Dogma

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 21ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 21ης ετήσιας γενικής συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) που πραγματοποιήθηκε στην Μόσχα.

Θεοδώρα Αβαγιανού

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 21ης ετήσιας γενικής συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) που πραγματοποιήθηκε στην Μόσχα.

Την Παρασκευή, συνεχίστηκαν οι εργασίες της συνέλευσης, με τις εισηγήσεις επί του κεντρικού θέματος: «Κοινοβουλευτική Δημοκρατία – Χριστιανισμός – Ορθοδοξία: αξίες και έννοιες».

Την επομένη, διεξήχθησαν εκλογές των οργάνων της Δ.Σ.Ο, ενώ έλαβε χώρα και η επίσημη τελετή υπογραφής κοινής διακήρυξης από τους Υπουργούς Πολιτισμού των κρατών-μελών της Δ.Σ.Ο. στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας στην Κόκκινη Πλατεία.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ:

Εμείς, οι υπογράφοντες την παρούσα Διακήρυξη, στο πλαίσιο της επετειακής συνόδου της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο), υπουργοί Πολιτισμού των χωρών, τα κοινοβούλια των οποίων συναπαρτίζουν την ΔΣΟ, απευθυνόμαστε σε κάθε πολίτη, σε κάθε ορθόδοξο χριστιανό, σε κάθε κοινοβουλευτικό ορθόδοξο κατά το θρήσκευμα και
Επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε τα παρακάτω:

– Οι διακηρυγμένοι στόχοι των ιδρυτικών κειμένων της Δ.Σ.Ο., των ετών 1994 και 1995, στην Αθήνα και Μόσχα, όπως μάλιστα αυτοί συμπληρώθηκαν με τις αποφάσεις των κατ έτος Γενικών Συνελεύσεων, παραμένουν πάντα επίκαιροι και συμβάλλουν καθοριστικά στην θρησκευτική αλληλοκατανόηση και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, στη συνεργασία των θρησκευτικών τους θεσμών καθώς και στη θρησκευτική τους ζωή εν γένει .

– Η λειτουργία της Δ.Σ.Ο., οι συνεργασίες τις οποίες σύνηψε με πολιτικούς – πολιτισμικούς χώρους διαφορετικών πολιτισμικών και θρησκευτικών

– πεποιθήσεων, καταδεικνύεται ουσιαστική και ωφέλιμη για τα διεθνή πολιτισμικά δεδομένα και υποστηρικτική της δημοκρατίας, της αλληλοκατανόησης και της προσέγγισης λαών και ανθρώπων από όλον τον κόσμο.

Δηλώνουμε ότι:

– Αναγνωρίζουμε την Ορθοδοξία ως σημαντική προϋπόθεση για την διασφάλιση της πολιτιστικής ταυτότητας των λαών μας.

– Εκτιμούμε ιδιαίτερα την ιστορική σημασία και το σύγχρονο έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, την θεωρούμε ότι αυτή αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, διατήρησης της ειρήνης και καταλλαγής στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Θεωρούμε ότι:

– Η διατήρηση του Ορθόδοξου Χριστιανικού πολιτισμού, η ανάδειξη των χριστιανικών αξιών εμπλουτίζει την πολιτισμική αυτογνωσία όλων των πολιτών του κόσμου.

– Η καταστροφή μνημείων και χώρων λατρείας των Ορθοδόξων Χριστιανών, καθώς και των άλλων θρησκευμάτων αποτελεί πράξη βαρβαρότητας.

Εκφράζουμε την πρόθεσή μας να συμβάλλουμε περαιτέρω στην διατήρηση και ανάδειξη των ιστορικών μνημείων του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας στις χώρες μας.

Διακηρύσσουμε, εν μέσω των συνθηκών της πολύπλευρης κρίσης που μαστίζει τους λαούς και τους κοινωνικούς θεσμούς, ότι:

– Επιδιώκουμε να συσπειρώσουμε τις δυνάμεις, οι οποίες συμβάλουν στην διατήρηση της ενότητας της Ευρώπης, βάσει των αρχών της ανεκτικότητας, του σεβασμού στη πολυμορφία, της αλληλεγγύης, της αφοσίωσης στις χριστιανικές αξίες και φρονήματα, οι οποίες αποτελούν ουσιαστικό παράγοντα συνύπαρξης των λαών μας.

– Εκφράζουμε αλληλεγγύη με τους λαούς και τις περιοχές του κόσμου, οι οποίες μαστίζονται από την φτώχεια, την πείνα και τις φυσικές καταστροφές, με τον κάθε άνθρωπο που διώκεται ή υποφέρει εξαιτίας των θρησκευτικών του φρονημάτων και πεποιθήσεων. Στηρίζουμε ιδιαίτερα τους χριστιανούς στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και καλούμε την διεθνή κοινότητα να προστατεύσει την ζωή και την περιουσία τους.