Τους ενώνουν «ιεροί δεσμοί» τους διχάζουν οι διαφορετικές «ατζέντες»
«Σκληρή» εκκλησιαστική διπλωματία, πίσω από την λάμψη των εορτασμών
Λουδάρος Ανδρέας
Έκδηλη προσπάθεια να τονιστούν αυτά που ενώνουν Κωνσταντινούπολη και Μόσχα κατέβαλαν χθες ο Ρώσος Πατριάρχης κ. Κύριλλος και ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ που εκπροσωπεί στην Μόσχα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
Σε μια περίοδο που τα δύο κορυφαία Πατριαρχεία καλούνται να ξεπεράσουν δομικές και ουσιαστικές διαφωνίες εν όψει της Πανορθόδοξης Συνόδου, τόσο η μια όσο και η άλλη πλευρά τόνισαν την αναγκαιότητα συνέχισης του διαλόγου.
«Στη συνεργασία μας δεν χρησιμοποιούμε μόνο την γλώσσα της διπλωματίας αλλά και τη γλώσσα της αλήθειας» είπε χαρακτηριστικά προς τον Ρώσο Πατριάρχη ο Μητροπολίτης Γαλλίας για να συμπληρώσει πως «Σε αυτή τη βάση μπορούμε να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση των διαφόρων προκλήσεων που προκύπτουν».
Μάλιστα λαμβάνοντας αφορμή από τα όσα δήλωσε ο κ. Κύριλλος σχετικά με τα όσα συνδέουν τις δυο Εκκλησίες, ο κ. Εμμανουήλ τόνισε με νόημα πως αυτός ο δεσμός είναι «ιερός».
Αυτό ωστόσο που προβληματίζει τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, είναι το γεγονός πως η ρωσική Εκκλησία δεν μένει μόνο σε γραπτές ή προφορικές διατυπώσεις των θέσεων και των διαφωνιών της.
Η τακτική της δημιουργίας «τετελεσμένων» που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η Μόσχα, με εντυπωσιακές επισκέψεις του Πατριάρχη κ. Κυρίλλου, σε χώρες όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, που θεωρούνται «γκρίζες ζώνες» στο πλαίσιο του τεράστιου και ακανθώδους θέματος της Διασποράς, έχει δείξει πως το ρωσικό Πατριαρχείο δεν έχει σκοπό να περιμένει μέχρι την σύγκλιση της πολυθρύλητης πλέον Πανορθόδοξης Συνόδου.
Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής εντάσσεται και μια ακόμη ενέργεια που προκάλεσε αρκετές συζητήσεις. Χθες στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα, το Πατριαρχείο της Ρωσίας «επέβαλε» με τον τρόπο του έναν ακόμη «Προκαθήμενο».
Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες που δημοσίευσε το γραφείο Τύπου του Πατριαρχείου της Ρωσίας, μαζί με τους επτά Προκαθημένους και τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη, κάθισε (πρώτος από αριστερά) και ο Μητροπολίτης Αμερικής της Ρωσικής Εκκλησίας κ. Τύχων.
Εκτός του γεγονότος πως κάθισε στο σύνθρονο των Προκαθημένων ο κ. Τύχων έφερε και τα διάσημα που φέρουν μόνο οι αρχηγοί Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, δηλαδή τα δυο εγκόλπια με τον ένα Σταυρό.
Μόσχα και Κωνσταντινούπολη τονίζουν σε κάθε ευκαιρία πως υπάρχουν πολλά που τις ενώνουν. Ωστόσο αυτό που όλος ο κόσμος αναμένει με ενδιαφέρον να παρακολουθήσει είναι πως θα ξεπεράσουν τα επίσης πολλά και σημαντικά που τις «πληγώνουν».
ΔΟΓΜΑ | Ανδρέας Λουδάρος