Επίσης συμμετείχαν από πλευράς της Δημοκρατίας του Καζαχστάν ο πρέσβης του Καζαχστάν στη Ρωσική Ομοσπονδία Ε. Κοσερμπάγεφ, η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Γερουσίας του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας του Καζαχστάν, το μέλος της Επιτροπής Ελέγχου και Προϋπολογισμού της Διακοινοβουλευτικής Συνελεύσεως της ΚΑΚ Ο. Περεπέτσινα, από πλευράς της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας ο επικεφαλής της μητροπολιτικής περιφέρειας Καζαχστάν μητροπολίτης Αστανά και Καζαχστάν Αλέξανδρος, ο πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος επί των σχέσεων της Εκκλησίας με την κοινωνία και τα ΜΜΕ, ο προσωρινά ασκών χρέη προϊσταμένου του Γραφείου Τύπου του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Β. Λεγκόιντα.
Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος καλωσορίζοντας τον προσκεκλημένο ανέφερε: «Θα ήθελα να Σας ευχαριστήσω για αυτή την επίσκεψη. Είναι πάντα πολύ ευχάριστο να συναντιέμαι με εκπροσώπους του Καζαχστάν, διότι με τη χώρα σας, με τον εθνικό ηγέτη σας (σ.σ. τον πρώτο πρόεδρο της Δημοκρατίας του Καζαχστάν Ν. Ναζαρμπάγεφ) με συνδέουν ιδιαίτερες σχέσεις. Από την εποχή της περεστρόικα ακόμη πάντοτε ήμασταν κοντά, αισθανόμουν ομοφροσύνη και η περίπλοκη ιστορία σε μια δύσκολη εποχή κατέθεσε ένα πολύ καλό θεμέλιο για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων. Συνεπώς, θα ήθελα να Σας παρακαλέσω να μεταφέρετε τον πλέον θερμό μου χαιρετισμό στον πρώτο πρόεδρό σας, να του ευχηθείτε καλή υγεία, μακροημέρευση και να του πείτε ότι είναι πάντοτε χαρά μου να τον συναντώ, να βλεπόμαστε και να ανταλλάσσουμε σκέψεις. Εκτιμώ πολύ τις διανοητικές ικανότητες του πρώτου προέδρου σας, αλλά επιπλέον την τεράστια εμπειρία που διαθέτει αυτός και από την οποία μπορεί κανείς να αντλήσει πολλά».
«Θα ήθελα για άλλη μια φορά να πω ότι με το όνομα του πρώτου προέδρου σας συνδέονται εκπληκτικές πρωτοβουλίες. Γενικά, ο Νουρσουλτάν Αμπίσεβιτς είναι άνθρωπος δημιουργικός και βεβαίως εκτιμάμε τις πρωτοβουλίες του για τη διεξαγωγή συνεδριών των ηγετών των παγκοσμίων παραδοσιακών θρησκειών», συνέχισε ο Αγιώτατος Πατριάρχης.
Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας με λύπη επεσήμανε ότι οι σχέσεις και συναντήσεις μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών δεν είναι πάντοτε εύκολες, όχι σπάνια υφίστανται ορισμένες πολιτικές επιρροές.
Κατά τον Αγιώτατο, το Καζαχστάν ευρίσκεται στο μεταίχμιο της Ανατολής και της Δύσεως, «όπου υφίστανται ο καζαχικός και ρωσικός πολιτισμός, μάλιστα οι πολιτισμοί, οι παραδόσεις δεν συγκρούονται, αλλά υποστηρίζονται και εμπλουτίζονται αμοιβαίως… Τούτο βέβαια είναι ένα ανεκτίμητο δώρο και ένας πολύ σπουδαίος παράγοντας για την ανάπτυξη όλης της χώρας», επεσήμανε ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος.
Από την πλευρά του ο Μ. Ασιμπάγεφ ευχαρίστησε θερμώς τον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο για τη συνάντηση και μετέφερε στον Αγιώτατο ευχές για τα 75α γενέθλιά του εκ μέρους του πρώτου προέδρου του Καζαχστάν Ν. Ναζαρμπάγεφ και του νυν προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Τοκάγεφ.
«Αγιώτατε, με τη δράση Σας χαίρετε μεγάλης εκτιμήσεως τόσο στη Ρωσία, όσο και πολύ πέραν αυτής. Στο Καζαχστάν σας αντιμετωπίζουν με μεγάλο σεβασμό. Οι πολίτες της χώρας εκτιμούν την προσφορά Σας στην προώθηση των ηθικών αξιών στον σύγχρονο κόσμο, στην ανάπτυξη του διαθρησκειακού διαλόγου, στην ενίσχυση της ειρήνης και της συναίνεσης μεταξύ των λαών. Αγιώτατε, Σας είμαστε ευγνώμονες για τις προσπάθειες για τη σύσφιξη μακραίωνης φιλίας μεταξύ του καζαχικού και του ρωσικού λαού και την ενίσχυση των στρατηγικών αμοιβαίων σχέσεων μεταξύ των κρατών μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Γερουσίας του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας του Καζαχστάν.
Επίσης ανέφερε ότι η χώρα του εορτάζει εφέτος την 30ή επέτειο της ανεξαρτησίας και όλο αυτό το διάστημα κορυφαίος άξονας της πολιτικής του Καζαχστάν παραμένει η ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία, για την οποία τεράστια ήταν η συμβολή του πρώτου προέδρου της Δημοκρατίας του Καζαχστάν Ν. Ναζαρμπάγεφ.
Ο κ. Ασιμπάγεφ επίσης υπενθύμισε τις ευχές ταχείας αναρρώσεως, που απέστειλε πέρυσι ο Πατριάρχης Κύριλλος στον κ. Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος είχε νοσήσει από τον κορονοϊό. «Πράγματι, οι προσευχές Σας, όπως και οι προσευχές των πολιτών του Καζαχστάν επέδρασαν στην αρκετά ταχεία ανάρρωση του Νουρσουλτάν Αμπίσεβιτς», τόνισε ο πρόεδρος της Γερουσίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «στο Καζαχστάν συνυπάρχουν ειρηνικά εκπρόσωποι εκατό και πλέον εθνικοτήτων και 18 θρησκευτικών δογμάτων και προσεγγίζουμε την εθνική και την πολιτισμική μας πολυμορφία ως στρατηγική μας προτεραιότητα. Δημιουργούνται όλες οι υποδομές για την άσκηση από τους πολίτες της χώρας των γλωσσικών επιλογών και των θρησκευτικών αναγκών τους. Οποιαδήποτε μορφή διακρίσεως για λόγους εθνικής καταγωγής ή θρησκείας απαγορεύονται στο Καζαχστάν. Παράλληλα, στο Καζαχστάν κατοχυρώθηκε ο ιδιαίτερος ρόλος των δύο θρησκειών – του ισλάμ και του ορθοδόξου χριστιανισμού και στον νόμο περί θρησκευτικής δράσεως στη χώρα μας καταγράφεται ότι το Καζαχστάν αναγνωρίζει τον ιστορικό ρόλο του ισλάμ της χαναφιτικής σχολής και του ορθόδοξου χριστιανισμού στην πολιτισμική και την πνευματική ζωή του λαού μας. συνεπώς κτίζουμε όλη την εσωτερική μας πολιτική σε αυτό τον άξονα, έχοντας υπόψη την ως άνω προτεραιότητα», τόνισε ο πρόεδρος της Γερουσίας του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας του Καζαχστάν.
«Στο Καζαχστάν κατοικούν περισσότεροι από 3,5 εκ. ορθόδοξοι πολίτες και είναι σχεδόν το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού του Καζαχστάν… Μόνον τα τελευταία χρόνια έχουν κτισθεί περίπου τριάντα ορθόδοξοι ναοί και συνολικά έχουμε περίπου 300 λατρευτικούς οίκους. Οι πολιτειακές Αρχές πράττουν το παν, προκειμένου να ασκήσουν τη δράση της όλες οι επαρχίες, ενορίες κα μονές της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Καζαχστάν», πρόσθεσε ο Μ. Ασιμπάγεφ.
Σύμφωνα με τον κ. Ασιμπάγεφ, αυτή τη στιγμή με εντολή του κ. Ναζαρμπάγεφ χτίζεται στην πρωτεύουσα της χώρας Νουρσουλτάν νέος ναός.
Ακόμη ο πρόεδρος της Γερουσίας του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας του Καζαχστάν διαβίβασε στον Προκαθήμενο της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας επίσημη πρόσκληση εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας του Καζαχστάν Κ. Τοκάγεφ να λάβει μέρος στο Ζ´ συνέδριο των ηγετών των παγκοσμίων και παραδοσιακών θρησκειών, το οποίο προγραμματίζεται να διεξαχθεί κατά το διήμερο 14-15 Σεπτεμβρίου 2022. Το θέμα του φόρουμ θα είναι «Ο ρόλος των ηγετών των παγκόσμιων και παραδοσιακών θρησκειών στην πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη της ανθρωπότητας κατά την μεταπανδημική περίοδο».
Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος ευχαρίστως δέχθηκε αυτή την πρόσκληση.