Dogma

Οι εκτοπισμένοι των κοινοτήτων Κυθρέας και Τρυπημένης εόρτασαν τους Αγίους Ανδρόνικο και Αθανασία

Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι εκτοπισμένοι των κοινοτήτων Κυθρέας και Τρυπημένης εόρτασαν το ζεύγος των Οσίων Ανδρονίκου και Αθανασίας.

Το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016, οι Κυθρεώτες εόρτασαν τη μνήμη των Οσίων στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου, όπου τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου. Να αναφερθεί ότι μία από τις 6 Ενορίες του Δήμου Κυθρέας, είχαν ως προστάτες τους, τους Οσίους Ανδρόνικο και Αθανασία. Στο λόγο του, ο Μεσαορίας Γρηγόριος αναφέρθηκε στο βίο των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας, οι οποίοι καθώς είχαν 2 παιδιά, απεβίωσαν και τα 2 την ίδια ημέρα. Όμως, από την δύναμη που τους παρείχε ο δωρεοδότης Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, συνέχισαν την βιοτή τους, «στενοχωρούμενοι αλλ΄ου θλιβόμενοι», όπως λέει και ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, απαρνήθηκαν την κοσμική ζωή τους  και κατέφυγαν και οι δύο σε ξεχωριστά Μοναστήρια και ενδύθηκαν το αγγελικό σχήμα. Επιπλέον, ο Επίσκοπος αναφέρθηκε στους ύμνους της Ακολουθίας των Αγίων, οι οποίοι τονίζουν ότι ο βίος των τιμώμενων Αγίων ομοιάζει με τον βίο του πολύαθλου Ιώβ. Χαρακτηριστικά ένα τροπάριο από την Λιτή αναφέρει «τύπος και υπογραμμός ημίν γέγονας, όθεν και των παίδων στερηθείς, την αοίδιμον φωνήν του Ιώβ ανέκραξες: ο Κύριος έδωκεν, ο Κύριος αφείλετο». Με αυτό τον στίχο ενθυμούμενοι από το στόμα του Ιώβ, συνέχισαν το υπόλοιπο του βίου τους οι Όσιοι Ανδρόνικος και Αθανασία.

Την επομένη, ανήμερα της εορτής των Οσίων, πραγματοποιήθηκε εκκλησιασμός από τους Κυθρεώτες στον ίδιο Καθεδρικό Ναό. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Μουσουρούλης. Επίσης, την Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2016, οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της κοινότητος Τρυπημένης εόρτασαν  τους Οσίους Ανδρόνικο και Αθανασία αλλά και τον Ιερομάρτυρα Άγιο Πολυχρόνιο  στον ιερό ναό Αγίου Μοδέστου στην Κοφίνου. Να αναφερθεί ότι  στην κατεχόμενη Τρυπημένη υπάρχει ναός του ζεύγους των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας πλησίον του σχολείου, καθώς και προσκύνημα του Αγίου Πολυχρονίου στις παρυφές του Πενταδακτύλου, προς τον Άγιο Νικόλαο Λευκονοίκου και την Καλογραία. Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Στο κήρυγμά του, τόνισε την αξία της Κυριακής, ως ημέρα της Αναστάσεως του Κυρίου και ακολούθως αναφέρθηκε στον βίο των  τιμώμενων Αγίων, Ανδρονίκου  και Αθανασίας, οι οποίοι κατάλαβαν και βίωσαν με θυσίες και κόπους την πρόσκαιρή αυτή ζωή. Ο Επίσκοπος επεσήμανε τη μεγάλη η ευλογία του Θεού με την παρουσία των παιδιών στην Εκκλησία, και με τη συμμετοχή τους στα Ιερά Μυστήρια, γιατί όλοι μας έχουμε καθήκον, κλήρος και λαός, να μεταλαμπαδεύσουμε αυτή την ευλογία, αυτή την συνείδηση και αυτή την πίστη στις επόμενες γενεές. Επιδοκίμασε τη πρόθεση των γονέων να φέρνουν τα παιδιά τους  στην Εκκλησία, ιδιαίτερα σήμερα, μια εποχή σύγχυσης των αξιών και ιεράρχησης των αναγκαίων στη ζωή του ανθρώπου.

Τέλος, μετέφερε τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου και ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα για την κανονική άδεια τελέσεως της Θείας Λειτουργίας. Δεν παρέλειψε, επίσης, να ευχαριστήσει όλους τους εκτοπισμένους της κοινότητος Τρυπημένης, οι οποίοι παρευρέθηκαν στον Εκκλησιασμό και τίμησαν τους Αγίους τους, με ιδιαίτερη αναφορά στον π. Μιχαήλ Πιριπίτση, ο οποίος ιερουργεί στον Άγιο Αντώνιο Λεμεσού, τον Κοινοτάρχη Όμηρο Μιλιτιάδου και τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας Ελεούσας Τρυπημένης. Κατά τη διάρκεια των ακολουθιών τελέστηκε δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και επιστροφή σε συνθήκες ελευθερίας στην πατρώα γη. Επίσης, τελέστηκαν τα  μνημόσυνα για όλους του τεθνεώτες των κοινοτήτων Κυθρέας και Τρυπημένης.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας
Ραφαήλ Μισιαούλης
Φοιτητής Θεολογίας ΑΠΘ