Θεοδώρα Αβαγιανού
Για το πλούσιο ποιητικό έργο του Γιώργου Σεφέρη μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στο μαθητικό συνέδριο «Γ. Σεφέρης. Από τη Σμύρνη στην Πόλη», που έλαβε χώρα στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινουπόλεως υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο κ. Βαρθολομαίος, κηρύττοντας την έναρξη του συνεδρίου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο Γιώργος Σεφέρης υπήρξε λογοτέχνης με πολύπλευρη προσφορά στα Γράμματα…είναι σημαντικό το γεγονός ότι ενώ άντλησε σε μεγάλο βαθμό από την ελληνική ιστορία, τα έργα του άπτονται των βαθύτερων προβληματισμών της ανθρώπινης ψυχής, ανεξαρτήτως εθνικότητας».
Στο συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε από το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, συμμετείχαν 180 μαθητές και εκπαιδευτικοί, από δέκα πέντε Γυμνάσια και Λύκεια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Λευκωσίας, της Πόλης, της Νέας Υόρκης και άλλων πόλεων.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μαθητές από διάφορα σχολεία του κόσμου, καθηγητές, συγγραφείς, ποιητές, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, ειδικοί επιστήμονες, άνθρωποι της Πόλης, μουσικοί και ηθοποιοί.
Κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου η κ. Άννα Λόντου, κόρη της Μαρώς Σεφέρη, ανέπτυξε το θέμα: «Ο Γ. Σεφέρης, όπως τον γνώρισα». Στη συνέχεια προβλήθηκε video-οδοιπορικό στη Σμύρνη και τη Σκάλα των Βουρλών, το οποίο επιμελήθηκαν οι μαθητές του Ζωγραφείου, με θέμα «Γ. Σεφέρης. Από την Πόλη στη Σμύρνη».
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των επιστημόνων, οι οποίοι προσέγγισαν τη διπλωματική ζωή του Σεφέρη στην Τουρκία και την περιδιάβασή του στα μοναστήρια της Καππαδοκίας, στη μονή της Χώρας.
Η μέρα έκλεισε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, με τη δεξίωση που παρέθεσε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Νίκος Μαθιουδάκης σε όλους τους συνέδρους.
Την επομένη, οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στην Αγία Σοφία, παρακολούθησαν τη Γ΄ Στάση Χαιρετισμών στην Παναγία των Βλαχερνών,παρευρέθηκαν στους τόπους που επισκεπτόταν και ο Σεφέρης στα ταξίδια του στην Πόλη και γευμάτισαν στο συσσίτιο του ιερού ναού της Αγίας Τριάδας – Ταξίμ. Το ίδιο απόγευμα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την Παγκόσμια ημέρα Ποίησης.
Την τρίτη ημέρα του συνεδρίου, οι εισηγήσεις εστιάσθηκαν κυρίως στη μορφή, στο περιεχόμενο, στη σάτιρα στην ποίηση του Σεφέρη, στις απόψεις του για τη γλώσσα, στις μεταφράσεις του και στη μελοποίηση των ποιημάτων του.
Ακολούθησε συζήτηση με θέμα: «Διάλογος για την ποίηση του Γ. Σεφέρη» με συντονιστή τον δημοσιογράφο Μανώλη Πιμπλή. Εδικοί επιστήμονες, ποιητές, συγγραφείς συνομίλησαν με εκπροσώπους των μαθητών και απάντησαν στα καίρια ερωτήματά τους.