Dogma

Ρώμη: Στο φως το «χαμένο θέατρο» του Νέρωνα

Σύμφωνα με την επικεφαλής αρχαιολόγο της ανασκαφής, Μαρτσία Ντι Μέντο, μέχρι σήμερα είχαν βρεθεί μόλις επτά γυάλινα δισκοπότηρα της εποχής – ενώ τώρα εντοπίστηκαν άλλα επτά στη συγκεκριμένη περιοχή. 

Tα ερείπια του Θεάτρου του Νέρωνα, ενός χώρου με αναφορές στα αρχαία ρωμαϊκά κείμενα, αλλά χαμένου έως σήμερα, ανακαλύφθηκε κάτω από τον κήπο ενός ιστορικού κτηρίου -που θα γίνει ξενοδοχείο- λίγα βήματα από το Βατικανό. 

Οι αρχαιολόγοι πραγματοποιούν ανασκαφές στον περιφραγμένο κήπο του Παλάτσο ντελά Ρόβερε (Palazzo della Rovere) από το 2020 στο πλαίσιο ανακαίνισης του γεμάτου με νωπογραφίες αναγεννησιακού κτιρίου.

Το Palazzo, το οποίο καταλαμβάνει ένα οικοδομικό τετράγωνο κατά μήκος της «Via della Conciliazione» που οδηγεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, αποτελεί έδρα παλαιού τάγματος ιπποτών του Βατικανού, το οποίο ενοικιάζει τον χώρο σε ένα ξενοδοχείο με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τους Χριστιανούς στους Αγίους Τόπους.

Ο γενικός κυβερνήτς του Τάγματος του Παναγίου Τάφου της Ιερουσαλήμ, Λεονάρντο Βισκόντι ντιΜοντρόνε, ανακοίνωσε την ανακάλυψη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, γνωστοποιώντας πως το ξενοδοχείο που θα ενοικιάσει το κτήριο είναι το Four Seasons.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το ξενοδοχείο αναμένεται να ανοίξει λίγο πριν το ιωβηλαίο του Βατικανού το 2025, οπότε και εκτιμάται πως θα επισκεφτούν την Αιώνια Πόλη περί τα 30 εκατομμύρια επισκέπτες και πιστοί.

Μεταξύ των ευρημάτων στον αρχαιολογικό αυτό χώρο περιλαμβάνονται γυάλινα κύπελλα και κεραμικά.

Σύμφωνα με την επικεφαλής αρχαιολόγο της ανασκαφής, Μαρτσία Ντι Μέντο, μέχρι σήμερα είχαν βρεθεί μόλις επτά γυάλινα δισκοπότηρα της εποχής – ενώ τώρα εντοπίστηκαν άλλα επτά στη συγκεκριμένη περιοχή.

Επιπλέον, οι αρχαιολόγοι βρήκαν μαρμάρινες στήλες και γύψο διακοσμημένο με φύλλα χρυσού, που τους οδηγεί στο συμπέρασμα πως το θέατρο του Νέρωνα που αναφέρει σε κείμενά του ο Ρωμαίος συγγραφέας και φιλόσοφος, Γάιος Πλίνιος Σεκούνδος -γνωστός ως Πλίνιος ο Πρεσβύτερος-, πράγματι τοποθετείτο στη συγκεκριμένη περιοχή, λίγα μέτρα από τον ποταμό Τίβερη.

Όπως διευκρινίζουν οι αρμόδιοι, οι αρχαιότητες που μπορούν να αποσπασθούν, θα εκτεθούν σε μουσείο, ενώ τα ερείπια του θεάτρου θα καλυφθούν ξανά μετά το πέρας της αρχαιολογικής έρευνας.

Αρχαιολόγοι και αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν ως «εξαιρετικά» τα ευρήματα καθώς προσφέρουν μια σπάνια ματιά σε μια ελάχιστα γνωστή περίοδο της ρωμαϊκής ιστορίας έως τον 15ο αιώνα.

Πηγή: Guardian