Όπως είπε ο Παναγιώτατος, στην ομιλία του, η Εκκλησία “ιδρύθη δι᾽ όλους ανεξαιρέτως, διότι ο Κύριός μας έχυσε το αίμα Του επί του Σταυρού διά την σωτηρίαν του καθενός από ημάς. Και μάλιστα, ο Χριστός, κατά την επίγειον ζωήν Του, επλησίασε και συμπόνεσε περισσότερον τους πτωχούς και τους ταπεινούς. Ο ίδιος απεκάλεσεν «αδελφούς Του» όλους αυτούς τους ασήμους, και είπεν ότι κάθε τι το οποίον γίνεται εις αυτούς, το θεωρεί ότι γίνεται προς αυτόν τον ίδιον. Η δε Εκκλησία Του δεν θα ημπορούσε να ακολουθήση άλλην γραμμήν και να κάνη διακρίσεις υπέρ των ισχυρών του κόσμου τούτου, χωρίς να παύση να είναι Εκκλησία Χριστού”.
Σε άλλο σημείο επεσήμανε ότι, “έναντι του Θεού όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι και έχουμε ίσα δικαιώματα. Και η Εκκλησία Του, ως αληθινόν πανδοχείον, δέχεται όλους ανεξαιρέτως, άνευ διακρίσεων. Δεν καταδικάζει, αλλά αγαπά τον καθένα”.
Ο Παναγιώτατος σημείωσε ότι ο Άγιος Τρύφων, που έζησε στην Λάμψακο και ενταφιάσθηκε, μετά το μαρτύριό του, στη Νίκαια της Βιθυνίας, “είναι ένας από τις χιλιάδες των μαρτύρων, οι οποίοι έχυσαν το αίμα τους εις την ευλογημένην αυτήν γην των Πατέρων μας, υπέρ της πίστεως του Χριστού, αρνούμενοι να προσκυνήσουν τα είδωλα. Εκείνο το οποίον εμψύχωνε τους μάρτυρας των χρόνων της ειδωλολατρίας ήτο η πίστις των ότι δεν υπάρχει «όνομα έτερον υπό τον ουρανόν το δεδομένον εν ανθρώποις, εν ω δεί σωθήναι ημάς», εκτός από το όνομα του Χριστού”.
Και στη συνέχεια τόνισε:
“Όσοι αιώνες και αν περάσουν, η μνήμη και η παρουσία των Αγίων παραμένει πάντοτε ζωντανή εις την ζωήν ημών των Χριστιανών, και όχι μόνον κατά την επέτειον της μνήμης τους. Και πρέπει να παραμένη πάντοτε ζωντανή, αφ᾽ ενός ως εκδήλωσις της παντοτινής ευγνωμοσύνης μας προς τους μάρτυρας, οι οποίοι εθυσίασαν την ζωήν τους διά να διατηρήσουν ανόθευτον την διδασκαλίαν του Χριστού και να την μεταδώσουν εις ημάς τους μεταγενεστέρους, αφ᾽ ετέρου δε ως παράδειγμα αγιότητος του βίου, γενναιότητος του φρονήματος και παρρησίας εν τη ομολογία του Χριστού. Το τριπλούν τούτο μήνυμα των Αγίων είναι πάντοτε επίκαιρον, πάντοτε διδακτικόν”.
Υπενθύμισε δε ότι κατά τη βυζαντινή περίοδο η Σύναξις του Αγίου Τρύφωνος τελούνταν κατ’ έτος στο Αποστολείο του Ιωάννου του Θεολόγου, που βρισκόταν κοντά στον Ναό της του Θεού Σοφίας.
“Ετιμάτο ως προστάτης των ενασχολουμένων με την γην. Συνεχισταί και ημείς της παραδόσεως και θεματοφύλακες της κληρονομίας των πατέρων μας, διά την οποίαν πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, εορτάζοντες σήμερα την μνήμην του Αθλοφόρου Τρύφωνος, τιμούμε συγχρόνως και τους αδελφούς μας κηπουρούς, αμπελουργούς και γεωργούς”.
Ολοκληρώνοντας τον λόγο του, ο Παναγιώτατος, συνεχάρη τον Σεβ. Μητροπολίτη Σηλυβρίας Μάξιμο, “δι’ όσα αξιάγαστα επέτυχεν ως Επόπτης της Περιφερείας Υψωμαθείων και εις την ακραίαν αυτήν Κοινότητα, με την εργατικότητα και την ταπεινοφροσύνην του, ιδιαιτέρως δε διά το ανακαινισθέν Αγίασμα του Ι. Ναού, τα θυρανοίξια του οποίου ετελέσαμεν προ ενός ακριβώς έτους”. Ευχαριστίες εξέφρασε και προς τον Ιερατικώς υπεύθυνο του Ι. Ναού, Αιδεσιμ. π. Κωνσταντίνο, τον Πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, Εντιμ. κ. Αθανάσιο Μιράνκο, και όλους τους Κοινοτικούς παράγοντες.
Προηγουμένως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας, αναφερόμενος στον τιμώμενο Άγιο, υπογράμμισε το διαρκές ενδιαφέρον της Εκκλησίας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και υπενθύμμισε τις οικολογικές πρωτοβουλίες της Μητρός Εκκλησίας και ειδικότερα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου. “Το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τα διοργανωθέντα οικολογικά του συνέδρια απέδειξε όχι μόνο πόσο προφητικό και επίκαιρο είναι, αλλά κυρίως την αγαπητική του καύση για τη Δημιουργία του Θεού. Οι Χριστιανικές Εκκλησίες και Ομολογίες, η Θεολογία, η Επιστήμη και η ιστορία Σας οφείλουν πολλά για τους υπέρ της διαφύλαξης του περιβάλλοντος αγώνες και πρωτοβουλίες Σας”, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας και παρακάλεσε τον Παναγιώτατο να προσεύχεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για την θεραπεία των ασθενών, αλλά και για την ενίσχυση των συγγενών τους καθώς και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που δίνει αγώνα κατά του κορωνοϊού.
Ο Μητροπολίτης κ. Μάξιμος, αναφέρθηκε και στα νεώτερα ανακαινιστικά έργα που πραγματοποιήθηκαν στο Ναό, όπως, μεταξύ άλλων, το βάψιμο του εσωτερικού του, που κατέστη δυνατόν, όπως είπε, ύστερα από τις ενέργειες του Εντιμ. κ. Στυλιανού Γκιουλγκιούν, Προέδρου του Μορφωτικού Συνδέσμου Υψωμαθείων, και με την οικονομική συνδρομή του τοπικού δήμου Φατιχ. Ιδιαίτερη δε αναφορά έκανε στην Ευγεν. κ.Ελένη Σκουμπρή, η οποία έχει την ευθύνη επίβλεψης των έργων συντηρήσεως των Ναών και των ιερών κειμηλίων της Περιφερείας Υψωμαθείων. Ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας προσέφερε στον Παναγιώτατο δύο τόμους στους οποίους περιγράφονται αναλυτικά όλα τα ανακαινιστικά έργα που έχουν πραγματοποιηθεί στον Ι.Ναό Παναγίας Πύλης Βελιγραδίου και σε άλλους Ναούς της Περιφερείας της ευθύνης του.
Να σημειωθεί ότι στην Θ. Λειτουργία παρέστη και ο Αντιπρόεδρος του ανθρωπιστικού οργανισμού της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου, Εντιμ. κ. Ερτζάν Ταν.
Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο
Φωτογραφίες