Οικουμενικός Πατριάρχης: «Κάθε άνθρωπος έχει απόλυτη αξία και αξιοπρέπεια, η οποία δεν συναρτάται με τις ικανότητες, την ηλικία, τη μόρφωση και ο,τιδήποτε άλλο»
Ο Παναγιώτατος στην ομιλία του εξέφρασε την ικανοποίησή του από τις δράσεις αυτές του ιστορικού αθλητικού Συλλόγου της Ομογενείας, και ιδιαιτέρως για την ενασχόλησή του με ένα πρόβλημα, το οποίο απασχολεί ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη και ομίλησε στην εορταστική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Αθλητικός Σύλλογος Πέρα, στις εγκαταστάσεις του, με την ευκαιρία της ολοκληρώσεως του Προγράμματος, στην υλοποίηση του οποίου συμμετείχε ο Σύλλογος, για νέους στο φάσμα του αυτισμού, με τον τίτλο Spaut, που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αθλητικών Δράσεων Erasmus Sport+.
Ο Παναγιώτατος στην ομιλία του εξέφρασε την ικανοποίησή του από τις δράσεις αυτές του ιστορικού αθλητικού Συλλόγου της Ομογενείας, και ιδιαιτέρως για την ενασχόλησή του με ένα πρόβλημα, το οποίο απασχολεί ολόκληρη την ανθρωπότητα.
“Ο αυτισμός είναι σήμερα αντικείμενο μελέτης παγκοσμίως, για την ανίχνευση των αιτίων του, της εξέλιξής του, και για την προσήκουσα προσέγγιση των ατόμων με αυτισμό, με έμφαση στην κοινωνική ένταξη, τη θετικότερη δυνατή λειτουργικότητά τους, την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και της ικανότητας για περαιτέρω εκπαίδευση.
Η δράση αυτή του Συλλόγου είναι έκφραση της πίστης ότι κάθε άνθρωπος έχει απόλυτη αξία και αξιοπρέπεια, η οποία δεν συναρτάται με τις ικανότητες, την ηλικία, τη μόρφωση και ο,τιδήποτε άλλο ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Εκφράζει επίσης την πεποίθηση, ότι η γνώση και η αγάπη μαζί κάνουν θαύματα.
Τα πορίσματα του προγράμματος, το οποίο εκτυλίχθηκε σε δύο περίπου χρόνια, είναι πολύ ενθαρρυντικά. Θεωρούμε ιδιαιτέρως σημαντικό το ότι ο Σύλλογος, με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα αυτό, είχε στόχο να στηρίξη νέους και νέες με αυτισμό, με βάση επιστημονικά δεδομένα και με τη συμβολή εξειδικευμένων δασκάλων και προπονητών, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν καταλλήλως στο πλαίσιο του προγράμματος και έλαβαν πιστοποίηση γι’ αυτή την ειδίκευση.
Μαζί με τα θερμά μας συγχαρητήρια προς τους νέους, οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα, προς τους εκπαιδευτές και προς όλους εκείνους, οι οποίοι συνέβαλαν στην πρόοδο και την επιτυχή ολοκλήρωση της όλης προσπαθείας, προτρέπουμε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου να συνεχίσουν την καλή μαρτυρία τους, με συμμετοχή και σε άλλα Ευρωπαικά Προγράμματα με αντίστοιχη στόχευση και δράσεις, για να ωφεληθούν και άλλες κοινωνικές ομάδες. Χαιρόμαστε, γιατί, όπως πληροφορηθήκαμε, έχει ξεκινήσει ήδη πρόγραμμα για τη βελτίωση της ποιότητος ζωής ατόμων με τη νόσο Αλτσχάιμερ.”
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πατριάρχης, υπενθύμισε, με την ευκαιρία, ότι το 2023 ο Αθλητικός Σύλλογος Πέρα (Beyoğlu Spor Kulübü) συμπληρώνει εκατό χρόνια ζωής και δράσης.
“Δοξάζουμε τον Θεό για όσα εντυπωσιακά πέτυχε στον αθλητικό τομέα και στον πολιτισμό, που εν τέλει είναι αλληλένδετα και αδιαίρετα αγαθά. Συγχαίρουμε τον Αθλητικό Σύλλογο Πέρα γιατί διέσωσε τις παραδόσεις μας σε ένα περιπετειώδη αιώνα, με σθένος, με πολλή φαντασία, με όραμα και ιδανικά, με λάβαρο την ειρηνική συμβίωση και οδηγό το κοσμοπολίτικο πνεύμα σε μια πόλη-σταυροδόμι πολιτισμών, πάντοτε πρωτοπόρος σύλλογος της πολίτικης Ρωμιοσύνης. Ο Θεός να αναπαύη τις ψυχές όλων των μελών του Συλλόγου, τα οποία αναπαύονται στα προγονικά άγια χώματα και όπου γης. Είη η μνήμη αυτών αιωνία!”
Προηγουμένως, για το Πρόγραμμα και την επιτυχή υλοποίησή του μίλησαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εντιμ. κ. Ανδρέας Ρομπόπουλος, και η Ευγεν κ. Νιλουφέρ Μπιρτζάν, συντονίστρια του Προγράμματος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Εντιμ. Δήμαρχος Πέρα (Beyoğlu ) κ. Haydar Ali Yıldız.
Παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, και Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ξανθουπόλεως κ. Παΐσιος, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Ευγεν. κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, παράγοντες της Ομογένειας, και εκπρόσωποι αθλητικών σωματείων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αθλητικός Σύλλογος Πέρα, είναι ο μοναδικός φορέας που συμμετείχε στο Πρόγραμμα Spaut από την Τουρκία, και συνεργάστηκε για την υλοποίησή του με φορείς από την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Κύπρο, με στόχο να προσφέρει σε άτομα με αυτισμό τη δυνατότητα κοινωνικοποίησης και βελτίωσης των ικανοτήτων τους μέσω της επιτραπέζιας αντισφαίρισης.
φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο