Ως παράδειγμα ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας παρέθεσε τον ισχυρισμό, ο οποίος διατυπώθηκε στη συνέντευξη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ότι δήθεν η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία διαθέτει επίσκοπο στην Αμπχαζία. «Αυτό δεν ισχύει. Κοιτάξτε το ημερολόγιο της Ρωσικής Εκκλησίας και θα δείτε ότι δεν διαθέτουμε επίσκοπο στην Αμπχαζία, ούτε στα χαρτιά, ούτε και στην πράξη. Εξ όσων γνωρίζω, κανείς Ρώσος επίσκοπος ούτε καν εμφανίσθηκε στην Αμπχαζία τα τελευταία πολλά χρόνια. Γιατί να λες ψέματα, όταν μάλιστα πολύ εύκολα μπορούν να διαψευστούν με την παράθεση γεγονότων;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ.
«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει επανειλημμένως τονίσει σε επίσημο επίπεδο, ότι σέβεται την ακεραιότητα του κανονικού εδάφους της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Γεωργίας», διαπίστωσε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας και συνέχισε: «Κάθε προσπάθεια να κατηγορηθούμε για εμπλοκή στις υποθέσεις της Εκκλησίας της Γεωργίας αποτελεί ψεύδος».
Συχνά τα επιχειρήματα, που χρησιμοποιούνται, είναι κυριολεκτικά «τραβηγμένα από τα μαλλιά», υπογράμμισε ο ιεράρχης. Κατ᾽ αυτόν τον τρόπο τέθηκε σε χρήση ακόμη κι ένα τέτοιο θέμα της μακρινής ιστορίας, όπως το διατυπωθέν στις αρχές του 16ου αι. δόγμα περί της «Μόσχας ως Τρίτης Ρώμης». «Αυτή τη θεωρία, παρεμπιπτόντως, την διατύπωσαν κάποτε οι Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως, αλλά για εμάς δεν έχει απολύτως ουδεμία ισχύ και ουδόλως είναι επίκαιρη», υπενθύμισε ο ιεράρχης.
Όπως επεσήμανε ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας, ο «Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος διέπραξε ένα μεγάλο σφάλμα, χορηγώντας αυτοκεφαλία στους σχισματικούς στην Ουκρανία και τώρα αναζητεί επιχειρήματα, προκειμένου να δικαιολογήσει την αθέμιτη και αντικανονική του πράξη».