να βρει κοινότητα για να φύγει από τον Προφήτη Ηλία του Σολτ Λέικ Σίτι. Κατέφυγε στον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευάγγελο, πλην όμως παραμένει άγνωστο αν θα τον δεχθεί να τον διορίσει σε κοινότητα της Μητρόπολης του. Ο Μητροπολίτης Ευάγγελος δεν ανταποκρίθηκε σε τηλεφώνημα του «Ε.Κ.» ενώ μας ελέχθη ότι έχει μεταβεί στην Ελλάδα και από εκεί στο Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο π. Κουρεμέτης είχε προταθεί στο παρελθόν για τον Καθεδρικό ναό Βοστώνης. Επίσης υπηρέτησε επί μικρό διάστημα στην κοινότητα Αγίου Γεωργίου του Μάντσεστερ Νιου Χαμσάιρ.

Εν τω μεταξύ, διάχυτη είναι η γνώμη σε υψηλόβαθμα στελέχη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου πως ο Μητροπολίτης Ησαΐας οφείλει να υποβάλλει οικειοθελώς την παραίτησή του.

Το ιστορικό

Το θέμα των λογαριασμών «φιλανθρωπίας» των ιερέων Γκίλμπερτ και Κουρεμέτη αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυξ» το Σαββατοκύριακο 10-11 Αυγούστου 2013 με τα στοιχεία-ευρήματα του οικονομικού ελέγχου κατά τον οποίον προέκυψαν περίεργες οικονομικές δραστηριότητες, οι οποίες ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο επιπλοκών την κοινότητα και την Αρχιεπισκοπή με τη Φορολογική Υπηρεσία IRS.

Οι προαναφερθέντες ιερείς είχαν ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς «φιλανθρωπίας» (benevolent fund) για να βοηθούν, υποτίθεται, με εχεμύθεια και απόρρητα ανθρώπους που είχαν ανάγκη, πλην όμως ο μεν π. Γκίλμπερτ εξέδιδε επιταγές στα ονόματα των γιων του, ο δε π. Κουρεμέτης πλήρωνε το ενοίκιο της γραμματέως του ή και εξέδιδε επιταγές για ρευστό επ’ ονόματί της. Επίσης, την είχε εξουσιοδοτήσει στην τράπεζα να έχει και η ίδια δικαίωμα διακίνησης του λογαριασμού και υπογραφής των επιταγών.

Σύμφωνα πάντοτε με τα έγγραφα του ελέγχου που υπάρχουν στη διάθεση του «Ε.Κ.», ο ιερέας Γκίλμπερτ σε περίοδο εννέα μηνών εξέδωσε έντεκα επιταγές στα ονόματα των γιών του ύψους 4.637,18 δολαρίων για επιδιορθώσεις αυτοκινήτου, για βοήθεια σε ιερές Ακολουθίες και για άλλες μη κατονομαζόμενες αιτίες.

Επίσης, εξέδωσε επιταγή στον εαυτό του για τα έξοδα γεύματος με κάποιον ιερέα Μάξιμο.

Σημειώνεται ότι ο λογαριασμός αυτός του π. Γκίλμπερτ ανοίχτηκε τον Φεβρουάριο του 2006 και κλείστηκε τον περασμένο Μάιο του 2013, όταν το κοινοτικό συμβούλιο έκανε έλεγχο στα οικονομικά της κοινότητας και ζητούσε να ελέγξει όλους τους λογαριασμούς που χρησιμοποιούν τον αριθμό της Φορολογικής Υπηρεσίας, IRS.

