Στο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Ταμασού ανέφερε «στην Ορθόδοξη Εκκλησία, πρέπει να πούμε, πως ουδέποτε από πλευράς της Ορθόδοξης Θεολογίας υπήρξε οποιαδήποτε εχθρική αντίληψη ενάντια στην Επιστήμη. Λέγοντας Θεολογία, αναφερόμαστε στα θέματα εκείνα, τα οποία έχουν σχέση με τον Θεό. Άλλωστε, και ο όρος «Θεολογία», ως σύνθετος, σύγκειται από τις λέξεις «Θεός» και «λόγος». Επομένως, η «Θεολογία» δηλοποιεί τον λόγο, την αναφορά για τον Θεό. Και, πιο συγκεκριμένα, η Θεολογία, ως μέγεθος, έχει ως αντικείμενό της τον Θεό.
Σε ό,τι αφορά στην Επιστήμη, ο όρος «Επιστήμη» παράγεται από το ρήμα «ἐπίσταμαι», το οποίο σημαίνει «γνωρίζω και μάλιστα καλώς». Έτσι, η Επιστήμη είναι η γνώση, η δεξιότητα, διαμέσου της οποίας ο άνθρωπος προσπαθεί να μάθει ή να ανακαλύψει θέματα ή να λύσει προβλήματα, τα οποία αποτελούν πρόκληση ή τον απασχολούν, προκειμένου να τον βοηθήσουν στη ζωή του, στην προσωπική και γενικότερα την ανθρώπινη ζωή».
Τέλος, ο Κ. Ησαίας ευχαρίστησε την Διευθύντρια του Σχολείου και τους συνεργάτες της, για την διεξαγωγή του παρόντος συνεδρίου, την οργανωτική επιτροπή και τους προσκεκλημένους εισηγητές του συνεδρίου.
Στο συνέδριο έλαβαν μέρος με εισηγήσεις ο Αρχιμανδρίτης Θεοτόκης Φαίδωνος, Διευθυντής του Τμήματος Ποιμαντικής Διακονίας, ο κ. Ξενοφών Μουσάς, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών – Αστροφυσικός, ο κ. Αγάπιος Ηλία, ξεναγός αστρονομίας, ο κ. Χρύσανθος Φάκας, αστροφυσικός – επιστημονικός σύμβουλος Μητροπόλεως και η κα Ελεονώρα Κάιζερ, αναλογική αστροναύτης.