Dogma

Το Βατικανό ανοίγει τα αρχεία του στην Αποστολική Διακονία

Πρόσβαση στη Βιβλιοθήκη αλλά και στα αρχεία του Βατικανού αποκτά πλέον η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη συνάντηση που είχε ο επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, με τον διευθυντή της Βατικάνειας Βιβλιοθήκης  

Λουδάρος Ανδρέας

Πρόσβαση στη Βιβλιοθήκη αλλά και στα αρχεία του Βατικανού αποκτά πλέον η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη συνάντηση που είχε ο γενικός διευθυντής του εκδοτικού οργανισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, με τον διευθυντή της Βατικάνειας Βιβλιοθήκης Αρχιεπίσκοπο Ζαν Λουί Μπρουγκές αλλά και με στελέχη του εκδοτικού οίκου της Αγίας Έδρας.

Από τις συναντήσεις της αντιπροσωπείας της Αποστολικής Διακονίας προέκυψαν τρεις εξόχως σημαντικές συνεργασίες, η κάθε μια με τη δική της σημασία.

ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Το έτος 2015 είναι αφιερωμένο από την Εκκλησία της Ελλάδος στις διώξεις των χριστιανών του Πόντου οι οποίες κατέληξαν σε μια από τις πιο μαύρες σελίδες της παγκόσμιας Ιστορίας, την Γενοκτονία του Πόντου.

Ο επίσκοπος κ. Αγαθάγγελος ενημέρωσε τον ομόλογο του της Βατικάνειας Βιβλιοθήκης, πως τα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος θα είναι αφιερωμένα ακριβώς στην έναρξη των διώξεων των Χριστιανών του Πόντου, ζητώντας πρόσβαση σε όποια σχετικά αρχεία μπορεί να έχει το Βατικανό από την περίοδο εκείνη, ώστε να συμπεριληφθούν στα Δίπτυχα. Η απάντηση ήταν άμεση και θετική.

ΟΙ ΠΑΝΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ

Το Βατικανό θα συμμετάσχει και σε μια ακόμη σημαντική επέτειο για την Εκκλησία της Ελλάδος. Στο πλαίσιο των εορτασμών των 80 ετών από της ιδρύσεως της Αποστολικής Διακονίας, θα υπάρξει μια επετειακή έκδοση αφιερωμένη στις εικόνες της Παναγίας του Βυζαντίου σε Ανατολή και Δύση.

Πρόκειται για την παρουσίαση των σημαντικότερων βυζαντινών εικόνων της Παναγίας για την οποία θα συνεργαστούν Έλληνες και Δυτικοί επιστήμονες.

Εκτός από τα παραπάνω η Βατικάνεια Βιβλιοθήκη συμφώνησε να παράσχει τεχνογνωσία σε στελέχη της Αποστολικής Διακονίας στην ψηφιοποίηση ανέκδοτου υλικού προκειμένου να ενισχυθεί και να εμπλουτιστεί η ψηφιακή βιβλιοθήκη «Πορφυρογέννητος».

Τελευταίο αλλά καθόλου ασήμαντο είναι το γεγονός πως ανάμεσα στα αρχεία που θα είναι πλέον προσβάσιμα στην Αποστολική Διακονία βρίσκονται και σημαντικά κείμενα βυζαντινής μουσικής.