Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»
Mε έντονο παρασκήνιο, αλλά χωρίς ακρότητες, συνεχίζεται ο προεκλογικός αγώνας των υποψηφίων για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου.
Παρά τους αρχικούς φόβους ότι οι Ρώσοι θα παίξουν ρόλο στη διαδικασία, το σύνολο των υποψηφίων έχει επιλέξει να μην επιτρέψει παιχνίδια σε βάρος της Εκκλησίας. Ο αποκλεισμός των αλλοδαπών από τους εκλογικούς καταλόγους και η αναγνώριση του ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχουν φέρει ηρεμία και όλα δείχνουν ότι στις 18 Δεκεμβρίου οι εκλογές θα γίνουν χωρίς εντάσεις.
Προς το παρόν, οι μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος, Ταμασσού Ησαΐας και ένας εκ των Πάφου Γεώργιο και Κωνσταντίας Βασίλειο θα είναι στο τριπρόσωπο, από το οποίο θα εκλεγεί ο νέος αρχιεπίσκοπος.
Παρά το ενδιαφέρον που έχουν δείξει για τις εκλογές, Ρωσία, Ελλάδα, ΗΠΑ και βεβαίως το Φανάρι, η κυβέρνηση της Κύπρου δεν φαίνεται να εμπλέκεται στις εκλογές, αφού θέλει να έχει καλές σχέσεις με όλους σε μια ευαίσθητη περίοδο για το νησί.
Το τελευταίο διάστημα ο μητροπολίτης Ταμασσού έχει αναπτύξει καλές σχέσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος και τον προσκάλεσε στο Φανάρι με την ευκαιρία της θρονικής εορτής του Αγίου Ανδρέου.
Μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ.Βαρθολομαίο, ανέφερε ότι «με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και με τα θεολογικά δεδομένα, δεν μπορούσαμε παρά να στηρίξουμε τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη».
Μάλιστα, διαβεβαίωσε τον κ.Βαρθολομαίο «για την αγάπη και τη στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τόσο από την Μητρόπολη Ταμασσού όσο και από ολόκληρη την Κύπρο και ακολούθως συμμετείχαμε στο Ιερό Συλλείτουργό και στη χειροτονία του νέου Διακόνου Βαρθολομαίου».
«Αναχωρούμε παίρνοντας τις ευχές του Παναγιωτάτου, ο οποίος στέλνει σε όλη την Ιερά Σύνοδο και στον τοποτηρητή τις ευχές του και την αγάπη του για τον κόσμο της Κύπρου και προσεύχεται για μας. Ήταν μια συγκινητική πραγματικά επίσκεψη η οποία θα μείνει χαραγμένη στην καρδιά μας εις αιώνας αιώνων», ανέφερε ο Μητροπολίτης Ταμασσού.
Σε ερώτηση εάν η συμμετοχή του στο συλλείτουργο, όπου συμμετείχε και εκπρόσωπος της ουκρανικής εκκλησίας, σημαίνει στήριξη στην ουκρανική εκκλησία, ο Μητροπολίτης Ταμασσού είπε ότι «είναι η συνέχιση της στήριξής μας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο».
Όπως σημείωσε, «με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και με τα θεολογικά δεδομένα, δεν μπορούσαμε παρά να στηρίξουμε τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχου».
Και σήμερα, πρόσθεσε, «με το Ιερό τούτον συλλείτουργο ήταν και η επισφράγιση αυτής της εξέλιξης, η οποία βεβαίως στήριξη και αγάπη πηγαίνει πίσω από τη δεκαετία του 1990 που είχαμε ξεκινήσει τις επισκέψεις μας εδώ στο Φανάρι και τη στήριξή μας προς τον Παναγιώτατο. Σήμερα, όμως, είναι μια ιδιαίτερη και συμβολική μέρα όπου επισφραγίζονται και ανανεώνονται και αναγεννιούνται και οι προσωπικές και εκκλησιαστικές μας σχέσεις και αυξάνεται η στήριξή μας στον Οικουμενικό Θρόνο και τα δίκαια αυτά προνόμια».
Καλές σχέσεις με τον κ.Βαρθολομαίο έχουν όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι, οι οποίοι δεν θέλουν «ταμπέλες». Το μόνο αγκάθι που φαίνεται να απασχολεί τους υποψήφιους είναι ο ρόλος που θα πρέπει να παίζει στην εκλογική διαδικασία η ψήφος του λαού. Ο Λεμεσού Αθανάσιος έχει δηλώσει πως η Ιερά Σύνοδος δεν θα πρέπει να αγνοήσει τον αριθμό των ψήφων που θα λάβει κάθε υποψήφιος.
Προς το παρόν αυτό δεν αναμένεται να ληφθεί υπόψη, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες από το νησί, με την εκλογή του νέου αρχιεπισκόπου θα ανοίξει ο διάλογος για την αλλαγή του Καταστατικού Χάρτη για την απευθείας εκλογή από το λαό.
Αν και μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να πολιτικοποιήσει τις εκλογές της Εκκλησίας ,υπέρ της αλλαγής τάσσεται η πλειονότητα των μελών της Ιεράς Συνόδου.
Μέχρι τότε, το βάρος της εκλογής θα πέσει αρχικά στις ενορίες, με τους εκλογικούς καταλόγους να έχουν οριστικοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή των αλλοδαπών, αλλά και όσων πιστών δεν θέλουν να συμμετέχουν στη διαδικασία, ο αριθμός των οποίων είναι υπολογίσιμος. Η αποχή είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει τη Σύνοδο, καθώς εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη, όπως συμβαίνει άλλωστε και στις εθνικές εκλογές.