Dogma

Πατριαρχικό Τρισάγιο στον τόπο αφίξεως των μεταναστών στην Μελβούρνη

 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τέλεσε, την Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024, Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ορθοδόξων μεταναστών, στην προκυμαία Station Pier, τόπο αφίξεως των μεταναστών στην Μελβούρνη,

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκε στην προκυμαία η Δήμαρχος του Port Phillip Ευγεν. κ. Heather Cunsolo.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρός του Εντιμ. κ. Χάρης Σταμούλης, μαζί με της Διευθύνουσα Σύμβουλο κ.Sarah Craig και τους συνεργάτες του. Στη συνέχεια ξεναγήθηκε στους χώρους του και θαύμασε τις συλλογές του Μουσείου, που στεγάζεται στο κτήριο του πρώην Βασιλικού Νομισματοκοπείου.

Το μεσημέρι ο Παναγιώτατος ευλόγησε την τράπεζα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος του Μουσείου, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ιστορία της δημιουργίας του Μουσείου.

Στην αντιφώνησή του, ο Παναγιώτατος δήλωσε εντυπωσιασμένος από το Μουσείο και επισήμανε, μεταξύ άλλων:

“Την διαχρονίαν και την ιστορικήν συνέχειαν του Γένους μας διηγείται το Ελληνικόν Μουσείον Μελβούρνης, το οποίον εδημιουργήθη χάρις εις την αγάπην, την φιλοπατρίαν και την οικονομικήν αρωγήν του μακαριστού Σπυρίδωνος Σταμούλη, του μεγάλου αυτού ευπατρίδου, επιχειρηματίου και φιλανθρώπου, ο οποίος έφθασεν εις την Αυστραλίαν μόλις δωδεκαετής το 1950 και εμεγαλούργησε και εγένετο σπουδαίος, αλλά ποτέ δεν ελησμόνησε την πατρίδα και τας προγονικάς παραδόσεις και παρέμεινε ταπεινός και αφωσιω-μένος εις την γενέτειράν του.
Ως διαχρονική, λοιπόν, ευχαριστήριος αντιπελάργησις εις την μητέρα Πατρίδα, αλλά και ως αντίδωρον ευχαριστίας εις την νέαν Πατρίδα, το έτος 2007 ανιδρύθη το Ελληνικόν Μουσείον της Μελβούρνης, με την γενναίαν χορηγίαν του Σπυρίδωνος Σταμούλη εις μνήμην της προώρως θανούσης θυγατρός αυτού Ναυσικάς, διά να στεγάση ένα μικρόν και μόνον τμήμα του τεραστίου ελληνικού πολιτισμού. Δεόμεθα την στιγμήν αυτήν υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως των ψυχών αυτών, πατρός και θυγατρός, και εκφράζομεν την βαθυτάτην ευγνωμοσύνην μας διά την ανεκτίμητον αυτήν προσφοράν των εις την Ομογένειαν της Αυστραλίας.
Αναμφιλέκτως, η ύπαρξις ενός Μουσείου του Ελληνισμού εις την αλλοδαπήν και μάλιστα τόσον υψηλού επιπέδου ως το Ελληνικόν Μουσείον της Μελβούρνης, αποτελεί πόλον έλξεως και συσπειρώσεως διά την ενταύθα Ομογένειαν, καθώς αι δράσεις του δεν περιορίζονται απλώς εις την μόνιμον έκθεσιν αντικειμένων. Πρόκειται περί ενός πολυθεματικού και πολυεπιπέδου πολιτισμικού ιδρύματος, εν τη ευρεία εννοία, με σκοπόν την διατήρησιν, καλλιέργειαν και διάδοσιν του ελληνικού πολιτισμού και του πνεύματος εις τους Ομογενείς και όχι μόνον, μέσω μιάς πολυπλεύρου προσεγγίσεως της τέχνης, της ιστορίας και των λοιπών επιτευγμάτων της ανθρωπίνης διανοίας.” [Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της Πατριαρχικής Ομιλίας]

 

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου