Πέμπτη μέρα ομηρίας των Μητροπολιτών χωρίς καμία αξιόπιστη εξέλιξη
Αγωνία στην Συρία – Προσευχές από τους Συρο-Ιακωβίτες για την απελευθέρωση – Ποιος ο ρόλος Ελλάδας και Τουρκίας – Ο «πόλεμος» νεύρων στους εμπλεκόμενους από την παραπληροφόρηση
Λουδάρος Ανδρέας
Με την αγωνία να έχει κορυφωθεί, σε βαθμό απελπιστικό οι Χριστιανοί της Συρίας προσπαθούν να μάθουν έστω και το παραμικρό νέο για την κατάσταση των δυο ομήρων Επισκόπων του Χαλεπίου.
Σήμερα είναι η πέμπτη ημέρα από την απαγωγή και κανείς από τους εμπλεκόμενους εκκλησιαστικούς φορείς (Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο και Συρο-Ιακωβίτικη Εκκλησία) δεν έχει κατορθώσει να επικοινωνήσει απευθείας με τους απαγωγείς.
Το χειρότερο όλων είναι ο «πόλεμος» νεύρων που δέχονται όλοι οι εμπλεκόμενοι, από συνεχείς διαρροές ψευδών ειδήσεων, σχετικές με τον τόπο όπου κρατούνται, το αν έχουν απελευθερωθεί ή όχι και άλλα παρόμοια, που παρά το γεγονός ότι διαψεύδονται απ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές εξακολουθούν να κυκλοφορούν.
ΠΕΝΤΕ ΜΕΡΕΣ ΑΓΩΝΙΑΣ
Στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ. Ο Πατριάρχης Ιωάννης έχει καταπονηθεί από την πίεση των γεγονότων κάτι το οποίο ήταν έκδηλο χθες κατά την συνάντηση του με τον Συρο-Ιακωβίτη Πατριάρχη στην πρώτη μετά το γεγονός δημόσια εμφάνιση του.
Τόσο στη Συρία όσο και αλλού υπάρχουν φωνές που ζητούν να ανέβουν οι τόνοι ώστε μέσω της δημοσιότητας να πιεστούν οι καταστάσεις.
Ωστόσο το γεγονός πως δεν υπάρχει απευθείας επαφή των απαγωγέων με το Πατριαρχείο, δυσχεραίνει το εγχείρημα. Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται και οι συνεργάτες του Συρο-Ιακωβίτη Μητροπολίτη.
Σήμερα είχε προγραμματιστεί να γίνει δέηση στον τάφο ενός Αγίου, με τη συμμετοχή όλων των επισκόπων της Συρο-Ιακωβίτικης Εκκλησίας για την απελευθέρωση του Ιωάννη Αβραάμ. Και εκείνοι εξακολουθούν να μην έχουν απευθείας επαφή με τους απαγωγείς.
Η ΕΛΛΑΔΑ
Για την ελληνική κυβέρνηση το θέμα της απαγωγής θεωρείται μείζονος σημασίας. Στο Υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει συνεχής ροή πληροφοριών.
Μέσω του ΥΠ.ΕΞ ενημερώνονται τόσο ο Πρωθυπουργός που έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και η Εκκλησίας της Ελλάδος και το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη.
Σήμερα στην Αθήνα έγινε ειδική σύσκεψη υπό τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Από την πρώτη στιγμή, το Οικουμενικό Πατριαρχείο με προσωπικές ενέργειες του κ. Βαρθολομαίου ενεργοποιήθηκε και επικοινώνησε με την Κυβέρνηση της Τουρκίας.
Αντίστοιχες ενέργειες έγιναν και από τους Συρο-Ιακωβίτες που διατηρούν επαφές στην χώρα αλλά φυσικά και από τους Ελληνορθοδόξους.
Η Τουρκία εκτός της γεωγραφικής της θέσης έχει σημαντική συμμετοχή στην υπόθεση για τον βασικό λόγο ότι διατηρεί και εκείνη «κανάλια» επικοινωνίας με την συριακή αντιπολίτευση η οποία σε μεγάλο βαθμό ελέγχει την περιοχή όπου θεωρείται πως βρίσκονται οι απαχθέντες.
Βέβαια πρέπει να τονισθεί πως η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται από τις πιο ασταθείς και «καυτές» ζώνες στην ευρύτερη Μεσόγειο. Το κυριότερο χαρακτηριστικό της είναι πως δεν υπάρχει μια, αλλά πολλές ετερόκλητες ομάδες ενόπλων που δρουν εκει. Ακόμη και η ίδια η αντιπολίτευση δεν εκφράζεται ενιαία.
ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ;
Χθες πηγές και από τα δυο Πατριαρχεία στην Συρία έλεγαν πως η πληροφόρηση που είχαν ήθελε τους δύο Επισκόπους ζωντανούς.
Σήμερα δεν έχουν κατορθώσει να έχουν κάτι νεότερο.
Άνθρωποι που παρακολουθούν την υπόθεση αλλά λόγω της ειδικής φύσεως της δεν έδωσαν λεπτομέρειες είπαν στο ΔΟΓΜΑ πως δεν τίθεται θέμα για τη ζωή τους.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια εξαιρετικά ευαίσθητη υπόθεση με απίστευτα πολύπλοκες παραμέτρους.
Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΔΟΓΜΑ, παρακολουθεί στενά την υπόθεση δημοσιοποιώντας μόνο απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής προέχει.