Dogma

Ταμασού Ησαΐας: «Όλοι, σαν μια γροθιά, να σταθούμε εμπόδιο στ᾿ άνομα σχέδια της Τουρκίας»

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Πανιερώτατος τέλεσε τα μνημόσυνα των ηρώων της κοινότητος, Ανδρέα Προδρόμου, Γεωργίου Ζαχαρίου, Κυριάκου Νεοκλέους Θεοφάνους και Κώστα Καψάλη.

Την Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2022, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής χοροστάτησε κατά τη διάρκεια του Όρθρου και προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην κοινότητα Καπέδων.

Τον Πανιερώτατο πλαισίωναν ο Πρωτοπρεσβύτερος Παρασκευάς Αγάθωνος, ο Αρχιδιάκονος Ραφαήλ Μισιαούλης και ο Ιεροδιάκονος Αρσένιος Αθανασίου. Στο Ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο πολιός ιερέας της κοινότητος, Οικονόμος Ανδρέας Συμεού.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Πανιερώτατος τέλεσε τα μνημόσυνα των ηρώων της κοινότητος, Ανδρέα Προδρόμου, Γεωργίου Ζαχαρίου, Κυριάκου Νεοκλέους Θεοφάνους και Κώστα Καψάλη.

Τον επιμνημόσυνο λόγο ανέγνωσε ο Μητροπολίτης Ταμασού, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσωπικότητες των ηρώων. « Κάθε λαός πρέπει να τιμά τη μνήμη των ηρώων του, διότι αυτοί έδωσαν ό, τι πιο πολύτιμο είχαν, τη ζωή τους, στο βωμό της πατρίδας. Έχυσαν το αίμα τους για να γίνει δροσοσταλίδα, να φυτρώσει το δέντρο της Ελευθερίας».

Στη συνέχεια, τόνισε πως « η μεγάλη προδοσία που έγινε το 1974 δεν άφησε πολλά περιθώρια στους στρατιώτες μας να κινηθούν οργανωμένα και προγραμματισμένα σε μια κανονική άμυνα της πατρίδας μας.

Οι πιο πολλοί στρατιώτες μας βρέθηκαν μόνοι, χωρίς καθοδήγηση και χωρίς οργανωμένη άμυνα . Όλα μύριζαν προδοσία. Αλήθεια, πώς κάποιοι «Έλληνες» και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, μπόρεσαν να προδώσουν μια πατρίδα και να οδηγήσουν στην καταστροφή τόσα παιδιά.

Σαρανταοκτώ χρόνια μετά την προδοσία της Χούντας και την εισβολή, η πατρίδα μας μένει σκλαβωμένη και μοιρασμένη από το βάρβαρο σπαθί του Αττίλα. Προσπαθούμε να συμβιβαστούμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό και συμφωνία.

Βλέποντας, όμως, την αλαζονική στάση της Τουρκίας, καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο.

Ο σημερινός ηγέτης της Τουρκίας συμπεριφέρεται σαν σουλτάνος και δεν αφήνει περιθώρια για τον ελληνισμό της Κύπρου, για να ελπίζει σε κάποιο έντιμο συμβιβασμό.

Και το σοβαρότερο είναι ότι η Τουρκία δεν ικανοποιείται με αυτά που έχει κατακτήσει. Θέλει και άλλα. Τώρα επιβουλεύεται την θάλασσα της Κύπρου μας και εκτελεί μια άλλη εισβολή μέσα στα χωρικά μας ύδατα.

Εμείς προσπαθούμε με ό,τι μέσα έχουμε στη διάθεσή μας, να απόκρούσουμε αυτή την νέα εισβολή. Η κυβέρνηση, αλλά και όλος ο Κυπριακός λαός, πρέπει σαν μια γροθιά να σταθούμε εμπόδιο σε αυτά τα άνομα σχέδια της Τουρκίας».

Παρόντες ήταν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, εκπρόσωπος του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και εκπρόσωποι οργανωμένων συνόλων.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Πανιερώτατος τέλεσε τρισάγιο στην προτομή των ηρώων και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Τέλος, εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.