Dogma

Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο

Σύμφωνα με τα ευρήματα, στην πρόθεση ψήφου ο Λεμεσού συγκεντρώνει το 23%, ο Πάφου το 14%, ο Ταμασσού 14% και ακολουθεί ο Κωνσταντίας 9%. Ακολουθούν οι Μόρφου με 6%, Κυρηνείας με 2,2% ενώ οι

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας», που κυκλοφορεί πανελλαδικά κάθε Πέμπτη.

Όσο πλησιάζουμε προς την ημερομηνία των εκλογών για την αρχιεπισκοπή Κύπρου τόσο αρχίζει να ξεκαθαρίζει η κατάσταση ως προς τους πιθανούς διαδόχους του μακαριστού Χρυσόστομου. Στην τελευταία δημοσκόπηση, με έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, προηγείται καθαρά ο μητροπολίτης Λεμεσού κ.Αθανάσιος, ενώ για πρώτη φορά ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος είναι στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων, μαζί με τον Ταμασσού Ησαΐα.

Η δημοσκόπηση έγινε για λογαριασμό του Alpha Κύπρου, από τις 14-18 Νοεμβρίου με δείγμα 1004 τηλεφωνικών συνεντεύξεων, με άτομα ηλικίας 18 χρόνων και άνω, που έχουν δικαίωμα ψήφου. Το ποσοστό ανταπόκρισης ανήλθε στο 36,71% και το στατιστικό λάθος είναι +-3%.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, στην πρόθεση ψήφου ο Λεμεσού συγκεντρώνει το 23%, ο Πάφου το 14%, ο Ταμασσού 14% και ακολουθεί ο Κωνσταντίας 9%. Ακολουθούν οι Μόρφου με 6%, Κυρηνείας με 2,2% ενώ οι αναποφάσιστοι είναι 29%.

Όπως προκύπτει, σημαντικό ρόλο στις εκλογές θα παίξει η αποχή, καθώς στην ερώτηση «θα πάτε να ψηφίσετε στις αρχιεπισκοπικές εκλογές;», 34% των ερωτηθέντων απάντησε ότι σίγουρα θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, 18% ότι μάλλον θα το ασκήσει, ενώ 33% απάντησαν πως σίγουρα δεν θα ψηφίσουν και 9% ότι μάλλον δεν θα ψηφίσουν. Το 6% των ερωτηθέντων απάντησαν δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.

Τα δυνατά χαρτιά των υποψηφίων

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις στις ηλικίες 40-49 (30%), και 50-59 (27%). Στις επαρχίες Λεμεσού (51 %) και Λάρνακας (20%) προηγείται στις προτιμήσεις των πιστών.

Συμπάθειες έχει και στα πολιτικά κόμματα: ΔΗΠΑ 30%, ΔΗΚΟ 27%, ΔΗΣΥ,28%, ΑΚΕΛ 22%, και ΕΛΑΜ 21%.

Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος

Το δυνατό του σημείο είναι οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, αφού 23% είναι πάνω από 70 ετών και 18% από 60-69. Αντλεί 50% της υποστήριξης του από την Πάφο και 13% από τη Λευκωσία, ενώ 34% των υποστηρικτών του είναι ψηφοφόροι της ΕΔΕΚ, 22% του ΔΗΚΟ, 17% του ΔΗΣΥ και 13% του ΕΛΑΜ.

Μητροπολίτης Ταμασσού Ησαΐας

Στις ηλικίες 50-59% παίρνει 17% και στις ηλικίες 40-49 16%. Η πιο δυνατή του Επαρχία είναι η Λευκωσία με ποσοστό 26% και ακολουθεί η Αμμόχωστος με 10%. Οι περισσότεροι υποστηρικτές του είναι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ σε ποσοστό 24%, της ΕΔΕΚ σε ποσοστό 23%, του ΔΗΚΟ 15%, της ΔΗΠΑ 14% και του ΔΗΣΥ 10%.

Αυτή η δημοσκόπηση φαίνεται να ευνοεί περισσότερο τον μητροπολίτη Πάφου, ο οποίος στις προηγούμενες δεν έμπαινε καν στο τριπρόσωπο. Αντίθετα, ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, από τρίτος, έχει περάσει στις τελευταίες θέσεις.

Παρά τις δημοσκοπήσεις όμως, όλα είναι στον αέρα, καθώς τα επιτελεία των υποψήφιων διαπιστώνουν ότι η αποχή θα είναι μεγάλη. Παράλληλα, εκτιμούν πως μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου που θα γίνουν οι εκλογές, θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές ως προς τη δημοφιλία των υποψηφίων, καθώς τώρα μπαίνουν στο παιχνίδι τα κόμματα, αλλά και οι Εκκλησίες εκτός  Κύπρου.

Επίσης, καταγράφονται σημαντικές αλλαγές ως προς την ρωσική επιρροή, καθώς το σύνολο πλέον των υποψηφίων δηλώνει πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές ως προς την απόφαση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου για αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας.

Ήδη, πολλοί μητροπολίτες εκτιμούν ότι στις εκλογές δεν θα πρέπει η Εκκλησία να χωριστεί σε φιλοπατριαρχικούς και φιλορώσους. Σε ό,τι αφορά την τελική επιλογή του νέου αρχιεπισκόπου, πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί από την Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου η ψήφος του λαού.

Η θέση αυτή δεν βρίσκει σύμφωνους τους ιεράρχες, οι οποίοι υποστηρίζουν από την πλευρά τους πως τα 16 μέλη της Συνόδου θα πρέπει να επιλέξουν βάσει των δικών τους κριτηρίων, τα οποία έχουν να κάνουν με το σύνολο των προσόντων που πρέπει να συγκεντρώνει ένας υποψήφιος, που δεν είναι μόνο τα θεολογικά και τα κοινωνικά. Στην Κύπρο, καλώς ή κακώς, ο εκάστοτε αρχιεπίσκοπος έχει άμεση εμπλοκή στα εθνικά θέματα και στην επίλυση του κυπριακού. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του σχεδίου Ανάν, το οποίο απέρριψε με δυναμικό τρόπο ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.