Ταμασού Ησαΐας: Να καταστεί η Εκκλησία φιλική και ωφέλιμη στον κόσμο
Ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, είναι ο νεαρότερος σε ηλικία ιεράρχης που διεκδικεί εκλογή στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Εκκλησίας της Κύπρου, με πολυσχιδή δράση όχι μόνο στη Μητρόπολη του.
Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, πνευματικό παιδί του Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρου, έχει απόψεις και δεν διστάζει να τις εκφράσει, για τα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή Εκκλησία. Αποτολμά και τονίζει ότι χρειάζεται «να ξανακαταστήσουμε την Εκκλησία φιλική και ωφέλιμη στον κόσμο». Να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος μετάδοσης του Ευαγγελίου. Καθαρά τοποθετείται στο θέμα με την Ουκρανική Εκκλησία, υπογραμμίζοντας πως είναι λήξαν και αν αναδειχθεί Αρχιεπίσκοπος δεν προτίθεται να το επαναφέρει προς συζήτηση. Επισημαίνει μάλιστα πως ο οποιοσδήποτε αναθεωρητισμός υποσκάπτει και τη δική μας υπόσταση, αλλά και της Ελλάδος.
-Λόγω της ηλικίας, αλλά και της ευρύτερης αντίληψής σας για θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο και την κοινωνία, ίσως οι πολίτες αναμένουν κάτι διαφορετικό από εσάς, αν εκλεγείτε Αρχιεπίσκοπος. Παρακαλώ σκιαγραφήστε σε γενικές γραμμές το όραμα/πρόγραμμά σας.
-Η Εκκλησία, ως θεανθρώπινος Οργανισμός, οφείλει, από τη μια, να εμβολιάζει με ήθος την κοινωνία ενώ, από την άλλη, να μεριμνά για τη φυσική της ευμάρεια και πρόοδο. Και στις δύο αυτές θεματικές παρουσιάζεται μεγάλη αποτυχία και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα, λόγω του μεγάλου βαθμού απαξίωσης της Εκκλησίας από την κοινωνία, αλλά και λόγω της ραγδαίας και ανεξέλεγκτης, πλέον, φτώχειας, σήψης και διαφθοράς, αλλά και της ισοπέδωσης των αξιών.
Χρειαζόμαστε επειγόντως να κάνουμε αυτοκριτική και όχι να διεκδικούμε εμείς, που είμαστε μέρος του προβλήματος, να διδάσκουμε άλλους. Πρέπει να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, εφόσον ξανακαταστήσουμε την Εκκλησία φιλική και ωφέλιμη σε αυτόν. Χρειάζεται πνευματική αναγέννηση των πιστών, με έμφαση στην Κυπριακή Ορθόδοξη Παράδοση, την οποία βάλαμε στο περιθώριο, εκσυγχρονισμός του τρόπου μετάδοσης του μηνύματος του Ευαγγελίου, προγράμματα στήριξης των ευάλωτων ομάδων, αλλά και σοβαρές υποδομές και μηχανισμοί επίλυσης των θεμάτων κοινωνικής πρόνοιας για όλο τον πληθυσμό. Ταυτόχρονα, είναι αναγκαία και η επίτευξη συμφιλίωσης και συνεργασίας της Εκκλησίας με την Επιστήμη. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δώσουμε, παράλληλα, και στα θέματα της οικολογίας, της προστασίας των ζώων, του αθλητισμού, της μουσικής, του θεάτρου, της τέχνης και των σύγχρονων τεχνολογιών.
