Οι εργασίες αποκατάστασης στον Πανάγιο Τάφο ενώνουν τους χριστιανούς
Οι τρεις χριστιανικές κοινότητες που μοιράζονται τον ιερότερο τόπο τους εδώ και αιώνες, ξεκινούν ένα έργο μεγάλης κλίμακας για την αποκατάσταση του αρχαίου πέτρινου δαπέδου της βασιλικής της Ιερουσαλήμ.
Το έργο περιλαμβάνει μια ανασκαφή που θα μπορούσε να ρίξει φως στην πλούσια ιστορία της Εκκλησίας του Παναγίου Τάφου στην Παλιά Πόλη, που χτίστηκε στη θέση όπου οι χριστιανοί πιστεύουν ότι ο Ιησούς σταυρώθηκε, πέθανε και αναστήθηκε, το κεντρικό γεγονός της πίστης που εορτάζεται κάθε άνοιξη το Πάσχα.
Σηματοδοτεί μια περαιτέρω βελτίωση των δεσμών μεταξύ της Καθολικής, της Ελληνορθόδοξης και της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας. Στο παρελθόν, είχαν έρθει σε σύγκρουση για την τοποθεσία, την οποία μοιράζονται με μια λεπτή ρύθμιση που χρονολογείται από τα μέσα του 19ου αιώνα.
«Η συνεργασία μεταξύ των τριών κοινοτήτων είναι το πιο σημαντικό πράγμα», είπε ο αιδεσιμότατος Φραντζέσκο Πάτον Francesco Patton, επικεφαλής του καθολικού τάγματος των Φραγκισκανών που είναι αφιερωμένο στη διατήρηση χριστιανικών χώρων στους Αγίους Τόπους. «Δείχνει σε ολόκληρο τον Κόσμο ότι είναι δυνατό μεταξύ των χριστιανών διαφορετικών Εκκλησιών και κοινοτήτων να έχουμε μια αδελφική σχέση».
Οι τρεις κοινότητες ενώθηκαν το 2016 για να αποκαταστήσουν το Ιερό Κουβούκλιο στον χώρο όπου πιστεύεται ότι είχε ταφεί ο Ιησούς σε έναν τάφο σε σπήλαιο – η πρώτη μεγάλης κλίμακας ανακαίνιση από τον καθαρισμό μετά από πυρκαγιά του 1808.
Η ανακαίνιση του Ιερού Κουβουκλίου επεσήμανε την ανάγκη για περαιτέρω επισκευές του δαπέδου της βασιλικής, η οποία περιλαμβάνει πέτρες από την εποχή των Σταυροφόρων τον 12ο αιώνα, πρόσφατες προσθήκες από τον 19ο αιώνα και κηλίδες σκυροδέματος και κονιάματος, μέρος παλαιότερων και πιο ωμών ανακαινίσεων. Το δάπεδο των 1.200 τετραγωνικών μέτρων (13.000 τετραγωνικά πόδια) θα επισκευαστεί σε φάσεις για να επιτραπεί η συνέχιση των λειτουργιών και των επισκέψεων.
Επικεφαλής του έργου είναι ο Osama Hamdan, ένας Παλαιστίνιος μουσουλμάνος αρχιτέκτονας από την Ιερουσαλήμ, ο οποίος έχει εργαστεί για τη συντήρηση εβραϊκών, χριστιανικών και μουσουλμανικών τοποθεσιών στους Αγίους Τόπους. Είπε ότι είναι μεγάλη τιμή να εργάζεται στην εκκλησία, την οποία βλέπει ως μέρος της δικής του πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Είναι ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας αυτής της επικράτειας, και είμαστε τα αποτελέσματα αυτής της συσσώρευσης πολιτισμών», είπε. «Πριν (ήμασταν) μουσουλμάνοι, ήμασταν χριστιανοί και πριν ήμασταν Εβραίοι και πριν ήμασταν ειδωλολάτρες».
Σε μια τελετή που σηματοδότησε την έναρξη του έργου, ο Ελληνας Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ, Θεόφιλος Γ’, αναγνώρισε ότι ήταν μια «δύσκολη εποχή για την ανθρωπότητα», με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία και την αστάθεια αλλού.
«Καθώς φροντίζουμε και αποκαθιστούμε αυτόν τον ιερό τόπο, συμμετέχουμε στο μήνυμα ελπίδας που πηγάζει από τον Ιερό Τάφο όχι μόνο για τους χριστιανούς, αλλά και για τους ανθρώπους καλής θέλησης σε όλο τον Κόσμο», είπε.
Μετά από μια προκαταρκτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, όταν η εκκλησία ήταν σε μεγάλο βαθμό άδεια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι εργασίες ξεκίνησαν αυτόν τον μήνα. Το έργο ανακαίνισης των 11 εκατομμυρίων δολαρίων θα χρηματοδοτηθεί μέσω δωρεών και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2024 – ανάλογα με το τι θα βρουν οι αρχαιολόγοι.
Το αρχαιολογικό έργο θα αναληφθεί από ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης σε συντονισμό με τη Φραγκισκανική Σχολή Βιβλικών Επιστημών και Αρχαιολογίας στην Ιερουσαλήμ.
«Οταν κάνεις κάποιες αρχαιολογικές ανασκαφές, περιμένεις πάντα να έχεις κάποια έκπληξη», είπε ο Πάτον.
Η χριστιανική παράδοση υποστηρίζει ότι ο Ιησούς σταυρώθηκε από τους Ρωμαίους ακριβώς έξω από τα τείχη της πόλης όπως υπήρχαν πριν από 2.000 χρόνια, και θάφτηκε σε έναν τάφο σε σπήλαιο κοντά. Οι Ρωμαίοι καταδίωξαν την πρωτοχριστιανική κοινότητα και ο αυτοκράτορας Αδριανός έχτισε ειδωλολατρικούς ναούς στην τοποθεσία.
Αφού ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ασπάστηκε τον χριστιανισμό τον 4ο αιώνα, η μητέρα του, Ελένη, ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους για να εντοπίσει τοποθεσίες που συνδέονται με τον Ιησού και ανέθεσε μνημειώδεις εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης βασιλικής στην παραδοσιακή τοποθεσία της σταύρωσης και της ταφής.
Αυτή η δομή πυρπολήθηκε από Πέρσες εισβολείς το 614 και καταστράφηκε ξανά το 1009 από τον ψυχοπαθή χαλίφη αλ-Χακίμ, ο οποίος καταδίωξε Εβραίους, χριστιανούς και ακόμη και συμπολίτες μου μουσουλμάνους. Μια ανακαίνιση του 12ου αιώνα από τους Σταυροφόρους έδωσε στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου τη σημερινή της εμφάνιση.
Από το 1852, η τοποθεσία διέπεται από μια άκαμπτη ρύθμιση κατανομής της εξουσίας μεταξύ των διαφορετικών χριστιανικών δογμάτων γνωστή ως «status quo». Μια μουσουλμανική οικογένεια έχει εμπιστευθεί τα κλειδιά της εκκλησίας για τουλάχιστον 800 χρόνια.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι διάφορες ονομασίες έχουν αναλάβει μικρότερες ανακαινίσεις των παρεκκλησιών υπό τον έλεγχό τους, αλλά η συλλογική δράση για τη διατήρηση των κοινόχρηστων περιοχών συχνά αποδεικνύεται άπιαστη. Μια κλήση αφύπνισης ήρθε το 2015, όταν οι ισραηλινές Αρχές έκλεισαν για λίγο το Edicule, θεωρώντας το μη ασφαλές.
Οι σχέσεις μεταξύ των θρησκειών έχουν βελτιωθεί σταθερά από τότε, ακόμη και όταν η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και άλλες περιφερειακές διαμάχες παραμένουν τόσο δυσεπίλυτες όσο ποτέ. Το ίδιο το έργο αποκατάστασης φαίνεται ότι βοήθησε τις διάφορες εκκλησίες να διορθώσουν τις διαφορές τους.
«Ο διάλογος διευκολύνεται πραγματικά όταν κάνεις κάτι μαζί με τους άλλους», είπε ο Πάτον. «Η συνεργασία είναι κάτι που βοηθά τους ανθρώπους να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον και να ξεκινήσουν μια διαδικασία εμπιστοσύνης».
Πηγή: Εθνικός Κήρυκας