Στη Βηρυτό ο Έλληνας ΥΦΥΠ.ΕΞ Κ. Τσιάρας για την απελευθέρωση των Μητροπολιτών
Από χθες συναντάται με τους εμπλεκόμενους – Ποια η σχέση της Αλ Καϊντα – Και οι Ιμάμηδες της Συρίας καταδικάζουν την απαγωγή
Λουδάρος Ανδρέας
Στην πρωτεύουσα του Λιβάνου βρίσκεται από χθες το βράδυ ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας ως απεσταλμένος της ελληνικής κυβέρνησης στην περιοχή, για να ενημερωθεί άμεσα για τις τελευταίες εξελίξεις.
Η παρουσία του Έλληνα υφυπουργού στη Βηρυτό έρχεται να τονίσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την υπόθεση της απαγωγής. Από χθες το βράδυ ο κ. Τσιάρας έχει επαφές με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ενώ το ζητούμενο είναι βρεθεί ασφαλής δίαυλος επικοινωνίας με τους απαγωγείς που μέχρι στιγμής δεν έχουν δημοσιοποιήσει ούτε την ταυτότητα ούτε και τα αιτήματα τους.
Μέχρι στιγμής πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί από διάφορες πηγές θέλουν τους δύο Μητροπολίτες να είναι ζωντανοί. Για την ακρίβεια δεν υπάρχει καμία περί του αντιθέτου πληροφορία.
Στη Βηρυτό βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες, τόσο ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης όσο και ο Συρο-Ιακωβίτης που συνεχώς κάνουν εκκλήσεις στην διεθνή κοινή γνώμη για την άσκηση πιέσεων ώστε να απελευθερωθούν οι Ιεράρχες.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΑΓΩΓΕΙΣ;
Κανείς αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το ποιοι είναι οι απαγωγείς και σε τι στοχεύουν με αυτή τους την πράξη.
Πληροφορίες για λύτρα δεν έχουν διαρρεύσει όπως αντίστοιχα και για άλλα αιτήματα. Το μόνο βέβαιο είναι πως ακόμη και σήμερα έξι ημέρες μετά το γεγονός, δεν έχει υπάρξει επικοινωνία με κανένα από το δύο Πατριαρχεία.
Αυτό που συζητιέται έντονα τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει να κάνει με την δράση μιας εξτρεμιστικής ομάδας, στην οποία ορισμένοι «χρεώνουν» την απαγωγή.
Πρόκειται για την οργάνωση «Αλ Νούστρα» που ξεκίνησε ως παρακλάδι του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» των αντικαθεστωτικών δηλαδή, αλλά στην πορεία αυτονομήθηκε δημιουργώντας δεσμούς με την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Καϊντα.
Πρόκειται για ιδιαίτερα σκληρούς και ακραίους μουσουλμάνους, μαχητές τους Ισλάμ, όπως αυτοπροσδιορίζονται. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Τσετσένοι και Αλγερινοί ενώ υπάρχουν και αρκετοί από την Υεμένη.
Ενδεικτικό των πεποιθήσεων αυτής της ομάδας είναι το γεγονός πως είναι αφιερωμένη στον Νουρεντίν Ζενγκί έναν εμίρης της Συρίας επί Αυτοκρατορίας των Σελτζούκων από το 1146 έως το 1174.
Ο Ζενγκί ήταν ορκισμένος εχθρός των Σταυροφόρων.
Κάποια δημοσιεύματα που θεωρούν δεδομένη την εμπλοκή της συγκεκριμένης ομάδας στην υπόθεση, κάνουν λόγο για αίτημα απελευθέρωσης συντρόφων τους από το καθεστώς Ασαντ σε αντάλλαγμα με την ζωή των Επισκόπων. Πρέπει όμως να τονιστεί πως καμία τέτοια πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.
Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Δόγμα», που από την πρώτη στιγμή επικοινωνεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, από τους μεν εκπροσώπους των Πατριαρχείων έχει την πληροφορία πως δεν υπάρχει επικοινωνία με τους απαγωγείς, από δε τους αρμόδιους διπλωματικούς παράγοντες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία ότι μέχρι ώρας δεν υπάρχει αξιόπιστη ενημέρωση.
Ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός της ιδιαιτερότητας αυτής της υπόθεσης, η οποία συνδέεται άμεσα και με την ροή των πληροφοριών που διαρρέονται απ όλες τις πλευρές.
ΚΑΙ ΟΙ ΙΜΑΜΗΔΕΣ ΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
Όπως μεταδίδει το συριακό πρακτορείο ειδήσεων «ΣΑΝΑ» χθες Παρασκευή στα κηρύγματα τους στην καθιερωμένη προσευχή των Μουσουλμάνων, οι Ιμάμηδες σε πολλά τεμένη της Συρίας καταδίκασαν την απαγωγή συνδέοντας την με την προσπάθεια ορισμένων κύκλων, συμπεριλαμβανομένης της Αλ Καϊντα, για την δημιουργία κλίματος έντασης μεταξύ των δυο κοινοτήτων, χριστιανών και μουσουλμάνων.
Μάλιστα ορισμένοι θεωρούν πως και η καταστροφή του μιναρέ σε ένα από τα ιστορικότερα τεμένη του Χαλεπίου συνδέεται με την γενικότερη αυτή προσπάθεια.