Dogma

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Σηλυβρία, γενέτειρα του Αγίου Νεκταρίου

 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στην Ακρόπολη της Σηλυβρίας, στην Ανατολική Θράκη, γενέτειρα πόλη του Αγίου Νεκταρίου, με αφορμή τον πρόσφατο εορτασμό της μνήμης του.

Εκκλησιάστηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, ο Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος, ηγούμενος της Ι. Μονής Εσφιγμένου Αγίου Ορους, ο πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, ο κ. Roman Nedilskyi, γενικός πρόξενος της Ουκρανίας, ο κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, δήμαρχος Δράμας, Αρχοντες Οφφικιάλιοι, εκπρόσωποι πολιτιστικών και Θρακικών συλλόγων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, και πλήθος προσκυνητών.

Στην ομιλία του, ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στη σημασία της τιμής των Αγίων και των Μαρτύρων της Ορθοδόξου πίστεώς μας, της προσκύνησης των ιερών λειψάνων τους, των εορτών και των πανηγύρεών τους, επισημαίνοντας ότι οι Αγιοι και οι Μάρτυρες αποτελούν πρότυπα για όλους εμάς, και δίνουν κατεύθυνση και προορισμό στην ύπαρξή μας. Μιλώντας ιδιαιτέρως για τον Αγιο Νεκτάριο επεσήμανε ότι «κατέστη αστήρ φαεινός της οικουμένης, ο ηγαπημένος Αγιος των Ορθοδόξων, στήριγμα και παραμυθία των πιστών εις τον αγώνα της ζωής, παρέχων ιάσεις παντοδοπάς εις τους προσφεύγοντας εις αυτόν». Τόνισε ότι «καθ’ όλην την επίγειον ζωήν του ο Αγιός μας υπήρξε ταπεινός εργάτης των θείων εντολών, κήρυξ του Ευαγγελίου λόγω και έργω, άνθρωπος πλήρης αγάπης και καλοσύνης». Αφού έκανε αναφορά στον λαμπρό προσκυνηματικό Ναό που ανοικοδομήθηκε στην Αίγινα, όπου ο Αγιος έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και βρίσκεται ο τάφος του, ο Πατριάρχης υπενθύμισε ότι, «εις την ‘Πράξιν’ κατατάξεώς του εις το Αγιολόγιον της Εκκλησίας υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου (20 Απριλίου 1961), ο Αγιος Νεκτάριος χαρακτηρίζεται ως ‘οσιότητι μεν και αγιότητι βίου διακριθείς και τύπον και υπογραμμόν αρετής και εγκρατείας και αγαθοεργίας εαυτόν παραστήσας και ζων δε και μετά θάνατον του χαρίσματος της των θαυμάτων ενεργείας παρά Θεού αξιωθείς’».

Είπε ακόμα πως «επιθυμούμεν να εξάρωμεν ιδιαιτέρως την χαρισματικήν συγχωρητικότητα του Αγίου, ο οποίος αντιμετώπισεν εις την ζωήν του συκοφαντίας, διώξεις, φθόνον και αφορήτους ταπεινώσεις. Η συγχωρητικότης και η ανεξικακία του Αγίου συνεβάδιζε με ταπεινοφροσύνην, πραότητα, αοργησίαν και προσευχήν διά τους διώκτας του, κατά το παράδειγμα του Χριστού. Ο Πενταπόλεως Νεκτάριος όχι μόνον ήτο ο ίδιος ζώσα συγχωρητικότης, αλλά μετέδιδε και εις όσους τον επλησίαζαν αγάπην προς τον συνάνθρωπον και ετοιμότητα διά συγχώρησιν, δύναμιν διά την υπέρβασιν των αντιθέσεων, διά συμφιλίωσιν και καταλλαγήν. Δεν είναι διόλου τυχαίον ότι η ταινία ‘Ο άνθρωπος του Θεού’, η οποία προέβαλε με ιδιαιτέραν έμφασιν αυτήν την διάστασιν της προσωπικότητος και της πνευματικότητος του Αγίου Νεκταρίου, είχε μεγάλην απήχησιν».

Στη συνέχεια, πολιτιστικοί σύλλογοι από την Ελλάδα παρουσίασαν πρόγραμμα παραδοσιακών τραγουδιών και χορών. Ακολούθως, ο Πατριάρχης πλαισιούμενος από τον Μητροπολίτη Σηλυβρίας, τον γενικό πρόξενο της Ελλάδος στην Πόλη και πλήθος πιστών επισκέφθηκαν τον χώρο που υπήρχε μέχρι πριν μερικά χρόνια η πατρική οικία του Αγίου Νεκταρίου, καθώς και τον Μητροπολιτικό οίκο, μέσα στον οποίο προσκύνησαν στο παρεκκλήσιο της Παναγίας Σηλυβριανής και του Αγίου Νεκταρίου.