«Κάθε ημέρα, στις 7 το απόγευμα, τηλεφωνώ στην καθολική ενορία της Γάζας. Εξακόσιοι άνθρωποι ζουν εκεί και διηγούνται τα όσα βλέπουν: πρόκειται για πόλεμο», τόνισε αρχικά ο πάπας Φραγκίσκος.
Αναφερόμενος, πάντα, στην κατάσταση στην Μέση Ανατολή, ο ποντίφικας πρόσθεσε: «Στον πόλεμο υπάρχουν δύο αντιμαχόμενες πλευρές, όχι μία. Οι ανεύθυνοι είναι αυτοί οι δύο που πολεμούν. Και δεν υπάρχει μόνο ο στρατιωτικός πόλεμος, αλλά και ο ανταρτοπόλεμος, ας τον πούμε έτσι, της Χαμάς, ενός κινήματος που δεν αποτελείται από στρατό. Πρόκειται για κάτι το άσχημο».
«Ας δούμε την Ιστορία, όλοι οι πόλεμοι που ζήσαμε, τελειώνουν με μια συμφωνία”, ολοκλήρωσε ο Φραγκίσκος.
Ο πάπας Φραγκίσκος, σε συνέντευξή του στην ελβετική τηλεόραση, αναφέρθηκε στις εξελίξεις και στον ρώσο-ουκρανικό πόλεμο. Πιο αναλυτικά, ο ποντίφικας δήλωσε: «Θεωρώ ότι είναι ισχυρότερος εκείνος που αναγνωρίζει την κατάσταση, σκέφτεται τον λαό, έχει το θάρρος να “σηκώσει λευκή σημαία”, να διαπραγματευτεί. Σήμερα μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση, με τις ισχυρότερες διεθνείς δυνάμεις. Η λέξη διαπραγμάτευση είναι λέξη θάρρους».
Ερωτηθείς σχετικά με όσους, στην Ουκρανία, κάνουν αναφορά στο ενδεχόμενο «να υψωθεί λευκή σημαία», ο Φραγκίσκος πρόσθεσε: «Όταν βλέπεις (….) ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, πρέπει να έχεις το θάρρος να διαπραγματευθείς» Μπορεί να νιώθεις ντροπή,…« αλλά με πόσους άλλους νεκρούς θα λήξει όλο αυτό; Πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση εγκαίρως, αναζητώντας μια χώρα που να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής. Σήμερα, υπάρχουν πολλοί που θέλουν να μεσολαβήσουν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Τουρκία έχει αυτοπροταθεί, όπως και άλλες χώρες. Μην ντρέπεσθε να διαπραγματευθείτε, πριν η κατάσταση χειροτερέψει ακόμη περισσότερο».