Dogma

Σύναξη των Επισκόπων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Σύναξη και Αποφάσεις των Επισκόπων της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Πραγματοποιήθηκε την 22α και 23η Νοεμβρίου ε.ε., στο Σύδνεϋ, η 11η Σύναξη των Επισκόπων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου.

Κατ’ αυτήν, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος μετέφερε τις θερμές ευχές και ευλογίες της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στους Θεοφιλεστάτους αγίους Αρχιερείς και τους ενημέρωσε για τρέχοντα θέματα και πρωτοβουλίες της τοπικής Εκκλησίας. Κατόπιν, μελετήθηκαν όλα τα θέματα της ημερησίας διατάξεως και ανακοινώνονται προς τον ευαγή κλήρο και τον φιλόχριστο λαό της Αυστραλίας τα εξής:

α. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι κληρικοί παρίστανται στα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου μας, αποφασίστηκε ομοφώνως να πραγματοποιηθεί παναυστραλιανή Ιερατική Σύναξη, την 18η Ιανουαρίου 2022, παραμονή της εορτής του Αγίου Μακαρίου, στο Σύδνεϋ και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Ιερού Ναού Αγίων Πάντων Belmore.

Η Ιερατική αυτή Σύναξη θα δώσει την ευκαιρία σε όλους τους ιερείς να γνωριστούν μεταξύ τους και να θέσουν ζητήματα ιερατικής και διοικητικής φύσεως, με σκοπό την επίλυση και διευθέτησή τους. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους ομιλητές της Ιερατικής Συνάξεως, καθώς και πρακτικές οδηγίες για τη διαμονή τους θα ανακοινωθούν σύντομα προς τους ιερείς μας.

β. Η σύγκληση της Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως προγραμματίζεται για τον Μάϊο του 2022, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν αρθεί οι περιορισμοί της πανδημίας και θα έχουν ανοίξει τα σύνορα της Δυτικής Αυστραλίας, της Κουισλάνδης και της Βορείου Επικρατείας, ούτως ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι των ενοριών των περιοχών αυτών.

γ. Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα του Συντάγματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής (1959), των μετέπειτα εγκεκριμένων κανονισμών από τις Κληρικολαϊκές Συνελεύσεις και της Μητρός Εκκλησίας και της συγχρόνου Πολιτειακής νομοθεσίας, ορίστηκαν τα μέλη των Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων ως εξής:

1. Πρωτοβάθμιο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο Περιφερείας Σύδνεϋ:
Πρόεδρος: Θεοφιλ. Επίσκοπος Μαγνησίας κ. Χριστόδουλος.
Τακτικά Μέλη: Πρωτοσύγκελλος πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Κρικέλης και αιδεσιμ. Πρεσβύτερος κ. Τιμόθεος Κλιντσάρης.
Αναπληρωματικά μέλη: πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Αμφιλόχιος Παπαντωνίου και αιδεσιμ. Πρεσβύτερος κ. Σταύρος Ιβανός.

2. Πρωτοβάθμιο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο Περιφερείας Μελβούρνης:
Πρόεδρος: Θεοφιλ. Επίσκοπος Σωζοπόλεως κ. Κυριακός.
Τακτικά Μέλη: αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτεροι κ. Ηλίας Κεντρωτής και κ. Δημήτριος Κατρινέι.
Αναπληρωματικά μέλη: αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Χρήστος Δημολιάνης και αιδεσιμ. Πρεσβύτερος κ. Γεώργιος Αδαμάκης.

3. Πρωτοβάθμιο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο Περιφερείας Αδελαΐδος:
Πρόεδρος: Θεοφιλ. Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός.
Τακτικά Μέλη: αιδεσιμ. Πρεσβύτεροι κ. Νικόλαος Παύλου και κ. Χρήστος Τσορακλίδης.
Αναπληρωματικά μέλη: αιδεσιμ. Πρεσβύτεροι κ. Παναγιώτης Φωτάκης και κ. Παναγιώτης Κουβούσης.

4. Πρωτοβάθμιο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο Περιφερείας Βρισβάνης:
Πρόεδρος: Θεοφιλ. Επίσκοπος Μελόης κ. Αιμιλιανός.
Τακτικά Μέλη: αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Δημήτριος Τσάκας και αιδεσιμ. Πρεσβύτερος κ. Νικόλαος Μπράουν.
Αναπληρωματικά μέλη: αιδεσιμ. Πρεσβύτεροι κ. Ρωμανός Στεργίου και κ. Σταύρος Καρβελλάς.

5. Πρωτοβάθμιο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο Περιφερείας Πέρθης:
Πρόεδρος: Θεοφιλ. Επίσκοπος Κυανέων κ. Ελπίδιος.
Τακτικά Μέλη: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου κ. Εμμανουήλ Σταματίου και αιδεσιμ. Πρεσβύτερος κ. Ευάγγελος Μπατάλης.
Αναπληρωματικά μέλη: αιδεσιμ. Πρεσβύτεροι κ. Ιωάννης Αθανασίου και κ. Ελευθέριος Γεροβασίλης.

6. Πρωτοβάθμιο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο Περιφερείας Νόρθ Κόουτ:
Πρόεδρος: Θεοφιλ. Επίσκοπος Κερασούντος κ. Ευμένιος.
Τακτικά Μέλη: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου κ. Σπυρίδων Μπόνιας και αιδεσιμ. Πρεσβύτερος κ. Χαράλαμπος Βέζος.
Αναπληρωματικά μέλη: αιδεσιμ. Πρεσβύτεροι κ. Βασίλειος Κουρτέσης και κ. Δημοσθένης Νικολάου.

7. Πρωτοβάθμιο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο Περιφερείας Καμπέρας:
Πρόεδρος: Θεοφιλ. Επίσκοπος Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος.
Τακτικά Μέλη: αιδεσιμ. Πρεσβύτεροι κ. Πέτρος Κηπουρός και κ. Δημήτριος Κάτσης.
Αναπληρωματικά μέλη: αισεσιμ. Πρεσβύτεροι κ. Παναγιώτης Νικολάου και κ. Κυριάκος Κυριακού.
Δευτεροβάθμιο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας: Πρόεδρος: Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος.
Τακτικά μέλη: Θεοφιλ. Επίσκοποι Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Ευσέβιος Παντανασσιώτης και αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Άγγελος Αλιφιεράκης.

δ. Στα κανονικά όρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας δραστηριοποιούνται Ουκρανικές Κοινότητες, οι οποίες μέχρι πρότινος υπήγοντο στο λεγόμενο «Πατριαρχείο Κιέβου». Μετά την κατάργηση του «Πατριαρχείου Κιέβου» και την χορήγηση Αυτοκεφαλίας υπό της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως στην Ουκρανία, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας μελετά τα υπάρχοντα δεδομένα και τις προϋποθέσεις για την ένταξη των κοινοτήτων αυτών στην κανονικότητα. Προσπάθειες γίνονται από τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας και τους κατά τόπους θεοφιλεστάτους Αρχιεπισκοπικούς Επιτρόπους, οι οποίες όμως δεν έχουν ευοδωθεί προς το παρόν.

Για την αντιμετώπιση του εκκλησιαστικού αυτού ζητήματος ορίστηκε Επιτροπή απαρτιζομένη από: τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής, πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Χριστοφόρο Κρικέλη, τον αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο κ. Γεράσιμο Κούτσουρα και τον Ιερολ. Αρχιδιάκονο κ. Αθηναγόρα Καρακωνσταντάκη.

Ο π. Σάββας Μπιζάνιας, ο οποίος, ως μη ώφελε, αναλαμβάνει αυθαίρετες πρωτοβουλίες, επικοινωνώντας με κάποιες Ουκρανικές Κοινότητες εν Αυστραλία, λειτουργεί αντικανονικώς εφόσον δεν έχει τέτοια εξουσιοδότηση προς τούτο ούτε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ούτε από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας και τον Μητροπολίτη Επιφάνιο, ούτε φυσικά από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Οι κοινότητες που ενδιαφέρονται για ένταξή τους στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας θα πρέπει να επικοινωνήσουν απευθείας με την ίδια την Ιερά Αρχιεπισκοπή.

ε. Συνεστήθη επιτροπή αξιοποιήσεως της εκκλησιαστικής περιουσίας, από ειδικούς και εμπείρους τεχνοκράτες και στελέχη της Εκκλησίας, η οποία θα κληθεί πρωτίστως να καταγράψει την περιουσία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας σε εθνικό επίπεδο και κατόπιν να καταθέσει προτάσεις για την περαιτέρω αξιοποίησή της. Βασικός όρος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου μας για οποιαδήποτε ενέργεια της εν λόγω Επιτροπής είναι ότι «δεν πωλείται και δεν εκποιείται τίποτε από όσα παρελάβαμε εκ των προγενεστέρων».

στ. Ο Σεβασμιώτατος και τα μέλη της Ιεράς Συνάξεως εύχονται σε όλο το πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας να εορτάσουν την επικείμενη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων με ενότητα και αγάπη και να έχουν τη χάρη και την ευλογία του θεοδέγμονος σπηλαίου.