Όλη η συμφωνία των Πατριαρχείων για το Κατάρ μετά τη συνάντηση των Αθηνών
Ποιες προϋποθέσεις τέθηκαν και τι αποφάσεις καλούνται να επικυρώσουν οι δύο Σύνοδοι Αναλυτικό ρεπορτάζ
Λουδάρος Ανδρέας
ΔΟΓΜΑ | ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ | Ένα βήμα πίσω καλείται να κάνει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων προκειμένου να αποφορτιστεί η κατάσταση και να ξεκινήσουν πλήρεις διαπραγματεύσεις με το Πατριαρχείο Αντιοχείας για το θέμα του Κατάρ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων dogma.gr.
Όπως είπαν στο «Δόγμα» καλά πληροφορημένες πηγές, το προαπαιτούμενο που τέθηκε από την πλευρά της Αντιόχειας κατά την συνάντηση των Αθηνών, ήταν η επιστροφή στην προ της κρίσεως κατάσταση ώστε οι συνομιλίες να ξεκινήσουν από μηδενική βάση χωρίς τετελεσμένα.
Αυτό επιτεύχθηκε με την συμφωνία της αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, να προτείνει στην Σύνοδο της να αλλάξει τον τίτλο του Αρχιεπισκόπου Κατάρων, σε επόμενη συνεδρίαση της.
Ταυτόχρονα το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θα πρέπει να δηλώσει πως δεν διεκδικεί περιοχές της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας.
Όπως είχε αποκαλύψει το «Δόγμα» από τις 6 Ιουνίου, η πλευρά της Αντιόχειας αναζητούσε κίνηση «καλής θέλησης» από τα Ιεροσόλυμα ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους πως δεν θα δεχθεί τετελεσμένα.
Είναι χαρακτηριστικό πως η συνάντηση των Αθηνών με την συμμετοχή του τότε ΥΦΥΠΕΞ κ. Κώστα Τσιάρα αλλά και εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου που κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με τις δυο αντιπροσωπείες, έγινε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Ο Πατριάρχης Αντιοχείας δεχόταν εισηγήσεις για «σκληρή» απάντηση στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ακόμη και για διακοπή εκκλησιαστικής κοινωνίας.
Πλέον εφόσον οι δυο Σύνοδοι επικυρώσουν την συμφωνία των αντιπροσωπειών τους, θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες ώστε πλέον να υπάρξει κοινά αποδεκτή απόφαση για το ποιος τελικά ελέγχει την περιοχή του Κατάρ.
Όπως πάντως σημείωσαν στο dogma.gr άνθρωποι οι οποίοι βρέθηκαν στην σύσκεψη, υπήρξε κλίμα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των αντιπροσωπειών ενώ διαπιστώθηκε και αμοιβαία βούληση να λυθεί το πρόβλημα.