Οι Κρήτες της Αστόρια υποδέχθηκαν τον Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας
Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν τα μέλη των Κρητικών Σωματείων -και όχι μόνο- στον Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρωνα, στην κεντρική αίθουσα της έδρας του Συλλόγου Κρητών «Ομόνοια», στην 31η Οδό, στην Αστόρια.
Ο κ. Μύρωνας, ο οποίος γεννήθηκε μεν στην Αθήνα αλλά κατάγεται από την Μεσαρά Ηρακλείου, δεν μπορούσε να κρύψει την συγκίνηση και την ευγνωμοσύνη προς τους συντοπίτες του, αναφωνώντας πως «έχουμε κάνει όλο τον Κόσμο Κρήτη».
«Ευχαριστώ όλους και τον Θεό που με αξιώνει να βρίσκομαι κοντά σας εδώ στη Νέα Υόρκη, σε συντοπίτες μου, σε Κρητικούς, σε μέλη της οικογένειάς μου, που μόνο και μόνο που κοιταζόμαστε, καταλαβαινόμαστε. Σε ανθρώπους που έχουν φιλότιμο. Χαίρομαι που βρήκα τόσα κρητικά σωματεία εδώ. Μπορεί να μην έχουμε την φήμη ότι μπορούμε να τα βρούμε μαζί, αλλά εδώ ανατρέπεται αυτό. Αυτήν την ομόνοια και την συνοχή να την κρατήσετε ως κόρη οφθαλμού», ανέφερε ο κ. Μύρων, λίγο μετά την είσοδό του στον χώρο και συνοδευόμενος από τον π. Μελέτιο.
Θερμή υποδοχή στον Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρωνα επεφύλαξαν τα κρητικά σωματεία. Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος
Τον κ. Μύρωνα υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της «Ομόνοιας», Γιώργος Στυλιανουδάκης, οι πρώην πρόεδροι, Νίκος Καστρινάκης και Κυριάκος Μαραγκουδάκης, η πρόεδρος του Τμήματος Γυναικών, Αννα Γιουρουκάκη, όπως επίσης και οι Γεώργιος Καλαϊτζής (Μίνωας) και Νίκος Γασπαράκης (Στάτεν Αϊλαντ), ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Εμμανουήλ Κουρουπάκης. Κοινή συνισταμένη ήταν η εκτίμηση προς το πρόσωπο του κ. Μύρωνα, με έμφαση στην σημαντική εκκλησιαστική αποστολή που έχει αναλάβει, σε μια πολύ μακρινή και ιδιαίτερη γωνιά της Γης.
«Σε όλο τον Κόσμο, με αυτό το φιλότιμο, διαφημίζουμε την Κρήτη, όπου κι αν βρισκόμαστε. Εχουμε πετύχει ένα αξιοθαύμαστο γεγονός: Οπου βρεις έναν Κρητικό, αισθάνεσαι ότι είσαι στο σπίτι σου, γιατί είσαι με ανθρώπους δικούς σου», συνέχισε ο κ. Μύρωνας.
Ο Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη σε συνεννόηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει όχι μόνο η ελληνορθόδοξη ιεραποστολή στη Νέα Ζηλανδία και τον Ειρηνικό, αλλά και σύσσωμη η κοινωνία. Προσέθεσε, ωστόσο, πως η ελληνορθόδοξη πίστη αποτελεί μια διέξοδο για πολλούς ντόπιους -με δεδομένο ότι ο αριθμός των Ελλήνων στις εκεί περιοχές είναι περιορισμένος- πολλοί εκ των οποίων βαφτίζονται χριστιανοί και έρχονται κοντά στην Εκκλησία.
Θερμή υποδοχή στον Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρωνα επεφύλαξαν τα κρητικά σωματεία. Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος
«Στη Νέα Ζηλανδία διαδέχθηκα έναν άγιο άνθρωπο, τον Σεβασμιότατο Αμφιλόχιο. Είμαστε εκεί για να μεταδώσουμε την πίστη στον Χριστό και την Ορθόδοξη Εκκλησία στους ντόπιους. Είναι δύσκολες συνθήκες, με ελάχιστους Ελληνες. Ερχόμαστε στην Αμερική έχοντας την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, με την ευλογία του αλλά και την συμπαράστασή του την οικονομική για το ταξίδι μας, αλλά και την ιεραποστολή στα νησιά του Ειρηνικού», τόνισε ο κ. Μύρων.
Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας αναφέρθηκε σε έναν βασικό στόχο, που θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της οικονομικής ενίσχυσης των διακονιών της ιεραποστολής, ο οποίος θα ήταν η αυτοχρηματοδότησή της μέσα από δραστηριότητες κοινωφελούς χαρακτήρα. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον στόχο της λειτουργίας ενός τυροκομείου, το οποίο παράλληλα θα αξιοποιούσε το πλούσιο ζωικό κεφάλαιο αλλά και τους σπάνιους υδάτινους πόρους, προσφέροντας, παράλληλα, στην τοπική κοινωνία μια υπηρεσία που λείπει, ένεκα οικονομικής αδυναμίας.
Πηγή: Εθνικός Κήρυκας