Αυστραλίας Μακάριος: «Η ποιμαντική διακονία θα πρέπει να είναι θυσιαστική»
Να μην ξεχάσει ποτέ την ελευθερία που δίνει ο Χριστός σε αυτούς που θέλουν να τον ακολουθήσουν, παρότρυνε πατρικά ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος τον Διάκονο κ. Αναστάσιο Καλογεράκη, προτού τον καλέσει να γονατίσει μπροστά στην Αγία Τράπεζα, για να καταστεί Πρεσβύτερος της τοπικής Εκκλησίας.
Η χειροτονία του νέου Πρεσβυτέρου τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Σύδνεϋ, το πρωί της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, 27 Μαρτίου.
Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος, αφού περιέγραψε το νόημα της εορτής της Σταυροπροσκυνήσεως, επικέντρωσε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας και ειδικότερα στο σημείο όπου ο Χριστός κάλεσε όποιον ήθελε να Τον ακολουθήσει, να αρνηθεί τον εαυτό του, να λάβει σταθερή απόφαση να υπομένει κάθε θλίψη και δοκιμασία, και να Τον ακολουθεί μιμούμενος το παράδειγμά Του. «Πρόκειται για έναν επαναστατικό λόγο», διέκρινε ο Αρχιεπίσκοπος, εκτιμώντας όμως ότι δε φαίνεται να τον κατανόησε ο κόσμος, καθότι όλοι οι ηγέτες, που πέρασαν κατά καιρούς από την ανθρώπινη ιστορία, υποσχέθηκαν άνεση, ευημερία και υλικά αγαθά. «Διοίκησαν και κυβέρνησαν με διαφορετικά κίνητρα και σκοπούς», παρατήρησε, «αλλά πάντοτε υποχρέωναν, υπόσχονταν, έταζαν και καλλιεργούσαν την ανταποδοτική λογική στον λαό, δηλαδή θα με ακολουθήσεις για να λάβεις κάτι. Δημιουργούσαν μία σχέση ιδιοτέλειας, απολαύσεως, κερδοφορίας και προσμονής». «Ὁ Χριστός είναι ο μόνος ηγέτης», αντέτεινε, «που δεν υποσχέθηκε υλικά αγαθά και ευημερία. Αντιθέτως μάλιστα προειδοποίησε με λόγο ελεύθερο, ξεκάθαρο και ειλικρινή ότι όποιος Τον ακολουθήσει θα έχει θλίψεις, δοκιμασίες καί σταυρό. Γι᾽ αυτό με πνεύμα ελευθερίας τονίζει το “ὅστις θέλει”, δίχως ασφαλώς να απειλεί με τιμωρίες και συνέπειες αυτούς, οι οποίοι θα επιλέξουν να μην Τον ακολουθήσουν».
Αυτό το πνεύμα ελευθερίας παρακάλεσε και τον νέο Πρεσβύτερο να ενστερνιστεί, καθώς θα λάμβανε τη χάρη αλλά και την εξουσία του δευτέρου βαθμού της ιερωσύνης. «Μην παγιδευτείς και μην πιστέψεις ποτέ ότι έλαβες εξουσία κοσμική», τον συμβούλεψε. «Η δύναμή σου είναι πνευματική», του επισήμανε εμφαντικά, προσθέτοντας πως «ως κληρικός δεν υπερέχεις εξουσιαστικά, ούτε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις την πίστη, για να επιβαρύνεις και να επιφορτίζεις ψυχικά τους ανθρώπους». «Ο ίδιος ο Χριστός μάς έδωσε το παράδειγμα ότι η ποιμαντική διακονία θα πρέπει να είναι θυσιαστική», τόνισε σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος, παροτρύνοντας τον π. Αναστάσιο να ακολουθήσει κι εκείνος αυτό το παράδειγμα, αναλογιζόμενος ότι δε χωρεί στη διακονία του κληρικού πνευματική βία και εξαναγκασμός. «Ο ποιμένας ανέχεται, ειρηνοποιεί, παραδειγματίζει, ζει για το ποίμνιό του», υπογράμμισε.
Ο νέος Πρεσβύτερος, που είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου και έχει εργαστεί επί σειρά ετών για τη Σχολή και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, διαθέτει όλα τα εχέγγυα, κατά τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Μακάριο, προκειμένου να διακονήσει με θυσιαστικό πνεύμα και «να αγιάσει και να ευλογήσει τον λαό μας σε όποια θέση τον τάξει η Εκκλησία». Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος τον συνεχάρη για τη μέχρι τώρα πορεία και προσφορά του, για το μοναδικό εκκλησιαστικό του ήθος και για το φρόνημα τη υπακοής και της συνεργασίας με την Αρχιεπισκοπή και με τον ίδιο, ως Ποιμενάρχη του, ενώ τον ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρότασής του να γίνει κληρικός. Κλείνοντας δε, παρακάλεσε την Πρεσβυτέρα Πελαγία και τα πέντε τέκνα τους, να συμπαρασταθούν στον αγώνα και το έργο που καλείται να επιτελέσει ο π. Αναστάσιος, ενώ παρείχε τη διαβεβαίωση ότι η οικογένειά τους θα έχει την αγάπη και τον επιστηριγμό, τόσο του ιδίου προσωπικά, όσο και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.
greek.vema.com.au