Οικ. Πατριάρχης: Στη Μέση Ανατολή μια αέναη σύγκρουση έχει αναζωπυρωθεί, γιατί ως άνθρωποι δεν είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε
Οικουμενικός Πατριάρχης: Και τώρα, μπροστά στα μάτια μας, είναι ορατή η καταστροφή από την απώλεια αμέτρητων αθώων ζωών και υποδομών στη Μέση Ανατολή, όπου μια αέναη σύγκρουση έχει αναζωπυρωθεί, γιατί ως άνθρωποι δεν είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε και να κάνουμε παραχωρήσεις για χάρη των αδελφών μας, καθώς και για την προστασία της Δημιουργίας, αυτού του ιερού δώρου του Θεού.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, την Τρίτη, 17 Οκτωβρίου, το πρωί, αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας Θεολογίας του Ποντιφικού Πανεπιστημίου της Salamanca, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα του ιστορικού ΡΚ εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Παρέστησαν Ιεράρχες, ο Αποστολικός Νούντσιος στην Ισπανία, οι Πρέσβεις της Ελλάδος στην Ισπανία και την Πορτογαλία, διπλωμάτες, αξιωματικοί των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, και πλήθος άλλων προσωπικοτήτων, καθώς και φοιτητές.
Ο Επίσκοπος Ciudad Rodrigo και Salamanca, Σεβ. José Luis Retana, προήδρευσε της Τελετής, παρουσία του Πρύτανη Οσιολ. Santiago García-Jalón, του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου, των καθηγητών και του διδακτικού προσωπικού, ενώ για την προσωπικότητα, το έργο και τη διακονία του Πατριάρχου μίλησε ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Οσιολ. Fernando Rodriguez Garrapucho. Το Ψήφισμα της Συγκλήτου ανέγνωσε ο Πρύτανης, ο οποίος και επέδωσε τον σχετικό πάπυρο και τα διάσημα στον Παναγιώτατο.
Στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αποστολή και τη διακονική προσφορά του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ορθοδοξία, αλλά και στις πρωτοβουλίες του για την προώθηση του διαχριστιανικού και του διαθρησκειακού διαλόγου, με στόχο να συμβάλει και στην επικράτηση της ειρήνης στην κόσμο.
Συγκεκριμένα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μιλώντας στην αγγλική γλώσσα, σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
“Όλοι μας έχουμε δει τις τραγικές συνέπειες ενός κόσμου που απορρίπτει τον διάλογο και ενισχύει τη διαίρεση. Πράγματι, έχουμε δει τις καταστροφικές επιπτώσεις της αντιπάθειας και του ανταγωνισμού στις ανθρώπινες ζωές, καθώς και στους πόρους του πλανήτη. Ήταν στον απόηχο των δύο παγκοσμίων πολέμων που η οικουμενική κίνηση απέκτησε δυναμική πριν από ένα αιώνα. Οι άνθρωποι απελπισμένα επιζητούσαν να ανακαλύψουν νέους τρόπους θετικής και εποικοδομητικής σχέσης μεταξύ τους, προκειμένου να υπερβούν τη βία και την εχθρότητα, καθώς και τον εθνικισμό και τον σεχταρισμό που μάστιζε τις εκκλησίες και τις θρησκείες για αιώνες.
Τους τελευταίους μήνες, γίναμε μάρτυρες της απωλείας της ανθρώπινης ζωής και της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, εξαιτίας της αδικαιολόγητης και απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας στο κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας. Ήταν, για εμένα προσωπικά αλλά και για όλο τον κόσμο, οδυνηρό, τραγικό και απεχθές, να βλέπεις τη Ρωσική Ομοσπονδία —με την αναιδή υποστήριξη και επιδοκιμασία της Ρωσικής Εκκλησίας— να εξοντώνει ανθρώπινες ζωές και να εξαλείφει φυσικούς πόρους, που θα χαθούν για πάντα από τον κόσμο μας και τα παιδιά μας. Και τώρα, μπροστά στα μάτια μας, είναι ορατή η καταστροφή από την απώλεια αμέτρητων αθώων ζωών και υποδομών στη Μέση Ανατολή, όπου μια αέναη σύγκρουση έχει αναζωπυρωθεί, γιατί ως άνθρωποι δεν είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε και να κάνουμε παραχωρήσεις για χάρη των αδελφών μας, καθώς και για την προστασία της Δημιουργίας, αυτού του ιερού δώρου του Θεού. Στο παρελθόν, μαζί με τον αγαπητό μας αδελφό Πάπα Φραγκίσκο, προσπαθήσαμε να φέρουμε κοντά και σε διάλογο τους ηγέτες τόσο του Ισραήλ όσο και της Παλαιστίνης. Και μόλις πριν λίγες ημέρες, εκδώσαμε μια αυστηρή δήλωση κατά της χρήσης βίας με το πρόσχημα της εδραίωσης της ειρήνης.”
Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου