Συμπροσευχήθηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος και Πισιδίας κ. Ιώβ.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου.
Μετά τον Μ. Εσπερινό ο Παναγιώτατος μίλησε προς το εκκλησίασμα και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ιεραποδημίες που πραγματοποίησε κατά τους δύο τελευταίους μήνες στην Ηλεία, τη Φιλλανδία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, το Βατικανό, την Αθήνα, την Ισπανία, το Μονακό, καθώς και στη συμμετοχή του πρόσφτα σε δύο σημαντικές διεθνείς συναντήσεις στο Άμπου Ντάμπι.
“Είναι απερίγραπτες οι συγκινητικές εκδηλώσεις σεβασμού και αγάπης προς το ταπεινό πρόσωπό μας και προς τους συνοδούς μας, παντού όπου μεταβαίνουμε, κομιστές της στοργής, της ευλογίας και του διαρκούς ποιμαντικού και ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. Και διαπιστώνουμε εκ των υστέρων με ικανοποίησι ότι ορθώς αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε εφέτος τόσες πολλές επίσημες Πατριαρχικές επισκέψεις και δη σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Είναι μία ζωντανή και απτή παρουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου εις την παγκόσμιον κονίστραν, μία μαρτυρία προς τους εκτός των πνευματικών κεφαλαίων, τα οποία αυτό ενσαρκώνει και εκφράζει επί αιώνας, αλλά είναι και ένας εμπλουτισμός του ιδίου του Πατριαρχείου η επικοινωνία του με τας ανά την οικουμένην θεοσώστους επαρχίας αυτού, καθώς και με τας άλλας κατά τόπους αυτοκεφάλους και αυτονόμους Εκκλησίας και τα βιώματά των, αλλά και με διαφόρους διαχριστιανικούς οργανισμούς και διαθρησκειακούς φορείς, έτσι, ώστε μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει αληθής αντίδοσις αγάπης και πνευματικής ωφελείας μεταξύ των. Δόξα τω Θεώ και διά την μεγάλην και πλουσιοπάροχον αυτήν ευλογίαν Του!”
Στη συνέχεια ο Πατριάρχης ανέφερε:
“Απόψε τελέσαμε εδώ στα Υψωμαθειά τον πανηγυρικό εσπερινό της εορτής και αύριο θα πανηγυρίσουμε στο Μπαλίνο, μαζί με τα εγκαίνια του εκεί ανακαινισθέντος ναού και του επ᾽ ονόματι του Αγίου Μηνά αγιάσματός του, την ιερά μνήμη του Μεγαλομάρτυρος, εξόχως εμείς οι Χριστιανοί της Πόλεως που τιμούμε κατά τρόπον ιδιαίτερον τους μάρτυρες και τα μαρτύριά των «διά του Χριστού την πίστι την αγία». Και τα μαρτύρια είναι δύο ειδών: μαρτύρια αίματος και μαρτύρια συνειδήσεως, αναίμακτα μεν αυτά, αλλ᾽ εξ ίσου επίπονα. Όπως είναι αναίμακτος και η θυσία της Θείας Ευχαριστίας, η «λογική λατρεία», η οποία προσφέρεται, πλην άλλων, και υπέρ των εν πίστει τελειωθέντων και αναπαυομένων Μαρτύρων της εν Χριστώ πίστεως.
Τοιούτων μαρτύρων και ομολογητών γέμει το πάνθεον και το εορτολόγιον της Εκκλησίας μας, εμείς δε «οι ζώντες οι περιλειπόμενοι», αντλούμε δίδαγμα και παράδειγμα εξ αυτών, αλλά συγχρόνως και θάρρος και αγωνιστικήν διάθεσιν, καθ᾽ ότι βλέπουμε ότι «ουκ άξια τα παθήματα του νυν καιρού προς την μέλλουσαν δόξαν αποκαλυφθήναι εις ημάς» (Ρωμ. η´, 18).
Εξ άλλου, η ιερά μορφή του Μεγαλομάρτυρος Μηνά και των συνεορταζομένων αυτώ Βίκτωρος και Βικεντίου των μαρτύρων και Θεοδώρου Στουδίτου του Ομολογητού υπομιμνήσκουν εις όλους μας το ιερόν χρέος που έχουμε να δίδουμε παντού και πάντοτε μαρτυρία και ομολογία της εν ημίν πίστεως και ελπίδος, χωρίς να εντρεπώμεθα και χωρίς να δειλιώμεν, αλλά πειθαρχούντες «Θεώ μάλλον ή ανθρώποις», με παρρησία, με καλή διάθεσι προς όλους, το εξ ημών μετά πάντων ανθρώπων ειρηνεύοντες, και καυχώμενοι εν Κυρίω δι᾽ ό,τι είμεθα και δι᾽ όσα πιστεύουμε και αντιπροσωπεύουμε.” (Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Παναγιωτάτου εδώ)
Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου