Τουρκικά ΜΜΕ: «Θα ανοίξει η Σχολή στην Χάλκη;» – Τα δημοσιεύματα μετά από τις δηλώσεις του Οικ. Πατριάρχη

  • Dogma

Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφέρονται στις δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, με τις οποίες εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στο ορατό μέλλον.

Στα δημοσιεύματα γίνεται αναφορά στη μετάβαση διευρυμένης αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου στην Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα για σχετικές συνομιλίες, που αφορούν τεχνικά θέματα της επαναλειτουργίας της Σχολής.

Τα δημοσιεύματα επικαλούνται σχετική είδηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από τη Θεσσαλονίκη για τις δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη στις 25 Σεπτεμβρίου και επισημαίνεται η δήλωσή του ότι η εντολή στο υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας προήλθε άνωθεν, από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας επισκέφθηκε τη σχολή μας, συνομίλησε με τον άγιο καθηγούμενο, ο οποίος ηγούμενος με τους συνεργάτες του μετέβησαν δις εις την ‘Αγκυρα και συνέχισαν τις επαφές και το διάλογό των. Και την προσεχή εβδομάδα πρόκειται να μεταβεί εις την πρωτεύουσα μία διευρυμένη αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δια να συνεχίσει το διάλογο, ως προς τα τεχνικάς λεπτομερείας» είχε δηλώσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, εγκαινιάζοντας τη νέα έδρα της «Βυζαντινής Θεσσαλονίκης» και την έκθεση «Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης – 180 χρόνια προσφοράς στα Γράμματα και στον Άνθρωπο», και κατέληξε εκφράζοντας τη βεβαιότητά του «ότι ευρισκόμεθα εις τα πρόθυρα της επαναλειτουργίας στη σχολής μας πάντοτε με την χάρη του αγίου Θεού».

Στα δημοσιεύματα σημειώνονται επίσης οι πιέσεις που ασκήθηκαν κατά καιρούς, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ, οι οποίες απηύθυναν εκκλήσεις για την επαναλειτουργία της Σχολής, καθώς και οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν σε πρόσφατη συνέντευξη του στο CNN Turk ότι «το θέμα της επανέναρξης λειτουργίας της Σχολής ήταν μια πολιτική απόφαση, πραγματοποιήθηκαν  μια σειρά συναντήσεων ώστε να δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης για το πώς θα μπορούσε να ανοίξει η Σχολή, εάν υπάρξει εντολή για την επαναλειτουργία της. Έχουμε ολοκληρώσει την τεχνική μας προετοιμασία και την έχουμε υποβάλει. Θα έχουμε σύντομα μια τελική συνάντηση».

Στην περίπτωση που δοθεί η άδεια για επαναλειτουργία της Χάλκης, εκτιμάται ότι η Σχολή θα αρχίσει να δέχεται σπουδαστές σε δύο χρόνια, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο. Πέραν από την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης και ενίσχυσης του ιστορικού κτηρίου, τα οποία ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, η Σχολή θα πρέπει να στελεχωθεί και θα πρέπει προηγουμένως να επιλυθούν τεχνικά θέματα, όπως ο τρόπος εισαγωγής, αν θα υπάρξουν άλλα πανεπιστημιακά τμήματα και ποια εκτός της Θεολογίας, ο τρόπος διορισμού των πρυτανικών αρχών και του διδακτικού-εκπαιδευτικού προσωπικού κ.ο.κ.

Η ευρείας κυκλοφορίας φιλοκυβερνητική εφημερίδα φιλοξενεί το θέμα στο πρωτοσέλιδό της με τον πηχυαίο τίτλο «Προετοιμασία για τη Χάλκη» και στον πλάγιο τίτλο θέτει το ερώτ «Θα ανοίξει η Θεολογική Σχολή;». Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι «οι εργασίες αποκατάστασης στη Σχολή συνεχίζονται εδώ και αρκετό καιρό. Ο Ρωμιός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (σ.σ. όπως χαρακτηρίζεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης από την εφημερίδα) δήλωσε επίσης στον ελληνικό Τύπο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν έδωσε οδηγίες στο Υπουργείο και δήλωσε: «Είμαστε πλέον βέβαιοι ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα της επαναλειτουργίας»

Ενδεικτικοί τίτλοι άλλων δημοσιευμάτων έχουν ως εξής:

Dunya: «Ανοίγει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης; Η εντυπωσιακή δήλωση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου». Στον υπότιτλο της εφημερίδας αναφέρεται: «Θα ανοίξει η Σχολή στην Χάλκη; Ο Ρωμιός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (sic.) δήλωσε στον ελληνικό Τύπο ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε οδηγίες στο υπουργείο Εθνικής Παιδείας και είπε: «Είμαστε πλέον σίγουροι ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι εξελίξεων». Οι εργασίες αποκατάστασης στη Σχολή βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό».

Msn: «Προετοιμασίες για τα εγκαίνια της Θεολογικής Σχολής… Τα ανακαινιστικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη»

Yeni Cag: «Εντολή Ερντογάν για τη Θεολογική Σχολή στη Χάλκη ανακοίνωσε ο Ρωμιός Πατριάρχης του Φαναρίου» (sic.).

Σημειώνεται ότι τα δημοσιεύματα τουρκικού Τύπου στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ευθυγραμμισμένα με την πολιτική άρνησης του οικουμενικού ρόλου του Πατριάρχη και για τον λόγο αυτόν τον αποκαλούν «Ρωμιό Πατριάρχη του Φαναρίου».

Ανταπόκριση ΕΡΤNews – Τουρκία: Γιάννης Μανδαλίδης

TOP NEWS