Από τον «φιλανθρωπικό» λογαριασμό του ιερέα Μιχαήλ Κουρεμέτη, εκδόθηκαν 14 πληρωμές ποσού ύψους $12.835,00 για την πληρωμή του ενοικίου του σπιτιού της γραμματέας της κοινότητας Ελίζαμπεθ Μάικελσεν, η οποία ήταν μισθωτή υπάλληλος. Στις 20 Αυγούστου του 2009 ο π. Κουρεμέτης εξέδωσε επιταγή $1.010,00 επ’ ονόματι της εταιρείας H.C. Moody 7 Associates (Rental Mgt. Company) ένδειξη ενοίκιο Ελίζαμπεθ Μάικελσεν (Elizabeth Michaelsen).

Επίσης, εκδόθηκαν τέσσερις επιταγές για ρευστό ύψους $1.337,00 εκ των οποίων η μία είχε την ένδειξη ότι ήταν για το ενοίκιο της οικίας της. Επίσης, δόθηκε το ποσό των $215,49 στην ίδια χωρίς να αναφέρεται η αιτία. Επιπλέον εκδόθηκαν πληρωμές ύψους 7.212,70 χωρίς ένδειξη, εκτός από επιταγή $2.000 στη Δικηγορική Εταιρεία Scally Reeding.

Οπως προκύπτει από τα αρχεία της Τράπεζας Zions Bank δικαίωμα διαχείρισης και υπογραφής στον «φιλανθρωπικό» λογαριασμό είχαν αμφότεροι ο ιερέας Μιχαήλ Κουρεμέτης και η γραμματέας του Ελίζαμπεθ Μάικελσεν.

Στους λογαριασμούς του π. Γκίλμπερτ και του π. Κουρεμέτη έδιναν χρηματικά ποσά ενορίτες εμπιστευόμενοι τους ιερείς ότι θα τα χειριστούν με εχεμύθεια για να κάνουν φιλανθρωπία. Επίσης, και η κοινότητα έδινε χρήματα, χωρίς ωστόσο το συμβούλιο να γνωρίζει πού και πώς διατίθεντο αυτά.

Ο Μητροπολίτης Ησαΐας με επιστολή του «έκλεισε» τους ναούς της Αγίας Τριάδος και του Προφήτη Ηλία τις Κυριακές 4, 11 και 18 Αυγούστου επειδή το κοινοτικό συμβούλιο αναγκάστηκε να περικόψει τους μισθούς των ιερέων λόγω έλλειψης χρημάτων στην κοινότητα, όπως αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυξ» στην έκδοση του Σαββατοκύριακου 3-4 Αυγούστου 2013.

Ο Μητροπολίτης Ησαΐας σε επιστολή του, με ημερομηνία 4 Φεβρουαρίου 2013, απαντώντας σε επιστολή του ιερέα Γκίλμπερτ τον συμβούλεψε πως «δεν πρέπει να διατηρείς αποδείξεις για πολύ καιρό των αγαθοεργών πράξεων που κάνεις με τα χρήματα που έχεις λάβει γι’ αυτόν τον σκοπό».

Το κοινοτικό συμβούλιο έστειλε επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, με ημερομηνία 4 Αυγούστου 2013 με κατεπείγον ταχυδρομείο, την οποία συνόδευσαν με γραπτά τεκμήρια για τους «φιλανθρωπικούς» λογαριασμούς των ιερέων Γκίλμπερτ και Κουρεμέτη. Στην επιστολή αναγράφεται πως «εμείς, τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου αισθανόμαστε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να σας ενημερώσουμε γύρω από ένα σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζει η κοινότητά μας και ζητούμε την άμεση καθοδήγηση και βοήθειά σας. Πρόκειται για τους λογαριασμούς φιλανθρωπίας (benevolent) της κοινότητάς μας στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα».

Αναφέρουν επίσης πως «μία από τις διοικητικές προτεραιότητες του παρόντος κοινοτικού συμβουλίου ήταν να δούμε όλους τους λογαριασμούς που χρησιμοποιούσαν τον φορολογικό αριθμό της εκκλησίας…

*Ο κ. Θεόδωρος Καλμούκος είναι εκκλησιαστικός συντάκτης στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ»

TOP NEWS