Dogma

Οι εξτρεμιστικές σιωνιστικές ομάδες κατά του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων – Ο ρόλος των Αράβων

APTOPIX Trump Jerusalem

Άμεση ήταν και η αντίδραση του έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια, ο οποίος επικοινώνησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ (Yair Lapid) και ζήτησε να διευθετηθεί το ζήτημα άμεσα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου, η Ελλάδα παρατηρεί πολύ στενά τις εξελίξεις και ενημερώνεται για κάθετι που συμβαίνει στην περιοχή.

Του Δημητρίου Λυκούδη, θεολόγου

Φθάνοντας ο προσκυνητής στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και εισερχόμενος από τη γνωστή Jaffa Gate, μεταξύ άλλων, συναντά το ξενοδοχείο Little Petra. δίπλα στα γραφεία του Ταχυδρομείου. Εκεί, σε αυτό το τουριστικό κατάλυμα, ένα από τα κεντρικά που επιλέγουν να διαμένουν χριστιανοί προσκυνητές, το βράδυ της 26ης Μαρτίου 2022, ομάδα εβραίων εξτρεμιστών μαζί με μέλη της οργάνωσης Ateret Cohanim, εισέβαλαν παράνομα, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Μάλιστα δε, οι ως ανω εξτρεμιστές εισέβαλαν παράνομα και σε τοπικό κατάστημα αλλαγής συναλλάγματος, το οποίο ανήκει και αυτό στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Πρόκειται για μια έκδηλη παράνομη πράξη και ενέργεια, η οποία στερείται και απέχει κάθε νομιμότητας, σύμφωνα με πατριαρχικές πηγές. Το ίδιο το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, σε ανακοίνωσή του, στηλιτεύει αυτές τις ενέργειες, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο: «Όσοι προέβησαν στις πράξεις αυτές δεν είχαν χαρτί έξωσης και έτσι πήραν τον νόμο στα χέρια τους διαπράττοντας μια πράξη εγκληματική. Υπάρχουν αναφορές ότι οι αστυνομικές αρχές έχουν συνειδητά υπερασπιστεί την εξτρεμιστική ομάδα ή έκλεισαν τα μάτια στις παράνομες πράξεις της που έλαβαν χώρα στο Ξενοδοχείο της Μικρής Πέτρας»

Παράλληλα, τονίζοντας τον κίνδυνο που ελλοχεύει να μεταδοθεί αυτή η επιθετικότητα και στον κοινωνικό ιστό της ευρύτερης περιοχής, συμπληρώνει: «Η πράξη αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς αφορά στις κοινωνικές σχέσεις στην περιοχή. Πράττοντας κατά τον παράνομα επιθετικό αυτό τρόπο ενάντια σε μια γνωστή Χριστιανική περιουσία και μια αραβική επιχείρηση, με το Πάσχα και το Ραμαζάνι να ακολουθούν, πιθανώς να πυροδοτηθούν τοπικές έχθρες ανάλογες με εκείνες που καταγράφηκαν το τελευταίο έτος στην περιοχή Sheikh Jarrah».

Άμεση ήταν και η αντίδραση του έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια, ο οποίος επικοινώνησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ (Yair Lapid) και ζήτησε να διευθετηθεί το ζήτημα άμεσα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου, η Ελλάδα παρατηρεί πολύ στενά τις εξελίξεις και ενημερώνεται για κάθετι που συμβαίνει στην περιοχή.