-Πιστεύετε ότι στην Εκκλησία της Κύπρου χρειάζονται να σημειωθούν σημαντικές αλλαγές, με σκοπό να συμβαδίσει με την κοινωνία, ή θεωρείτε ότι ο σημερινός τρόπος λειτουργίας της είναι ικανοποιητικός;
-Βρισκόμαστε, ως Εκκλησία, σε τραγικά λανθασμένη πορεία, μακριά από την πραγματικότητα του σήμερα. Οι τακτικά εκκλησιαζόμενοι σημειώνουν ποσοστό λιγότερο του 7 τοις εκατόν, γεγονός, που καταδεικνύει ότι η αξία του σωστικού μηνύματος, αλλά και ο πολυσήμαντος ρόλος της Εκκλησίας μέσα στον κόσμο συρρικνώνονται, δυστυχώς, μέρα με τη μέρα. Σύντομα θα καταντήσουμε ένα ωραίο μουσείο, με πολλούς θησαυρούς, που θα αφορά μόνο στα μέλη, που πληρώνουν συνδρομή. Αν δεν εφαρμόσουμε αυτά που αναφέρθηκαν πιο πάνω, θα αδικήσουμε τον ίδιο τον Ιησού και θα αποτύχουμε από το να μεταλαμπαδεύσουμε το μήνυμα της αγάπης του, που έφερε, με τη γέννησή Του στον κόσμο.
-Ποια θεωρείτε ότι πρέπει να είναι η σχέση Κράτους-Εκκλησίας;
-Ως προς τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, πεποίθησή μου είναι, ότι πρέπει να υφίσταται πλήρης διαχωρισμός, αλλά μεγάλη συνεργασία σε τομείς κοινής ωφελείας, για την πνευματική και φυσική ευμάρεια και πρόοδο του λαού.
-Δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στην προαγωγή του πολιτισμού στη μητροπολιτική σας περιφέρεια, μέσω εκδηλώσεων, συλλογών, συναυλιών κ.ο.κ. Θεωρείτε πως αυτό βοηθά τον άνθρωπο και συμβάλλει στην πνευματική του καλλιέργεια; Αν ναι, προτίθεστε να υπερβείτε τα όρια της Μητρόπολης Ταμασού και να κάνετε ανάλογες κινήσεις και ως Αρχιεπίσκοπος, αν εκλεγείτε;
-Η Αρχιεπισκοπή, με τα μέσα που διαθέτει, μπορεί να καταστεί πρότυπο έμπνευσης άλλων Μητροπόλεων. Έχει, παράλληλα, τη δυνατότητα να στηρίξει, αλλά και να αναπτύξει συνεργασία με άλλες Μητροπόλεις. Ο πολιτισμός εξημερώνει τα πάθη και αγιάζει τον άνθρωπο, καλλιεργώντας τον πνευματικά, έτσι ώστε οι πανανθρώπινες αξίες να γίνουν βίωμά του. Αυτός είναι και ο στόχος της Εκκλησίας.
Λήξαν το θέμα με το Ουκρανικό
– Δεδομένων των εξελίξεων στην Ουκρανία, αναγνωρίζετε, ότι κάνατε λάθος εκτιμήσεις και επιστρατεύεστε οριστικά με τη γραμμή του Οικουμενικού Πατριάρχη; Αν εκλεγείτε, θα εγείρετε ξανά το θέμα στη Σύνοδο προς συζήτηση;
-Καμία λάθος εκτίμηση δεν έγινε από μέρους μου. Με τα δεδομένα που είχαμε εκείνη τη στιγμή, ορθώς ζητήσαμε την ευκαιρία της ειρήνευσης, μέσω διαλόγου και ουδετερότητας, ώστε να λειτουργήσει σωστά το Αυτοκέφαλο στην Ουκρανία. Τώρα άλλαξαν και τα θεολογικά δεδομένα, αλλά και, με την εισβολή, άλλαξαν και τα εθνικά δεδομένα, αφού ο οποιοσδήποτε αναθεωρητισμός υποσκάπτει και τη δική μας υπόσταση, αλλά και της Ελλάδος. Δεν εξαρτόμαστε εκκλησιαστικά ούτε από Ανατολή ούτε από Δύση. Έχουμε Αυτοκέφαλο και πρέπει πάντοτε να έχουμε άποψη, σύμφωνα, πάντα και με τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας. Το θέμα έληξε και δεν πρόκειται, αν εκλεγώ, να το ξαναφέρω στην Ιερά Σύνοδο.
Πηγή: philenews.com