Θυρανοίξια του πρώτου ελληνορθόδοξου μοναστηρίου στη Σκανδιναβία

  • Dogma

Της ακολουθίας των θυρανοιξίων προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπας
με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της Ι. Μητροπόλεως και μελών του χριστεπωνύμου πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας.

Την Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπας προέστη της Θείας Λειτουργίας στο Ησυχαστήριο του Αγ. Νικολάου στην πόλη Rättvik της Σουηδίας και στη συνέχεια τέλεσε το μνημόσυνο του ιδρυτή της μονής μακαριστού Ιερομονάχου κυρού Ευσεβίου Βίττη, καθώς και την ακολουθία των θυρανοιξίων, με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της Ι. Μητροπόλεως και μελών του χριστεπωνύμου πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε το συγχαρητήριο μήνυμα της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όλους όσοι συνέβαλαν παντοιοτρόπως στους εορτασμούς. Το θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, ενώ ακολούθησε γεύμα προς τιμήν των προσκυνητών και των προσκεκλημένων τοπικών φορέων.

Στις ιερές ακολουθίες παρέστη ο Εξοχώτατος Πρέσβυς της Ελλάδος στη Σουηδία κ. Δημήτριος Τουλούπας, ο οποίος και συνεγχάρη τον Σεβασμιώτατο για την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του Ησυχαστηρίου και ευχήθηκε να αποτελέσει ο χώρος αυτός τόπο πνευματικής κατάνυξης όλων όσοι θα το επισκέπτονται. Παρών ήταν και ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Πρεσβείας στη Σουηδία κ. Γεώργιος Λοΐζου, καθώς και οι εκπρόσωποι της Κοπτικής, Λουθηρανικής και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Σουηδία κ.κ. Nils Åberg, Michael Agaiby, Peder και Marie Eremius Bergqvist, Rev. Tadeusz Bienasz, Berit Edman, Per Larsson, και η Sister Veronica. Τον Δήμο του Rättvik εκπροσώπησε η κ. Märta Kallur, η οποία προσέφερε στον Σεβασμιώτατο μελέτη της για τις πολιτιστικές παραδόσεις του Rättvik.

Την παραμονή, 5 Δεκεμβρίου, έλαβε χώρα ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κλεόπα.

Το Ησυχαστήριο ιδρύθηκε από τον Γέροντα Ευσέβιο Βίττη το 1973, μετά δε την οριστική μετάβασή του στην Ελλάδα το 1980 και την κοίμησή του το 2010, την συντήρηση του Ησυχαστηρίου ανέλαβε ο σύλλογος φίλων του Ησυχαστηρίου, γνωστός με την επωνυμία «Ορθόδοξη Αδελφότητα «Άγιος Νικόλαος'». Το Ησυχαστήριο κατεστράφη ολοσχερώς από πυρκαγιά τον Οκτώβριο του 2010 και μετά την ανέγερση του νέου κτιρίου έμεινε ακατοίκητο μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 όπου μετεβιβάσθη στην Ι. Μητρόπολη Σουηδίας, η οποία και ανέλαβε την ολοκλήρωση της εκ βάθρων ανακαινίσεώς του και τον πλήρη εξοπλισμό του. Το εν λόγω ησυχαστήριο είναι το πρώτο Ελληνορθόδοξο μοναστήρι στη Σουηδία και σε ολόκληρη την Σκανδιναυΐα. Την κατασκευή του τέμπλου και των λοιπών ξυλόγλυπτων κατασκευών ανέλαβαν οι κ.κ. Ελευθέριος και Κωνσταντίνος Γεωργιάδης εξ Ιωαννίνων, την δε αγιογράφηση των εικόνων ο κ. Μιχαήλ Ανδρούτσος εξ Ιωαννίνων και κ. Ευτυχία Παπαδοπούλου εκ Στοκχόλμης.

TOP NEWS