Βέβαια, οι εντάσεις γύρω από το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων δεν είναι αιφνίδιες και πρωτόγνωρες. Ο ίδιος ο Πατριάρχης κ. Θεόφιλος, τον περασμένο Δεκέμβριο, στη συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄, που πραγματοποιήθηκε  στο Μέγαρο Αλ-Χουσεϊνία, παρουσία και των άλλων ηγετών και εκπροσώπων των χριστιανικών Ομολογιών («Εκκλησιών») της Ιερουσαλήμ, είχε τονίσει: «Οι χριστιανοί κατέστησαν θύματα διαρκώς επαναλαμβανόμενων επιθέσεων εξτρεμιστικών σιωνιστικών ομάδων, ιδίως στην Ιερά Πόλη. Αρχίζοντας από το 2012 έχουν διαπραχθεί σε βάρος των χριστιανών αμέτρητα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων σωματικών και λεκτικών επιθέσεων σε ιερείς και άλλους κληρικούς, έγιναν επιθέσεις σε ναούς, ιερά προσκυνήματα υπέστησαν βανδαλισμούς και βεβηλώθηκαν κατά σύστημα. Και αυτό έρχεται να προστεθεί στον συνεχή εκφοβισμό του χριστιανικού πληθυσμού, ενώ το μόνο που θέλουν είναι να ζήσουν μια κανονική ζωή, διότι ο Θεός τους έδωσε αυτό το δικαίωμα».

Μαζί με τους εβραίους εξτρεμιστές, όμως, που αντιδρούν και καταφέρονται με κάθε τρόπο ενάντια στο χριστιανικό στοιχείο της Πόλης της Ιερουσαλήμ, προστίθενται και οι άραβες, οι οποίοι κατηγορούν τον Προκαθήμενο της Αγιοταφικής Αδελφότητας για παράνομες αγοραπωλησίες πατριαρχικής γης στους Ισραηλινούς και μάλιστα με αδιαφανείς μεθόδους.

Σημείο αναφοράς και χρονικό ορόσημο στάθηκε το 2005, όταν, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας MONDE, αποκαλύφθηκε η αγοραπωλησία, ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων, που είχε πραγματοποιηθεί το 2004 και αφορούσε δυο ξενοδοχεία κοντά στην Πύλη της Γιάφα καθώς και ένα κτίριο δίπλα στο Όρος του Ναού, όλα στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Οι τρεις εταιρείες, με έδρα στο εξωτερικό, εξυπηρετούν τα συμφέροντα της οργάνωσης Ατερέτ Κοχανίμ η οποία σκοπεύει και προωθεί με κάθε τρόπο την «εβραιοποίηση» της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ και των αραβικών συνοικιών στα ανατολικά της πόλης.

Το γεγονός αυτό πυροδότησε τις αντιδράσεις των παλαιστινίων χριστιανών, οι οποίοι έβλεπαν την κληρονομιά που τους ανήκε, να διανέμεται στον εβραίο «κατακτητή». Λίγο αργότερα, στην προσπάθεια να εκτονωθεί η κατάσταση, παραιτείται ο Πατριάρχης τότε των Ιεροσολύμων, Ειρηναίος.

Ο μετέπειτα Πατριάρχης Θεόφιλος, ο μοναδικός Επίσκοπος που χειροτόνησε ο προκάτοχός του Ειρηναίος, ακύρωσε τις προηγούμενες αγοραπωλησίες, και μετά τη δικαστική δικαίωση, στις 30 Ιουλίου 2017, των εταιρειών ης Ατερέτ Κοχανίμ, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ.

Με αφορμή τα παραπάνω και εξαιτίας του γεγονότος ότι επί πατριαρχείας Θεοφίλου (2005 και μετά…), σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας MONDE, οι παραχωρήσεις εκατοντάδων στρεμμάτων πατριαρχικής περιουσίας στη Δυτική Όχθη, στη Ναζαρέτ, στην παλαιά Πόλη κ.ά. έγιναν και με πολύ μικρό ποσοστό κέρδους, οι διαδηλώσεις των πιστών στην Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη εντάθηκαν και έφθασαν στο σημείο να ζητούν δημόσια την παραίτηση του Προκαθημένου της Σιωνίτιδας Εκκλησίας και την αντικατάστασή του με άραβα Ιεράρχη.

Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο, με το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων να έχει ήδη ενημερώσει σχετικά και τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας προκειμένου να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να επέλθει μια σχετική κοινωνική συνοχή στην περιοχή, κατι που, ετούτη την ώρα τουλάχιστον, φαντάζει εξαιρετικά παράδοξο και δυσχερές.